Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR 2013 - 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Současné strategické trendy ve výuce dějepisu
Obsah dějepisného vyučování, výběr dějepisného učiva, obtížnost dějepisného učiva Přednáška č. 5 AR 2013/2014.
Didaktická média v dějepisném vyučování
Poměrní ukazatelé OA a VOŠ Příbram.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Textová média v DV AR 2013/2014.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ KARTOGRAFICKÉ VÝSTUPY VÝSLEDKŮ ZMAPOVÁNÍ REGIONÁLNÍCH DISPARIT 2000 – 2006 Koordinační schůzka k projektu – Poděbrady,
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Kartografie.
Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Druhy map.
EKO/GISO – Shrnutí.  Co je GIS?  Jaké jsou datové modely (model vlastností, model krajiny)?  Co je souřadné zobrazení, jaká se nejčastěji používají.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
MAPY.
MAPY (uč.14-15).
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Náležitosti výrobního výkresu
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
DRUHY MAP.
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_043.ICT.13 Práce s předlohou snímku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Jak mapa vzniká v minulosti – ručním zakreslováním
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Sociální čtení.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Transkript prezentace:

Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR

GM přispívají: k názornosti vyučování jejich symbolický charakter rozvíjí logické a abstraktní myšlení žáků Mezi GM patří: 1.Kartografické prostředky – geografické a topografické mapy, plány, historické kartogramy, slepé mapy, mapové náčrty a atlasy

2. Prostředky k prezentaci statistických údajů: grafy, tabulky, diagramy 3. Časové přímky 4. Další symboly, značky, grafické ikony

Časová přímka Prostorové znázornění abstraktního historického časového údaje ( delší časové úseky, jednotlivé události, doplnění - texty, obrázky, mapy)→upevnění vědomí historického času, orientace v chronologii, synchronizace historických událostí Při tvorbě ČP: délka, množství údajů, měřítko ( v rámci jedné ČP nesmí být měneno),možná je systematizace ( dějiny hospodářské, kulturní…,regionální, národní, evropská…perspektiva), barevnost, typ a velikost písma Využívání ČP hlavně při shrnutí, fixaci a opakování učiva Při tvorbě ČP dobré využít aktivitu žáků

Kartografické prostředky Zeměpisné mapy Mapy všeobecně zeměpisné( zemský povrch, světadíl či jeho část, státní celek Mapy topografické ( nejčastěji turistické nebo vojenské mapy,místopisné, podrobné) Mapy tematické Plány

Historické a dějepisné mapy: historická mapa - vznikla v minulosti a znázorňuje daný prostor způsobem odpovídajícím dané době ( historický obrazový pramen) dějepisná mapa – vytvořena v současnosti, znázorňuje historickou skutečnost současnými metodami a prostředky, obsahuje nadpisy, legendu( Ž se musí naučit dešifrovat systém symbolů, porozumět jim a interpretovat je) Dle Ch. Böttchera 2 fáze práce s DM: 1.fáze orientační a informační 2.fáze získávání dat, interpretace a hodnocení ( „čtení“ mapy – cílené, řízené otázkami a úkoly) Praktické zásady při práci s mapou: mapa visí na stojanu, ne na tabuli, ukazovat ukazovátkem, užívat geografické terminologie, sledovat řeky od pramene k ústí, rozsah států dle hranic atd.) Rozlišujeme DM: statické(stav v určitém časovém momentu), dynamické (změny a procesy) jednoznačné, komplexní

Historický kartogram: zvláštní druh dějepisné mapy znázorňuje nejčastěji jeden historický jev v historickém vývoji (např. růst počtu obyvatel ve městech) omezení a zjednodušení topografického obsahu

Statistické přehledy ve výuce dějepisu: srovnatelnost čísel – možnost na poměrně malém prostoru ukázat relativně hodně informací, názornost metodologická funkce (učí interpretovat údaje, srovnávat historické jevy, vyvozovat souvislosti, hodnotit a zobecňovat) i statistické údaje vyžadují kritický přístup! Využívané statistické přehledy: statistická tabulka diagram – vztahy a závislosti mezi jevy graf –kruhový, spojnicový, sloupcový – zobrazení statistických údajů a vztahů mezi nimi Ž - samostatná tvorba statistických přehledů ( zpracování historických informací, získávání nových poznatků)