Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
Mangan.
Typy chemických reakcí
REDOXNÍ DĚJ RZ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Jak se atomy spojují.
Částicová stavba látek
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Chemická vazba v látkách II
Vyčíslení chem. rovnic.
REDOXNÍ DĚJ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
CHEMICKÉ REAKCE.
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
PaedDr. Ivana Töpferová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
ÚPRAVA OXIDAČNĚ REDUKČNÍ ROVNIC
Chemické názvosloví halogenidy.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Názvosloví kyselin a hydroxidů
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Oxidačně redukční reakce
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
EU peníze středním školám
Redoxní reakce.
… aneb oxidace a redukce dohromady
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Stavba atomu.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Rozdělení chemických dějů
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???) Základní pojmy Redoxní reakce

1. Základní pojmy 1.1 Oxidační číslo Dochází k přenosu (výměně) elektronu. Dochází ke změně oxidačního čísla. III -II Př: Al + O2 → Al2O3 Al: z 0 na +III, hliník je ochuzen o 3 elektrony O: z 0 na –II, kyslík je obohacen o 2 elektrony 1.1 Oxidační číslo = elektrický náboj, který by byl přítomen na atomu prvku, kdybychom elektrony všech vazeb, které z něj vychází, přidělili elektronegativnějšímu z vázaných atomů. Př: Oxidační číslo prvku v nesloučené formě = 0; Oxidační čísla prvků ve sloučeninách se mohou pohybovat: od –IV po + VIII.

1.2 Oxidace a redukce Při redoxním ději probíhají vždy současně dvě dílčí reakce: oxidace a redukce. Oxidace: je děj, při kterém dochází ke zvýšení oxidačního čísla. Redukce: je děj, při kterém dochází ke snížení oxidačního čísla. redukce III -II Př: Al + O2 → Al2O3 Al: z 0 na +III → hliník se oxiduje O: z 0 na –II → kyslík se redukuje oxidace redukce IV -II VI -II Př: SO2 + O2 → 2SO3 S: z IV na +VI → síra se oxiduje O: z 0 na –II → kyslík se redukuje oxidace

1.2 Oxidace a redukce Přenos (výměna elektronů): 1. formální: jestliže vznikají látky s kovalentní vazbou. redukce I -I Př: H2 + Cl2 → 2HCl H: z 0 na +I → vodík se oxiduje Cl: z 0 na –I → chlor se redukuje oxidace 2. skutečný: děje se mezi ionty, nebo při vzniku iontové vazby. redukce + - Na: z 0 na + → sodík se oxiduje, vzniká kation Cl: z 0 na – → chlor se redukuje, vzniká anion Př: 2Na + Cl2 → 2NaCl oxidace oxidace 2+ 2+ Cu: z 2+ na 0 → měď se redukuje. Zn: z 0 na 2+ → zinek se oxiduje, vzniká kation. Př: Cu + Zn → Cu + Zn redukce

1.3 Oxidační a redukční činidlo Oxidační činidlo: je látka, která jinou látku OXIDUJE a sama se redukuje. Např.: O2, O3, halogeny, H2O2, H2SO4, HNO3, KMnO4 … Redukční činidlo: je látka, která jinou látku REDUKUJE a sama se oxiduje. Např.: H2, C (koks), CO, Na, Al, SO2 …

2. Redoxní reakce – vyčíslování!!! Pravidla: 1. určím oxidační čísla všech atomů 2. vypíši atomy se změnou oxidačního čísla a zjistím počet elektronů. (psát počty atomů!) 3. Křížové pravidlo.