Literární výchova 5. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních
Advertisements

Dnes jdu k tobě Pane můj 1. Dnes jdu k tobě, Pane můj,tak jak Ty mne zveš a chválím Tě, dnes jdu k Tobě, Pane můj, tak jak Ty mne zveš a chválím Tě, dnes.
1. Když všechno je ztracené a ty jsi sám, pros, Bůh tě slyší. Když bezradně stojíš a nevíš jak dál, pros, Bůh tě slyší. On je Pán, slyší.
Čtenářský deník jarkamani.
Znám, zemi znám 1. Znám, zemi znám, tam se touha má vrací, tu kterou Bůh lidem dávno dal. Znám, zemi znám, kde se trápení ztrácí, tam není místa pro žal.
KDYŽ RODIČE ZESTÁRNOU 8 Clickar.
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
≈1 Pe 1·8–9. 1Pe 1·9 Naše vírazáchrana duší. Záchrana z čeho? Z hříchu ze smrti. Jak tedy té víry dosáhnout? – Jak se stát věřícím?
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1. Můj Pán Ježíš, má mne rád. | V Písmu čtu to mnohokrát
1. Ó hlavo plná trýzně, | běd, ran i soužení, | ty zřídlo Boží přízně, | z níž spása pramení | ó hlavo ozdobená ctí, | slávu s výsostí, | jak velká stihla.
120.1 Literární pojmy - BÁSEŇ
Básnické tropy a figury
Křesťanská víra a její projevy u některých osobností působících v Čechách.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_371_KYTICE Téma: SBÍRKA KYTICE, K. J.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Poznáš podle ukázky následující díla? O jaký literární žánr se jedná?
Neděle pěkná jako tulipán, a proto není radno býti sám, říkáme vesele, dneska jen v kostele vítáme zrovna vás. Slečna jde v džínách, to se nedělá, jít.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
1. Veď mne sám, veď mne sám, | veď mne k nebes výšinám! Tobě svěřuji se cele, | za tebou jít mohu směle, | Ježíši, když tebe mám, | Ježíši, když tebe mám.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Slyš nás, ó Pane, na výsosti, voláme z hloubi strastí. Slyš nás, ó Pane, na výsosti, shlédni na nás v nouzi naší.
1. Marie má dítě, Pane, Marie má dítě, Pane můj, Marie má dítě, Pane, hle, průvod stále přichází a zas jde dál.
VY_32_INOVACE_47_NE.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Pán je blízko, záhy přijde, jistě přijde blízko Pán. | Rozhlaste tu skvostnou zprávu | z dávných věků v denní vřavu, | ať, kdo sklíčen, zdvihne hlavu:
Karel Jaromír Erben (7.Listopadu listopadu 1870)
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
1. Drž ruku mou! Ó Pane, já jsem bídný | a nemohu ni krok jít bez tebe. | Drž ruku mou! A pak, ó milý Jezu, | směle za tebou půjdu do nebe.
1. Při slovu svém nás zachovej | a živou víru k němu dej ty sám. | Ježíši, pane náš, | jež všecku naší mdlobu znáš!
Říkejte mi Hopinka A mně Sorbon. Ty jsi fakt ten můj malý bráška s červeným obojkem? Ty toho napovídáš… jasně že jsem.
Příběh pro všechny tvrdě pracující
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
KAREL JAROMÍR ERBEN 1811 – 1870 VY_32_INOVACE_33.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
mail.com Miláčku, ty jsi úžasný milenec – jsme spolu jen dva týdny a já jsem už ve třetím měsíci !
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Skloňování zájmen 1. a 2. osoby JÁ – TY – MY – VY + zvratná
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
SKLÁNÍM SE PŘED TEBOU JSEM NA SVÝCH KOLENOU JÁ TEĎ VŠE PODDÁVÁM.
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
K. J. Erben Finančnice zvuk mono.
Literární žánry Lyrika, epika a drama.
Karel Jaromír Erben Kytice
František Halas.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Transkript prezentace:

Literární výchova 5. ročník polednice Literární výchova 5. ročník

Polednice podle Karla Jaromíra erbena Polednice U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo. "Bodejž jsi jen trochu málo, ty cikáně, mlčelo! Poledne v tom okamžení, táta přijde z roboty: a mně hasne u vaření pro tebe, ty zlobo, ty! Mlč! Hle husar a kočárek - hrej si! - tu máš kohouta!" Než kohout, vůz i husárek bouch, bác! letí do kouta. A zas do hrozného křiku - "I bodejž tě sršeň sám - ! Že na tebe, nezvedníku, Polednici zavolám! Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, zlostníka!" - A hle, tu kdos u světnice dvéře zlehka odmyká. Malá, hnědá, tváři divé pod plachetkou osoba; o berličce, hnáty křivé, hlas - vichřice podoba! "Dej sem dítě!" - "Kriste Pane, odpusť hříchy hříšnici!" Divže smrt ji neovane, ejhle tuť - Polednici! Ke stolu se plíží tiše Polednice jako stín: matka hrůzou sotva dýše, dítě chopíc na svůj klín. A vinouc je, zpět pohlíží - běda, běda dítěti! Polednice blíž se plíží, blíž - a již je vzápětí. Již vztahuje po něm ruku - matka tisknouc ramena: "Pro Kristovu drahou muku!" klesá smyslů zbavena. Tu slyš: jedna - druhá - třetí - poledne zvon udeří; klika svakla, dvéře letí - táta vchází do dveří. Ve mdlobách tu matka leží, k ňadrám dítě přimknuté; matku vzkřísil ještě stěží, avšak dítě - zalknuté.

Polednice podle Lexikonu ohrožených druhů strašidel

Polednice spolu s klekánicí v muzeu strašidel v pelhřimově

Co dělá polednice – podle Boženy němcové Narodilo se jim děvče, jemuž dali říkat po mámě Bára. Bářina matka však v šestinedělí zemřela, když vařila mužovi oběd, což se nesmělo, protože podle pověry za její dítě polednice podložila jiné. Proto říkali dítěti "divá Bára". Bára nebyla jako jiná děvčata. Byla nebojácná, smělá a silná, na rozdíl od ostatních se nebála strašidel a nevěřila ve vodníky, jako otec dokázala plavat i pod vodou. Jako jedinou ji poslouchal i zlý býk, kterého jako starší společně se stádem hlídala na pastvě. Této srdnatosti, dovednosti a nebojácnosti nabyla ve stálém styku s přírodou.

Polednice podle encyklopedie Polednice je fiktivní ženská postava (strašidlo) pocházející z české lidové slovesnosti údajně strašící děti přesně v pravé poledne. Jako taková je známa především díky básnické sbírce Kytice od Karla Jaromíra Erbena z níž pochází i báseň Polednice.

Zahraj si na spisovatele a ilustrátora Napiš a nakresli jak si představuješ polednici ty podle osnovy: Popis Výskyt Pracovní doba Charakteristika

odkazy http://www.ceskatelevize.cz/specialy/kytice/tvurci/pecharova.php http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/karel-jaromir-erben/polednice-kytice.html http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/bozena-nemcova/diva-bara- 8.html#ixzz1NHAeWViF http://www.hafstudio.cz/page.php?menu_reference_name=akce&PHPSESSI D=3443fefc00080ad7e7648136f2b7158c http://mm1.denik.cz/35/3b/mileterben_stezkapolednice06_denik_clanek_sol o.jpg http://www.ceskatelevize.cz/specialy/kytice/obr/polednice/ilust-big.jpg