Projektový management- úvod do problematiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektové řízení Modul č.1.
Advertisements

„Plánování projektu Plán projektu“
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Projektový management
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Evropský sociální fond
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Analýza a popis pracovního místa
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
Proces řízení projektu
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
6. Koncepce řízení projektů
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
Projektové řízení – Project Management
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
1. Úvod do problematiky Pojmy a definice Podnik v dynamickém prostředí
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Rozhodovací procesy.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projektový management úvod Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU Ostrava.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Strategie projektu Základní parametry: Záměr projektu Cíl projektu
Doc. Ing. Ivan Hálek, CSc Ing. Petr Smutný,PhD
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Projektový management Certifikace a normy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU.
ŘÍZENÍ PROJEKTŮ Petr Smutný.
Plánování a controlling 1
Metodika řízení projektů
Personální plán pro podnikatelský plán
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Podnikatelský záměr a projektový management Úvod Martin Cupal.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
ŘÍZENÍ PROJEKTŮ Doc. Ing. Ivan Hálek, CSc Doc. Ing. Ivan Hálek, CSc Ing. Petr Smutný,PhD Ing. Petr Smutný,PhD.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Zdravotnický management
Systém managementu jakosti 3
Ekonomika malých a středních podniků
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT
Transkript prezentace:

Projektový management- úvod do problematiky Ing. Světlana Myslivcová katedra marketingu svetlana.myslivcova@tul.cz

Cíl předmětu Naučit se používat osvědčených postupů a technik tak, aby bylo dosaženo předpokládaného cíle, při respektování daných vstupních veličin, bez vyvolání nežádoucích vedlejších efektů.

Obsah předmětu Vysvětlení základních pojmů, uvedení do problematiky Životní cyklus projektu a fáze projektu Procesy projektového řízení Iniciace a zahájení projektu

Plánování projektů Řízení projektů Projektová kontrola Uzavření projektu Proces řízení rizik a změn projektu Specifická projektová prostředí

Literatura Rosenau, M.: Řízení projektů, Computer Press, Praha 2007, ISBN 978-80-251-1506-0 ČSN ISO 10006-Management jakosti-směrnice jakosti v managementu projektu Němec, V.: Projektový management, Grada Publishing a.s., Praha 2002, ISBN 80-247-0392-0 Svozilová, A.: Projektový management, Computer Press, Praha 2006, ISBN 80-247-1501-5 Dvořák, D.: Řízení projektů, Computer Press, Praha 2008, ISBN 978-80-251-1885-6

Literatura Taylor, J.: Začínáme řídit projekty, Computer Press, Praha 2007, ISBN 978-80-251-1759-0 International Project Management Association (IPMA): www.ipma.cz Project Management Institute (PMI): www.pmi.org Nakladatelství Elseiver: International Journal of project Mnagement

Úvod do předmětu Objasnění nejzákladnějších pojmů projektového řízení.

Projektové řízení Je aplikace znalostí, schopností, nástrojů a technologií na aktivity projektu tak, aby tyto splnily požadavky projektu. [Zdroj: PMI]

Trojimperativ projektového řízení cíle (max) čas (min) náklady (min)

Principy projektového řízení Systematický přístup (protiklad nahodilosti) Strukturování problému (co, kdy, jak) Strukturování v čase (ne skokem, ale přiměřenými kroky) Týmová práce (více hlav víc ví) Přiměřené prostředky (ne na komára s kanónem) Systémový přístup (ve vzájemných souvislostech) Počítačová podpora

Předpoklady úspěchu PM Schopnost aplikovat metodologii Správně analyzovat výchozí podmínky pro generování rychlých a účinných rozhodnutí Umět koordinovat projektové práce Kontrolovat skutečný postup projektu

Výhody PM Ke všem aktivitám v rámci projektu je přiřazena odpovědnost, bez ohledu na případné změny realizačního týmu Je jasně definován časový a nákladový rámec realizace Realizační zdroje jsou přiděleny na dobu trvání projektu a poté jsou uvolněny pro jiné projekty Jsou vytvořeny podmínky pro sledování skutečného průběhu oproti plánu, v průběhu realizace je možno definovat odchylky oproti plánu a efektivně směřovat korekci

Výhody PM Systém rozdělení odpovědnosti umožňuje plynulé řízení bez nutnosti nadměrného dohledu ze strany zákazníka Principy řízení přispívají k získání souhlasu o naplnění nebo překročení plánovaného cíle projektu Systémový přístup generuje řadu informací s výhodou použití pro realizaci dalších projektů

Nevýhody PM Specifické požadavky zákazníka, které se objevují až v průběhu projektu Organizační změny v organizaci, které nastávají v průběhu projektu Rizika projektu a obtížně předvídatelné vnější vlivy Změny v technologii Plánování a oceňování v předstihu před vlastní realizací

Řízení projektů Je plánování, organizování, monitorování, řízení a předkládání zpráv o všech aspektech projektu a motivace všech zúčastněných dosáhnout cílů projektu.

Řízení projektu – manažerské činnosti Definování – definování projektových cílů a účelu Plánování – jak tým splní podmínky „trojimperativu“ (cíl, čas, finance) a materiálních zdrojů, které mají být použity Vedení – uplatnění manažerského stylu řízení lidských zdrojů Sledování – kontrola stavu a postupu projektových prací (včas zjistit odchylky od plánu a včas přistoupit ke korekci)

Ukončení – ověření, že hotový úkol odpovídá zadání (vypracovat dokumentaci vyhodnocení projektu)

vnější vlivy vstupy projektu výstupy projektu zásah proj. týmu reporting odchylky zadání, cíl projekt + projektový tým -

Projekt Projektem rozumíme jedinečný proces změny, sestávající z řady koordinovaných a řízených činností, s daty zahájení a ukončení, prováděný pro dosažení cíle, který vyhovuje specifickým požadavkům, včetně omezení daných časem, náklady a zdroji.

Projekt je jedinečný sled aktivit a úkolů, který má: dán specifický cíl, který má být jeho realizací splněn definováno datum začátku a konce uskutečnění stanoven rámec pro čerpání zdrojů, potřebných pro jeho realizaci

Limity projektu čas náklady dostupnost zdrojů Předmět projektu [Zdroj:A.Svozilová, PM] Předmět projektu

Projekt Proces Nové postupy Jeden cíl Omezená životnost Různorodost lidí Nutno vytvořit systém řízení Vše je nejisté Narušuje status quo Je vně liniové organizace Opakované postupy Více cílů Pokračuje v čase Stejnorodost lidí Systém řízení je vytvořen Vše je popsáno a známé Podporuje status quo Uvnitř liniové organizace

Projekt sestává ze: Stanovení cíle(ů) projektu za určitým konkrétním účelem. Součástí může být i analýza přínosů. Specifikace činností, potřebných pro realizaci projektu (popis, zadání, stanovení zdrojů a času pro realizaci) Specifikace vazeb mezi jednotlivými činnostmi. Stanovení zodpovědnosti za jednotlivé činnosti a současně stanovení pravomocí, potřebných pro realizaci těchto úkolů.

Analýzy rizik. Vlastní realizace plánu projektu. Vyhodnocení, analýzy.

Okolí projektu Kulturní a sociální prostředí Mezinárodní a politická situace Hospodářské a tržní prostředí Specifické fyzické okolí

Vlivy, působící na výkon řízení projektu Individuální, skupinové cíle jednotlivých účastníků Organizační struktura projektu – síť definovaných vztahů, po nichž probíhá komunikace, rozložení rozhodovací autority

Zájmové skupiny projektu Zákazník projektu – investor nebo zadavatel Sponzor projektu – formální nositel nejvyšší rozhodovací autority Dodavatel/realizátor projektu – odpovědný za vlastní realizaci projektu

Hlavní role v projektovém řízení Projektový manager – vede projektový tým Manažer činností – má zodpovědnost za vykonání dílčího úkolu (činnosti) Manažer zdrojů – odpovídající stupeň pravomocí nad svým oddělením (bazénem zdrojů)

Řídící výbor projektu – tvořen manažerem projektu a vysokými činiteli dané organizace nebo organizací zúčastněných na projektu Statutární orgán projektu – nejvyšší instance v projektu