ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Civilizační choroby a výživa
Látkové složení lidského těla- prvky
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Minerální látky a stopové prvky
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Minerální látky a stopové prvky.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Nutriční aspekty osteoporózy
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Význam kovov pre organizmus
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY makroelementy, mikroelementy

MAKROELEMENTY Ca - 70kg/ 1200g Ca – 98% kosti - 800 mg/denně, gravidní a kojící ženy o 20% více Obsah Ca v mg/100 g mléko – 125 mg lískové ořechy – 290 mg jogurt – 180 mg fazole – 137 mg tvaroh – 250 mg mandle – 254 mg sýry – 300 – 600 mg mák – 1400 mg - osteoporoza (regulace vitamínem D), nervosvalová dráždivost, aktivace aktinu a myosinu – svalová kontrakce, srážení krve ( vliv na přechod fibrinogenu na fibrin)

MAKROELEMENTY Mg - 300 – 600 mg/denně - výskyt v kostech, aktivátor a kofaktor různých enzymů - zdroj: zelené rostliny a další rostlinný materiál, vstřebání v tenkém střevě

MAKROELEMENTY Na - 3g/denně ve formě NaCl - vyšší příjem – hypertenze Obsah Na v mg/100g brambory – 658 mg obilné klíčky – 809 mg banán – 350 mg kapusta – 350 mg houby – 467 mg květák – 360 mg

MAKROELEMENTY K 4g/denně potraviny rostlinného původu význam: pro svalovou aktivitu poměr sodíku a draslíku – regulace kortikoidy sodíko-draslíková pumpa

MAKROELEMENTY - do 7g/denně (i nižší) Cl - do 7g/denně (i nižší) - příjem: ve formě chloridů (NaCl, KCl) pro tvorbu HCl při zvracení: ochuzení o chloridy a ztráty Na – syndrom alkalózy společně se syndromem sodíkové deplece a známkami oběhového selhání – u ledvin pokles glomerulární filtrace – klesá průtok plazmy ledvinami

MAKROELEMENTY 1 – 1,2 g/denně P 1 – 1,2 g/denně zdrojem fosforečnanů: mléko, maso, ryby, vejce, ořechy, luštěniny - horší zdroj (forma fytátů – nevyužitelná forma) součást: zubů, kostí, fosforylace bílý chleba – 97 mg tmavý chleba – 240 mg obilné klíčky – 900 mg

MIKROELEMENTY Fe - ženy: 15 mg/denně, muži: 10 mg/denně Fe – součást hemoglobinu – přenos kyslíku, součást cytochromů a mnoha enzymů zásobárnou Fe je ferritin uložený v játrech Zdroj: 1.maso a masné výrobky – Fe 2+ - lepší vstřebatelnost střevní sliznicí (30%) 2. zelené rostliny – vázané ve fytátech – Fe 3+ - hůře vstřebatelné (5-10%) - anémie - meruňky, vejce, droždí, jogurt, celozrnné pečivo, podmáslí, lískové ořechy

MIKROELEMENTY - 15 mg/denně (gravidita: 20 mg/denně) Zn (nachází se v játrech, svalech, ledvinách, nejvíce – v prostatě) - 15 mg/denně (gravidita: 20 mg/denně) význam: udržování hladiny vitamínu A v krevní plasmě, přítomen methaloenzymech, spolu s Cu – důležitá role antioxidační enzym – membránová superoxiddismutasa zdroj: dýňová semínka, ořechy, slunečnicová semínka, zelená listová zelenina, obilné klíčky, cibule, droždí, meruňky, houby

MIKROELEMENTY 1,5 - 2,5 mg/denně, děti a starší lidé: 3- 5 mg Cu 1,5 - 2,5 mg/denně, děti a starší lidé: 3- 5 mg forma methaloproteinů, součást nebo aktivátor některých enzymů (katalyzuje tvorbu hemových barviv) – nedostatek Cu – anémie zdroj: játra a další vnitřnosti, obilné klíčky, droždí, brambory, rajčata, ovesné vločky, švestky, luštěniny, neloupaná rýže,…

MIKROELEMENTY Se do 0,1mg/denně v AK, kde nahrazuje síru obsažen v tzv. faktoru 3 – inaktivuje volné radikály a tím brání vzniku zhoubných nádorů – působí synergicky s vitamínem E, zpomaluje stárnutí pro aktivitu gluthathionperoxidasy – antioxidační enzym vysoké dávky selenu – toxické (selenomilné rostliny – půda - houby) zdroj: vejce, brokolice, obilné klíčky, fazole, cibule,…

MIKROELEMENTY 1 mikrogram na 1 kg tělesné hmotnosti/denně význam: metabolismus – štítná žláza – tvorba tyroxinu – tělesné a duševní zdraví nedostatek: špatná činnost štítné žlázy, zvýšení cholesterolu v krvi, vznik anémií, kardiovaskulární problémy zdroj: mořské řasy a ryby, brambory, mrkev, hrozny, černý rybíz, řeřicha, …

MIKROELEMENTY 200-290 mikrogramů/denně Cr 200-290 mikrogramů/denně význam: regulace obsahu glukosy v krvi, snižování obsahu cholesterolu v krvi pracuje synergicky se Zn nedostatek: nadbytek glukózy v krvi – stařecký diabetes zdroj: celozrnná mouka, obilné klíčky, sýr, máslo, zelenina,…