E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO 102 580 květen 2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Pavel Kurfürst - Ústav cizích jazyků LF Univerzita Palackého v Olomouci, ČR
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
Studijní programy a LMS František Koliba Petr Korviny Katedra Informatiky OPF v Karviné SU v Opavě
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
E-learning ve výuce na SŠ
Zkušenosti s elektronickou podporou výuky
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
e-learning Lucie Rohlíková
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Ústav pedagogických věd
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Efektivní vzdělávání pro efektivní úřad Bohumil Havel.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Distanční kurz Základy fyziky v kombinované formě studia J. Kopečný, M. Kopečná, H. Tomečková, J. Trojková VŠB -Technická univerzita Ostrava,
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
Výroční zpráva za rok 2014 Vysokoškolské vzdělávací programy Bakalářské studium Magisterské studium Studijní obor Ekonomika – řízení lidských zdrojů.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Petr SUCHÁČEK, Gabriela ŠTEFANOVÁ. * Teoretická část  Instituce a ICT  Učitelé a ICT  Studenti a ICT * Empirická část  Dotazníkové šetření mezi spolužáky.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Celoživotní vzdělávání z pohledu UIS
Studijní program Ošetřovatelství
Přírodovědecká fakulta UJEP
„IS není složitý, IS je jen obsáhlý.“
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Transkript prezentace:

E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004

Využití e-learningu ve vzdělávání pro denní studium jako doplněk výuky pro kombinované či distanční studium jako nedílná součást výuky pro samostudium (celoživotní vzdělávání nezávislé na vzdělávacích institucích) jako samostatná výuka

Specifika kombinovaného studia práce na plný úvazek nemožnost vzít si volno, když je potřeba podmínky případné smlouvy o studiu dané zastaralým zákonem z roku 1968, který nebere v potaz např. bakalářské studium, zkoušku ve formě kolokvia apod. velká vzdálenost, špatná dostupnost

Jak mohou VŠ vyjít vstříc studentům komb. studia? mýtus č. 1: ulehčit studentům komb. studia co do objemu učiva mýtus č. 2: „přivřít oko“ při hodnocení u zkoušky snížit nároky??? NE!!!

Jak mohou VŠ vyjít vstříc studentům komb. studia? usnadnit studentům hledání základních informací (podmínky studia, sylaby předmětů, podmínky získání zápočtů, zadání otázek ke zkouškám...) zlepšit komunikaci mezi studenty a studijním oddělením => informační systém školy zlepšit komunikaci mezi vyučujícími a studenty => e-learningový systém

E-learning = e-learningový systém? možnosti e-learningu na VŠ: samostatné kurzy nejednotnost v rámci školy nejsou tak efektivní kurzy v rámci e-learningového systému (LMS) e-learning v užším slova smyslu jednotnost kurzů v rámci školy možnosti doplňkových funkcí daných systémem

E-learning a informační systém školy 3 možnosti: nezávislé fungování univerzitního informačního systému a e- learningového systému => neefektivní spolupráce univerzitního informačního systému s e- learningovým systémem integrace e-learningového systému do univerzitního informačního systému => nejjefektivnější řešení

Přínos e-learningu pro studenty úspora času zpětná vazba student  učitel optimální metoda a doba studia

Co očekává student komb. studia od e-learningu? přehledně daný rozsah předmětu přehledně podaný obsah učiva komunikace s učitelem či spolužáky (diskusní skupiny, studijní skupiny, ová komunikace) přehledné a aktualizované „organizační“ pokyny: termíny konzultací, zkoušek a zápočtů, zadání seminárních prací, termíny odevzdání zkušební testy aktuální reakce – výsledky testů, seminárních prací...

E-learningové kurzy splňují bezezbytku předchozí požadavky musí však být kvalitní – to závisí na: schopnostech autora kurzu (vyučujícího) => nutnost zvyšovat počítačovou gramotnost u VŠ vyučujících a jejich zájem o nové technologie ICT vybavením školy možnostech používaného LMS (Learning Management System)

LMS (Learning Management System) systémy pro řízení elektronické výuky příklady: WebCT, Blackboard, Learning Space, český systém eDoceo... přehled LMS s možností porovnání je na stránce

E-learning a VŠ náklady: vysoké počáteční náklady – LMS, vybavení ICT, proškolení vyučujících, kteří budou tvořit kurzy nákup hotových kurzů přínosy: snížení nákladů na výuku (prostory, topení…) zjednodušení organizace vzdělávání snížení nákladů na vyučující

e-learning = ztráta sociálního kontaktu? sociální kontakt leckdy chybí i při „fyzické“ výuce – závislost na: počtu studentů povaze předmětu osobnosti vyučujícího a jeho ochotě komunikovat se studenty e-learning nabízí pouze jiné formy komunikace, soc. kontakty mohou být navázány i při elektronické komunikaci

??? zásadní otázka: donutí e-learningové kurzy učitele komunikovat se studenty? nepřevedou mnozí učitelé jen své papírové přednášky do elektronické formy a možnosti zpětné vazby neocení?