Parní stroj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhový děj s ideálním plynem
Advertisements

PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
CHLADÍCÍ STROJ.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Plynné skupenství Podmínky používání prezentace
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Spalovací motory – termodynamika objemového stroje
Struktura a vlastnosti plynu
Tato prezentace byla vytvořena
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Jirka, Marek, Vašek, Honza
TEPELNÉ MOTORY.
Plyny.
Parní stroj.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné stroje -motory
Kryštof Klika, Lukáš Svoboda
Pístové spalovací motory
James Watt * Greenock Handswort.
SPALOVACÍ MOTORY.
Čtyřdobý zážehový motor
Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.
I. Věta termodynamická ΔU = U2 – U1 = W + Q dU = dQ + dW
Autor:Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast:Termika Téma:Kruhový děj Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Petr Bouř, Lukáš Jandík, Matěj Šebek
Izobarický a adiabatický děj
Rozdělení motorů Parní motry
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Struktura a vlastnosti plynů
teplota? indikátor teploty teplota? „teplota“ vařící vody.
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Parní stroj Parní stroj je nejstarší tepelný motor.
Ondřej Kašík 8.B oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
P ARNÍ STROJ Daniel Glosík 8.B. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou. Schéma práce stroje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_10 Název materiáluPráce plynu,
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Jana Máčková, 8.B. - - Pístový tepelný stroj - - Přeměna tepelné energie na energii mechanickou - - První mechanický stroj – Hérón Alexandrijský (1.století)
Michaela Sieglova 8.B. → nejstarší tepelný motor → Přeměňuje část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na energii mechanickou → vynálezce James Watt.
Tepelné stroje z pohledu základního kursu fyziky 3. Poznámky k přednášce.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Termodynamické zákony v praxi
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Termodynamické zákony
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Struktura a vlastnosti plynu
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
CHLADÍCÍ STROJ.
Stlačený plyn v tlakové láhvi má při teplotě 18 °C tlak 8,5 MPa
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Elektrárny 1 Přednáška č.3
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Parní stroj

1. Parní stroje Parní stroj je nejstarší tepelný motor. Mezníky vývoje: 1689 Denis Papin, Thomas Savery – první, zoufalé experimenty; snaha sestrojit tepelný motor 1699 Guillaume Amontons – první projekt parního stroje pro Pařížskou akademii 1705 Thomas Newcomen, John Cawley – první funkční parní stroj 1707 Denis Papin – první vysokotlaký parní stroj 1781 James Watt – četná vylepšení parního stroje (proto bývá pokládán za „vynálezce“)

Ideální cyklus parního stroje Idealizované předpoklady: nedochází ke ztrátám únikem tepla vedením nebo zářením, nedochází ke tření, pracovní látka neuniká ven. Reálné předpoklady: tepelné rezervoáry (ohřívač, chladič) nemají nekonečné tepelné kapacity (jako tomu bylo u Carnotova cyklu). Práce vykonaná během jednoho cyklu je dána obsahem plochy uvnitř diagramu. Pracovní cyklus lze rozložit do 5 dějů:

Základní schéma pro práci parního stroje (viz obr Základní schéma pro práci parního stroje (viz obr. pravý horní roh na konci prezentace) E Píst umístěn tak, že objem prostoru ve válci je minimální;Uvnitř minimální objem V0 a tlak vnějšího vzduchu p0 1 E → A Pára vniká z kotle do válce, píst se ještě nepohybuje, tlak páry vzroste na tlak p1, který je v kotli. izochorický 2 A → B Pára se rozpíná, píst se pohybuje vpravo, přitom je válec stále spojen s kotlem – proto stále tlak p1,který je v kotli. izobarický B Přívod páry se zastaví šoupátkem. 3 B → C Pára se adiabaticky rozpíná na objem V2, přitom tlak klesá na p2, klesá i teplota. adiabatický C V krajní poloze pístu se otevře spojení s chladičem. 4 C → D Válec je otevřen do vnějšího prostoru, proto tlak klesá na hodnotu vnějšího tlaku p0, píst se zatím nevrací. D → E Píst poháněný setrvačníkem vytlačí páru do kotle, objem se sníží na V0, kruhový děj se uzavírá.

Reálný cyklus parního stroje Získá se experimentálně pomocí záznamového zařízení zvaného indikátor výsledná křivka je uvnitř. Práce vykonaná během jednoho cyklu je opět dána obsahem plochy uvnitř křivky. Výfukové motory – po proběhnutí cyklu je pára vyfouknuta ven ze stroje a déle se s ní nepracuje. Kondenzační motory – po proběhnutí cyklu se pára ochladí v kondenzátoru, teplo se znovu využije. Dvojčinné motory – pracovní prostor je po obou stranách pístu. Účinnost. Horní hranice dle Carnotova cyklu: teplota ohřívače 197 °C, chladiče 30 °C, proto ηid = 35 %. Reálná účinnost: cca 16 %.

Klára Mladá, 2.E