Vzdělávací oblast: Umění a kultura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Ryby našich vod Přírodověda 4. ročník
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Autor: Květa Stejskalová
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Tropické deštné lesy VY_32_INOVACE_Ze z 2
zpracovaný v rámci projektu
Divadlo SEMAFOR.
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
ZPÍVANÁ POEZIE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_CESKA_LITERATURA_2._POLOVINY_20._STOL ETI_VYZNAMNE_DIVADELNI_SCENY_15.
ICT 2 – 3 – 26 HV Karel Hašler Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou.
Jiří Suchý,Jiří Šlitr.
Polysacharidy.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Střídání ročních období
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
VY_V/2_INOVACE_18_Měsíc Měsíc Miroslav Kaňok. OBSAH Měsíc – přirozená družice ZeměMěsíc – přirozená družice Země Pozorování MěsícePozorování Měsíce Použité.
Identifikátor materiálu: EU –
Vzdělávací obor: Hudební výchova
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Dobrá nálada Kód VM:VY_52_INOVACE_18 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
VY_32_INOVACE_16_ Přírodověda pro 4. ročník
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv11/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_175.
Periodizace nonartificiální hudby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Podnebné pásy, počasí a nadmořská výška
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Smyslová ústrojí člověka
Jaký báječný svět… Louis Armstrong.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv21/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Původní český muzikál Autor: Mgr. Petr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jazz a swing v české hudbě
Suchý a šlitr AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Píseň Malé kotě, noty.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VŠECHNO ODPUSTIL JSI NÁM,
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: 50. léta v české hudbě Klíčová slova: Semafor, Suchý, Šlitr, pramínek vlasů Anotace: Tento učební materiál slouží jako výuka k tématu 50. léta v české hudbě, poslech písně Pramínek vlasů a její nacvičení. Časové využití je 25 minut. Semafor; Suchý a Šlitr; Pramínek vlasů.

50.LÉTA V ČESKÉ HUDBĚ

Významnou roli v rozvoji naší hudby v 50 Významnou roli v rozvoji naší hudby v 50. letech hrála divadla malých forem. K nejvýznamnějším patřili divadlo Na zábradlí a Semafor. obr.1 obr.2

Spustit píseň Pramínek vlasů z webové stránky. Zatím co ve světě se začal prosazovat nový proud hudby – rock-n-roll, hudba u nás navazovala na meziválečnou poetiku básnictví. Texty se svou kvalitou blížily k moderní poezii, ale nepostrádaly hravost a smysl pro humor. K nejpoetičtějším písním této doby patří píseň Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Pramínek vlasů. Spustit píseň Pramínek vlasů z webové stránky. obr.3

Teď si společně tuto píseň zazpíváme. str.61 Pramínek vlasů 1. Až měsíc rozlije světlo své po kraji a hvězdy řeknou, že čas je jít spát, pramínek vlasů jí ustřihnu potají, komu? no přece té, kterou mám rád. Pramínek vlasů jí ustřihnu potají, já, blázen, pod polštář chci si ho dát, ačkoliv sny se mi zásadně nezdají, věřím, že dnes v noci, budou se zdát. R: O sny mě připraví teprve svítání, zpěv ptáků v oblacích a modré nebe, od vlasů, jichž jsem se dotýkal ve spaní, nový den nůžkami odstřihne tebe. 3. Na bílém polštáři, do kroužku stočený, zbude tu po tobě pramínek vlasů, nebudu vstávat dál, chci ležet zasněný, je totiž neděle a mám dost času, je totiž neděle a mám dost času.

Použité fotografie: obr. 1 www.oguiadacidade.com - Suchý a Šlitr - Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License obr. 2http://commons.wikimedia.org/wiki /Lenka Vybíralová - Divadla Na zábradlí - GNU Free Documentation License obr. 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/Packa - Současné působiště divadla Semafor - Creative Commons 2.5 Generic