Hodnocení způsobilosti měřících systémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Riziko zbytečného signálu v regulačním diagramu
s aplikací statistických metod
Statistická indukce Teorie odhadu.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
kvantitativních znaků
Statistické řízení procesů
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Hodnocení způsobilosti procesů
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Charakteristiky variability
Národní informační středisko
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CHYBY MĚŘENÍ.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Softwarové zabezpečení analýzy měřícího systému (MSA)
Histogram OA a VOŠ Příbram
kvantitativních znaků
Národní informační středisko
Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Six Sigma MÚ Kopřivnice.
5. přednáška Process capability.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Měření fyzikální veličiny
Statistika Ukazatelé variability
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Charakteristiky variability
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Chyby jednoho měření když známe
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM17.
Charakteristiky variability
Opakování.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Experimentální fyzika I. 2
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hodnocení přesnosti měření a vytyčování
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Systémy vnitřní kontroly kvality
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dvojrozměrné (vícerozměrné) statistické soubory Karel Mach.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Chyby měření / nejistoty měření
Přednáška č. – 4 Extrémní hodnoty a analýza výběrových souborů
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
MĚŘENÍ KVALITATIVNÍCH UKAZATELŮ ORBY PLUHEM 2 PN 30
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Analýza kardinálních proměnných
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Transkript prezentace:

Hodnocení způsobilosti měřících systémů systémem měření se rozumí soubor operací, postupů, měřidel a jiných zařízení, softwaru a personálu použitého k přiřazování číselných hodnot měřeným znakům hodnocením způsobilosti měřících systémů se ověřuje způsobilost daného systému měření k měření sledovaného znaku jakosti v daném výrobním nebo tolerančním rozpětí jakost systému měření se posuzuje na základě řady statisticky vlastností, např.: shodnost, strannost, opakovatelnost, reprodukovatelnost a stabilita měření

Strannost měření Strannost měření – je mírou jeho správnosti a vyjadřuje se jako rozdíl mezi aritmetickým průměrem výsledků opakovaného měření stejného znaku jakosti a přijatou referenční hodnotou. Strannost měření tedy charakterizuje celkovou systematickou chybu měření.

Shodnost měření Shodnost měření – vyjadřuje variabilitu výsledků opakovaného měření stejného znaku jakosti. Mírou shodnosti je obvykle jeho neshodnost, která se vyjadřuje pomocí směrodatné odchylky výsledků měření resp. oblasti skutečné variability výsledků měření (5,15 , případně 6). Shodnost měření charakterizuje působení náhodných chyb měření.

Reprodukovatelnost měření Reprodukovatelnost měření – představuje variabilitu středních hodnot opakovaných měření stejného znaku jakosti provedených za různých podmínek. Nejčastěji se jedná o případ, kdy měření provádějí různí operátoři, ale může se jednat i o situaci, kdy jeden operátor měří různými měřidly, případně na různých měřících stanovištích.

Opakovatelnost a stabilita měření Opakovatelnost měření – představuje shodnost měření v podmínkách opakovatelnosti. Podmínky opakovatelnosti jsou podmínky, kdy nezávislé výsledky měření získává stejný operátor, stejnou metodou, stejným měřícím prostředkem, ve stejném místě měření a v co nejkratším časovém rozmezí. Stabilita měření – představuje celkovou variabilitu výsledků měření stejného znaku jakosti v delším časovém období.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Při praktické realizaci měření většinou nelze zajistit neměnné podmínky měření (podmínky opakovatelnosti). Skutečné podmínky měření se obvykle mění (nejčastěji se jedná o změnu pracovníka, který měření provádí), a proto se provádí hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření (R & R – Repeatability & Reproducibility). Jedním z přístupů k hodnocení R & R je metoda průměru a rozpětí, jejíž aplikace probíhá v následujících krocích: Přípravná fáze. Určení měřené veličiny, měřícího zařízení s dostatečnou rozlišovací schopností, poštu operátorů, počtu měřených kusů a počtu opakovaných měření. Vlastní měření. Provádí se v místě používání měřidla a všichni operátoři by měli používat stejný postup měření. Měření se provádí v náhodném pořadí. Naměřené hodnoty xijk se zaznamenávají.. Vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 1. Krok – Posouzení statistické zvládnutosti procesu. Sestrojení regulačního diagramu pro hodnoty variačního rozpětí opakovaných měření. Výpočet hodnot variačního rozpětí opakovaných měření jednotlivých kusů provedených jednotlivými operátory: … variační rozpětí … maximální hodnota z opakovaných měření daného kusu daným operátorem … minimální hodnota z opakovaných měření daného kusu daným operátorem … naměřená hodnota stanoveného znaku (veličiny) … označení operátora (h – počet operátorů) … číslo měřeného kusu (r – počet měřených kusů) … pořadí opakovaného měření (n – počet opakovaných měření stejného kusu jedním operátorem)

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 1. Krok – Posouzení statistické zvládnutosti procesu. Sestrojení regulačního diagramu pro hodnoty variačního rozpětí opakovaných měření. Výpočet průměrného variačního rozpětí opakovaných měření dosahované jednotlivými operátory: … průměrné variační rozpětí … hodnoty variačních rozpětí opakovaných měření jednotlivých kusů operátory … počet kusů Výpočet centrální přímky (CL) a regulačních mezí: … průměrné variační rozpětí opak. měření pro všechny operátory … počet operátorů … horní regulační mez … dolní regulační mez … tabulkové hodnoty

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 1. Krok – Posouzení statistické zvládnutosti procesu. Sestrojení regulačního diagramu pro hodnoty variačního rozpětí opakovaných měření. Sestrojení a posouzení regulačního diagramu (viz. regulační diagram): všechny hodnoty variačního rozpětí musí ležet uvnitř regulačních mezí, což představuje statistickou zvládnutost, resp. působení náhodných příčin variability, zjistí-li se statistická nezvládnutost (výskyt vymezitelných příčin variability, tzn. body mimo regulační meze) pouze u jednoho operátora, je to obvykle způsobeno rozdílností jím použité metody měření od metody používané ostatními a je nutné používané metody sjednotit, vyskytuje-li se statistická nezvládnutost u všech operátorů, je systém měření citlivý na činnost operátora a je potřeba ho zlepšit, tyto opatření vedou k dosažení stavu, kdy proces měření je statisticky zvládnutý.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 2. Krok – Stanovení hodnoty opakovatelnosti měření. … opakovatelnost měření (EV – Equipment Variation) … směrodatná odchylka opakovatelnosti odhadována pomocí průměrného variačního rozpětí … tabulkový koeficient závislý na počtu opakování měření a součinu počtu měřených součástí a počtu operátorů 3. Krok – Stanovení hodnoty reprodukovatelnosti měření. … směrodatná odchylka reprodukovatelnosti … variační rozpětí průměrů opakovaných měření jednotlivých kusů jednotlivými operátory

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 4. Krok – Vyhodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření (R & R). 5. Krok – Vyhodnocení podílu samotné opakovatelnosti a samotné reprodukovatelnosti měření na celkovém rozptylu daném R & R). V případě vysokého podílu opakovatelnosti měření je variabilita způsobená používaným měřícím prostředkem, metodou měření nebo nestabilními podmínkami měření. V případě vysokého podílu reprodukovatelnosti měření je variabilita způsobená rozdílným přístupem jednotlivých operátorů, případně v jejich dovednostech, např. schopnosti správně odečítat naměřené údaje.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 6. Krok – Stanovení variability mezi kusy. … směrodatná odchylka reprodukovatelnosti … variační rozpětí průměrů opakovaných měření jednotlivých kusů jednotlivými operátory … maximální hodnota z aritmetického průměru všech měření jednotlivých kusů … minimální hodnota z aritmetického průměru všech měření jednotlivých kusů

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření 7. Krok – Vyhodnocení celkové variability (TV – Total Variation). 8. Krok – Vyjádření opakovatelnosti, reprodukovatelnosti, opakovatelnosti a reprodukovatelnosti a variability mezi kusy v procentech z celkové variability %R&R ≤ 10 Systém měření je přijatelný. 10 ≤ %R&R ≤ 30 Systém měření může být přijatelný (podle důležitosti aplikace, nákladů na měřidlo, nákladů na opravy atd.). %R&R > 30 Systém měření je nutno zlepšit.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Vstupní tabulka pro hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Vynesení naměřených hodnot do tabulky.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy.

Hodnocení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti měření Výpočty a vyhodnocení analýzy. Po dosazení vypočtených hodnot vyšly následující hodnoty: Pozn.: