Posloupnosti v praxi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Advertisements

Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
Jak Pepík s Majkou vyráběli válec.
Matematika Obsahy obrazců.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
POZNÁMKY ve formátu PDF
Neurčitý integrál. Příklad.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
základní pojmy posloupností
ROVINNÉ ÚTVARY OPAKOVÁNÍ Jana Kubíčková Anna Szymeczková Ročník: 4.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
OBSAHY ROVINNÝCH ÚTVARŮ
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
SLOŽENÉ ÚROKOVÁNÍ Na konci úrokovacího období se připíše úrok za uplynulé období a v příštím úrokovacím období se počítá úrok nejen z původní jistiny,
Geometrická posloupnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
výpočet obvodu a obsahu
Geometrická posloupnost (3.část)
Obsah (čtverec, obdélník, pravoúhlý trojúhelník)
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
DĚLITELNOST Prvočísla Dělitel Násobek Znaky dělitelnosti Čísla složená.
Rotační válec Síť, povrch, objem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_756.
Neurčitý integrál. Příklad. Na ploše 10 m x 10 m se vysazuje stejný typ rostlin ve 2 barvách. Obě barvy jsou odděleny křivkou y = x ( 1 – 0.1x ). Kolik.
Co jsou ekvipotenciální plochy
Limita posloupnosti (3.část)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_111.
Jednotky obsahu km2 ha a m2 dm2 cm2 mm2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_754.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Užití Thaletovy kružnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_747.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Příklady na využití. Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro.
MĚŘENÍ DÉLKY - OPAKOVÁNÍ
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
GEOMETRICKÁ POSLOUPNOST Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Matematický žebřík – posloupnosti a řady Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : říjen 2013  Název :VY_42_INOVACE_4.2.1.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBSAH KRUHU MARKÉTA LIŠKOVÁ. Odvození vzorce rozdělíme kruh na větší počet stejných částí.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Obsah kruhu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Výpočty celku a části celku zadané zlomkem
VY_32_INOVACE_85.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Listopad 2012 Ročník 6.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Geometrická posloupnost
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Transkript prezentace:

Posloupnosti v praxi

Malý Pepíček postavil ze stejných kostiček pyramidu podle obrázku Malý Pepíček postavil ze stejných kostiček pyramidu podle obrázku. Povedlo se mu postavit 15 řad kostek. Kolik kostiček měla poslední řada a kolik kostek na celou stavbu potřeboval? Řešení Pokračovat

Součet kostiček: s15 = ? Počítáme 15. řadu: a15 = ? 1. člen posloupnosti: a1 = 1 Každá řada je o 1 kostičku širší: d = 1 Jde o aritmetickou posloupnost Součet kostiček: s15 = ? Počítáme 15. řadu: a15 = ? an = a1 + (n – 1) . d a15 = 1 + (15 – 1) . 1 = a15 = 1 + 14 . 1 = 15 Pokračovat

Biologové sledují druh tropických řas, které se velmi rychle množí Biologové sledují druh tropických řas, které se velmi rychle množí. Rozloha hladiny, kterou řasy pokrývají, se každou hodinu ztrojnásobí. První hodinu řasy pokrývaly 1cm2 hladiny. Kolik plochy hladiny řasy pokrývaly 10. hodinu? Řešení Pokračovat

10. hodina: a10 = ? Jde o geometrickou posloupnost 1. člen posloupnosti: a1 = 1 cm2 Každou hodinu se řasa ztrojnásobí: q = 3 Jde o geometrickou posloupnost 10. hodina: a10 = ? Pokračovat

Biologové sledují druh tropických řas, které se velmi rychle množí Biologové sledují druh tropických řas, které se velmi rychle množí. Rozloha hladiny, kterou řasy pokrývají, se každou hodinu zdvojnásobuje. Na začátku sledování byla rozloha hladiny pokryté řasami 3 cm2. Kolik hladiny řasy pokrývaly za 6 h? Řešení Pokračovat

Po 1. hodině: a2 Po 2. hodině: a3 ….. Po 6. hodině: a7 1. člen posloupnosti: a1 = 3 cm2 Každou hodinu se řasa zdvojnásobí: q = 2 Jde o geometrickou posloupnost Po 1. hodině: a2 Po 2. hodině: a3 ….. Po 6. hodině: a7 Pokračovat

V kruhové aréně cirkusu jsou v jednom ze sektorů uspořádána sedadla pro diváky tak, že v první řadě je 8 sedadel a v každé další řadě je o tři sedadla více než v řadě předchozí. Řad je celkem 20. Kolik sedadel je v tomto sektoru? Řešení Pokračovat

20. řada sedadel: a20 = ? Součet sedadel: s20 = ? 1. člen posloupnosti: a1 = 8 sedadel V každé řadě je o 3 sedadla více: d = 3 Jde o aritmetickou posloupnost 20. řada sedadel: a20 = ? Součet sedadel: s20 = ? Pokračovat

Každým rokem strom vyroste v poloměru kmene o 4 mm Každým rokem strom vyroste v poloměru kmene o 4 mm. Na začátku měření měl stromek poloměr kmene 10 cm. Kolik bude mít poloměr kmene tento strom za 56 let? Řešení Pokračovat

Po 56 letech: a57 = ? Jde o aritmetickou posloupnost 1. člen posloupnosti: a1 = 10 cm = 100 mm Každý rok kmen ztloustne v poloměru o 4 mm: d = 4 mm Jde o aritmetickou posloupnost Po 56 letech: a57 = ? Pokračovat

Domeček z karet se tvoří podle obrázku Domeček z karet se tvoří podle obrázku. Určete, kolik karet budete potřebovat na desetipatrový domeček a kolik karet bude mít základní patro. Řešení Pokračovat

10 pater: a10 = ? Součet karet: s10 = ? Jde o aritmetickou posloupnost 1. člen posloupnosti: a1 = 2 karty Na každé patro potřebujeme o 3 karty více: d = 3 Jde o aritmetickou posloupnost 10 pater: a10 = ? Součet karet: s10 = ?