Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference 24.11.2004 České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Advertisements

Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Společnost pro mukopolysacharidosu
Maminka maminek kontaktní sestra
Etická hlediska péče o staré občany
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Analýza Centra ProEquality
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Darja Hrabánková Navrátilová
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Transplantace kmenových buněk krvetvorby u maligních onemocnění krvetvorby Klinika dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN v Motole.
1Psychologický ústav, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Sociální práce s rodinou 3
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Případová studie Seminář 2014.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Struktura bakalářské práce
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Hodnoty v péči o seniory
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová

Cílem této studie bylo zmapovat problémy a potřeby dětí s onkologickým onemocněním a jejich rodin s ohledem na možné psychosociální intervence v rámci zdravotní a sociální péče, hodnocení uspokojení jednotlivých potřeb a vypracování akceptovatelné studie o přijatelnosti různých způsobů, jak poskytovat informace, sociální podporu a self management terapii. Cílem této studie bylo zmapovat problémy a potřeby dětí s onkologickým onemocněním a jejich rodin s ohledem na možné psychosociální intervence v rámci zdravotní a sociální péče, hodnocení uspokojení jednotlivých potřeb a vypracování akceptovatelné studie o přijatelnosti různých způsobů, jak poskytovat informace, sociální podporu a self management terapii.

Zmapování problémů, s kterými se rodiče dětí s onkologickým onemocněním musejí setkávat a vyrovnávat umožní plánování potřebných intervencí a pomůže v následném vybrání vhodných způsobů pro poskytování těchto intervencí v rámci zdravotní a sociální péče. Zmapování problémů, s kterými se rodiče dětí s onkologickým onemocněním musejí setkávat a vyrovnávat umožní plánování potřebných intervencí a pomůže v následném vybrání vhodných způsobů pro poskytování těchto intervencí v rámci zdravotní a sociální péče.

Byl použit dotazník se sady dotazníků z již uskutečněného kvalitativního a kvantitativního provedeného Gustafem Ljungmanem, M.D., Ph.D. a kol. (se souhlasem autora). V této původní studii bylo použito strukturovaného telefonního rozhovoru u rodičů s dětmi s onkologickým onemocněním. Byl použit dotazník se sady dotazníků z již uskutečněného kvalitativního a kvantitativního výzkumu provedeného Gustafem Ljungmanem, M.D., Ph.D. a kol. (se souhlasem autora). V této původní studii bylo použito strukturovaného telefonního rozhovoru u rodičů s dětmi s onkologickým onemocněním. Vzhledem k stávající situaci v České republice a všeobecné nedůvěře k telefonním anketám, autorka podklady přepracovala do formy písemného dotazníku. Dotazník byl přeložen z angličtiny a upraven a přizpůsoben situaci v České republice. Vzhledem k stávající situaci v České republice a všeobecné nedůvěře k telefonním anketám, autorka podklady přepracovala do formy písemného dotazníku. Dotazník byl přeložen z angličtiny a upraven a přizpůsoben situaci v České republice.

Do výzkumu byli zahrnuti rodiče dětí, kteří byli léčeni nebo byli v dispenzární péči od března do října 2004 na Klinice dětské onkologie a hematologie 2. LF UK a FN Motol v Praze a na Klinice dětské onkologie v Brně. Do výzkumu byli zahrnuti rodiče dětí, kteří byli léčeni nebo byli v dispenzární péči od března do října 2004 na Klinice dětské onkologie a hematologie 2. LF UK a FN Motol v Praze a na Klinice dětské onkologie v Brně. Do výzkumu byli zahrnuti rodiče dětí od 1 měsíce po stanovení diagnózy. Do výzkumu byli zahrnuti rodiče dětí od 1 měsíce po stanovení diagnózy.

Věková struktura dětí Tab. č. 1: Otázka č. 1 – Věk Vašeho dítěte je:

Tab. č. 3: Otázka č. 3 – Vaše dítě je: Pohlaví dětí

Diagnostická kategorie

Tab. č. 5: Otázka č. 5 – Vaše dítě je v současné době:

Tab. č. 6: Otázka č. 6 – Mělo Vaše dítě během léčby relaps (znovuobjevení) nemoci:

Tab. č. 10: Otázka č. 10 – Jaká je Vaše rodičovská úloha?

Pracovní stav rodičů Tab. č. 13: Otázka č. 13 – Jste:

Tab. č. 14: Otázka č. 14 – Vaše vzdělání je:

Tab. č. 15: Otázka č. 15 – Kolik sourozenců má Vaše dítě:

Tab. č. 16: Otázka č. 16 – Přístup lékařského personálu k Vám jako rodiči dítěte hodnotíte jako:

Tab. č. 17: Otázka č. 17 – Přístup zdravotních sester k Vám jako rodiči dítěte hodnotíte jako:

Tab. č. 18: Otázka č. 18 – Přístup personálu, jež Vám poskytuje psychosociální podporu (psycholog, sociální pracovnice) hodnotíte jako:

: FRVŠ

Tab. č. 27: Otázka č. 8 – Mít důkladné informace o tom, jak mám o své nemocné dítě pečovat doma

Tab. č. 47: Otázka č. 28 – Mít možnost, aby nás zdravotnický personál navštěvoval doma

Tab. č. 54: Otázka č. 35 – Být začleněn(a) do podpůrných skupin

Tab. č. 55: Otázka č. 36 – Umět pomoci mému dítěti vyrovnat se s bolestí a bolestivými zákroky

Tab. č. 59: Otázka č. 40 – Mít pomoc při přípravách mého dítě na léčebné zákroky a hospitalizace

Tab. č. 60: Otázka č. 41 – Vědět, jak mohu naučit své dítě vyrovnávat se stresem/stresovými situacemi, např. relaxacemi

Část II. Potřeby rodičů dětí s onkologickým onemocněním a jejich uspokojení Rodiče uváděli průměrnou hodnotu důležitosti různých informačních potřeb 9,4, jak tyto potřeby byly uspokojeny /uspokojení těchto potřeb/ vyjadřuje průměrná hodnota 7,3. Rodiče uváděli průměrnou hodnotu důležitosti různých informačních potřeb 9,4, jak tyto potřeby byly uspokojeny /uspokojení těchto potřeb/ vyjadřuje průměrná hodnota 7,3. Důležitost sociální podpory 6,2, uspokojení potřeb sociální podpory 4,4. Důležitost sociální podpory 6,2, uspokojení potřeb sociální podpory 4,4. Důležitost Self management terapie 9,2, uspokojení potřeby 6,4. Důležitost Self management terapie 9,2, uspokojení potřeby 6,4.

Část III. Přijatelnost a užití různých způsobů získávání lékařských informací a pomoci V případě omezení možnosti osobního kontaktu se zdravotnickým personálem by rodiče upřednostňovali získání informací způsoby: napsané na papíře 9, rozhovorem s někým po telefonu 6,5, přes počítač nebo na internetových stránkách 5,7, na videokazetě 3,4, ve skupině rodičů dětí se stejným onemocněním 5,6, na audiokazetě 2,9. V případě omezení možnosti osobního kontaktu se zdravotnickým personálem by rodiče upřednostňovali získání informací způsoby: napsané na papíře 9, rozhovorem s někým po telefonu 6,5, přes počítač nebo na internetových stránkách 5,7, na videokazetě 3,4, ve skupině rodičů dětí se stejným onemocněním 5,6, na audiokazetě 2,9. Užití: napsané na papíře 7,6, rozhovorem s někým po telefonu 5,2, přes počítač nebo na internetových stránkách 2,5, na videokazetě 1,4, ve skupině rodičů dětí se stejným onemocněním 2,9 na audiokazetě 1,3. Užití: napsané na papíře 7,6, rozhovorem s někým po telefonu 5,2, přes počítač nebo na internetových stránkách 2,5, na videokazetě 1,4, ve skupině rodičů dětí se stejným onemocněním 2,9 na audiokazetě 1,3.

Dle rodičů budou děti upřednostňovat získání informací o nemoci na videokazetě 3,2, přes počítač nebo na internetových stránkách 4,5, ve skupině dětí se stejným onemocněním 5,3, napsané na papíře 4,3, rozhovorem s někým po telefonu 3,1, na zvukové nahrávce 2,0. Dle rodičů budou děti upřednostňovat získání informací o nemoci na videokazetě 3,2, přes počítač nebo na internetových stránkách 4,5, ve skupině dětí se stejným onemocněním 5,3, napsané na papíře 4,3, rozhovorem s někým po telefonu 3,1, na zvukové nahrávce 2,0. Užití: na videokazetě 1,6 přes počítač nebo na internetových stránkách 2,2, ve skupině dětí se stejným onemocněním 3,6, napsané na papíře 3,5, rozhovorem s někým po telefonu 2,2, na zvukové nahrávce 1,0. Užití: na videokazetě 1,6 přes počítač nebo na internetových stránkách 2,2, ve skupině dětí se stejným onemocněním 3,6, napsané na papíře 3,5, rozhovorem s někým po telefonu 2,2, na zvukové nahrávce 1,0.

Komunikaci s ostatními rodiči stejně nemocných dětí rodiče upřednostňují neformálním setkáváním 7,4, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 5,3, přes telefon 4,0 v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 2,9. Komunikaci s ostatními rodiči stejně nemocných dětí rodiče upřednostňují neformálním setkáváním 7,4, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 5,3, přes telefon 4,0 v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 2,9. Užití: neformálním setkáváním 6,3, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 2,2, přes telefon 3,4, v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 1,3. Užití: neformálním setkáváním 6,3, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 2,2, přes telefon 3,4, v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 1,3.

Dle rodičů by děti rády komunikovaly s ostatními nemocnými dětmi neformálním setkáváním 6,7, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 4,1, přes telefon 3,0, v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 2,7. Dle rodičů by děti rády komunikovaly s ostatními nemocnými dětmi neformálním setkáváním 6,7, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 4,1, přes telefon 3,0, v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 2,7. Užití: neformálním setkáváním 5,4, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 1,5, přes telefon 2,0 v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 1,3. Užití: neformálním setkáváním 5,4, osobním kontaktem v podpůrných skupinách 1,5, přes telefon 2,0 v chatových skupinách na internetu přes vstupní heslo 1,3.

Různé druhy podpůrných terapií by rodiče měli rádi zprostředkovaný od terapeuta 7,7, na videokazetě 4,6, přes počítač 4,1, zvukovou nahrávkou 3,1, telefonem 3,3. Různé druhy podpůrných terapií by rodiče měli rádi zprostředkovaný od terapeuta 7,7, na videokazetě 4,6, přes počítač 4,1, zvukovou nahrávkou 3,1, telefonem 3,3. Užití od terapeuta 4,4, na videokazetě 1,3, přes počítač 1,5, zvukovou nahrávkou 1,3, telefonem 1,6. Užití od terapeuta 4,4, na videokazetě 1,3, přes počítač 1,5, zvukovou nahrávkou 1,3, telefonem 1,6.

Dle rodičů by děti chtěly podpůrné terapie (relaxace a zvládání stresu apod.) obdržet: Dle rodičů by děti chtěly podpůrné terapie (relaxace a zvládání stresu apod.) obdržet: od terapeuta 6,5, přes počítač 4,2, na videokazetě 3,8, telefonem 2,6. od terapeuta 6,5, přes počítač 4,2, na videokazetě 3,8, telefonem 2,6. Užití od terapeuta 3,7, na videokazetě 1,5, přes počítač 1,5, telefonem 1,5. Užití od terapeuta 3,7, na videokazetě 1,5, přes počítač 1,5, telefonem 1,5.

Realizace tohoto projektu byla umožněna díky podpoře Grantové agentury Jihočeské univerzity a Fondu rozvoje vysokých škol. Realizace tohoto projektu byla umožněna díky podpoře Grantové agentury Jihočeské univerzity a Fondu rozvoje vysokých škol.