Optimalizace logistického řetězce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technická obsluha výroby
Advertisements

Optimalizace stavu zásob
Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Logistika Ing. Jan Pivoňka.
Modely řízení zásob I. Deterministické
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
Logistika náhradních dílů a materiálu (NDM)
Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)

Odpovědi na otázky Praha 2007 Bc. Dalibor Barri ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky.
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
5 Systémy řízení zásob Servisní logistika
_________________________________________
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
4 Optimalizace úrovně dodavatelských služeb zákazníkům
Ekonomická gramotnost
4.Kalkulace nákladů.
Nákup ( kap. 12).
1. Výroba jako hlavní funkce podniku
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Výběr dodavatelů Ivan Gros
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
Se stochastickou poptávkou
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
Úspory z rozsahu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
6. cvičení ZFIF Kalkulace nákladů II Další dvě metody:
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
Zásobovací činnosti podniku.  Zásoby= za zásobu považujeme, to co bylo po nějakou dobu skladováno  Tvoříme je proto, abychom zajistili plynulost výroby.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Optimalizace krmných dávek
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Základy firemních financí
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Řízení zásob ve výrobním podniku
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
CRM v maloobchodní jednotce se sportovním zbožím
Dodavatelsko - odběratelské vztahy
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Řízení zásob ve výrobním podniku
Transkript prezentace:

Optimalizace logistického řetězce Využití evolučního algoritmu k optimalizaci skladových zásob Autor: Zita Němečková

Co je to logistika? soubor činností, jejichž úkolem je zajistit, aby bylo správné zboží ve správném čase, ve správném množství, ve správné kvalitě na správném místě a se správnými náklady.

Skladovací problém U průměrného podniku náklady na skladování činí okolo 20 % obratu firmy Určení objednací hladiny a množství nákupu Cíl : co nejnižší náklady a dostupnost zboží

Evoluční algoritmus Vychází z principů evoluce Existuje mnoho variant a modifikací Mnoho ekonomických problémů se řeší jeho pomocí Použité principy: křížení, mutace, selekce(turnaj),fitness(simulace skladu a požadavků na něj)

Specifikace pro řešení Objednací hladina i objednané množství je určeno dle zkušeností a ne propočtů Upřednostňuje se dostupnost před náklady Neexistuje zisk ze spotřeby materiálu – materiál je použit především na opravy Sezónnost spotřeby zboží Řeší se pouze hlavní distribuční sklad

Vstupní data Spotřeba daného zboží během jednoho roku po dnech Průměrná cena za kus – cena za kus a dopravu kusu Cena za skladování Pokuta za nedostatek (metoda ABC) Doba dodání

Výstup Objednací hladina a hladina na kterou objednáme po měsících

Výsledky Pokuta za nedostatek = 620 Dodací lhůta = 14 dní Cena za kus = 320 Skladovací náklady = 10 za kus za den Původní stav na skladu = 10 ks

Porovnání výsledku algoritmu a původního nastavení Původní nastavení ve firmě bylo na objednací hladinu 8 a objednávalo se na +3 Fitness funkce vyšla 437330 Algoritmus našel toto řešení Fitness funkce 430280

Porovnání výsledků

Závěr Dosáhli jsme posunu k úsporám v navrženém výpočtu Výpočty by se měli přiblížit realitě – např. cena objednávky by neměla růst lineárně Větší robustnost algoritmu – procházet více let najednou (největší prioritu při výpočtu by měli poslední roky) Ošetřit evoluční algoritmus proti uváznutí v minimu (např. Ostrovní řešení) a zvýšit jeho konvergenci Začnou se sbírat a vypočítávat nové atributy v rámci firmy