Základy informatiky úvod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy ukládání dat v počítači
Advertisements

Digitální a analogový signál
Digitální reprezentace
Základy informatiky úvod
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Informatika I 5. a 6. hodina 3. Týden.
Jednotky informace Bity, bajty a tak dál….
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Aplikační a programové vybavení
I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Základy informatiky přednášky Kódování.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy informatiky úvod
Informační a komunikační technologie
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Teorie informace Digitalizace dat
Reprezentace dat v počítači
ČÍSELNÉ SOUSTAVY OSMIČKOVÁ, ŠESTNÁCTKOVÁ
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy číslicové techniky
Digitální učební materiál
Základy číslicové techniky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základní jednotky, záznam a kódování informací
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Data Přednáška z předmětu Počítače I Dana Nejedlová Katedra informatiky EF TUL 1.
Základy Číslicové Techniky
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Výukový program: Mechanik elektrotechnik Název programu: Číslicová technika II. ročník Osmičková číselná soustava Vypracoval: Mgr. Holman Pavel Projekt.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
Radim Farana Podklady pro výuku
Datové typy a struktury
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aplikační a programové vybavení
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Číselné soustavy dekadická binární hexadecimální
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Množství informace a číselné soustavy.
Výukový program: Mechanik elektrotechnik Název programu: Číslicová technika II. ročník Šestnáctková číselná soustava Vypracoval: Mgr. Holman Pavel Projekt.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Číselné soustavy VII ASCII kódování Jana Bobčíková.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Číselné soustavy - převody
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hardware číslicové techniky
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Číselné soustavy
Číselné soustavy Číselné soustavy reprezentují čísla, která jsou pro nás symbolem určitého množství – kvantity. Desítkovou soustavu se učíme již v první.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Základy informatiky úvod Ing. Roman Danel, Ph.D. roman.danel@vsb.cz Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta

Základy informatiky Úvod do informatiky, číselné soustavy, kódování, čeština Historie VT, koncepce číslicového počítače Hardware osobního počítače Periferní zařízení Úvod do operačních systémů Algoritmy a programovací prostředky Základy databázových systémů Základy počítačové grafiky Bezpečnost IT Počítačové sítě a internet Tvorba webu Kancelářský a aplikační software a informační systémy Trendy v informatice Elektronický podpis a kryptografie, komunikační a mobilní technologie

Co je cílem předmětu? Seznámení se základním pojmy z informatiky Problematika počítačového zpracování informací, Přenos a ukládání informací Základy číslicových počítačů a počítačových sítí Programové vybavení, počítačová grafika Členění SW prostředků Základy počítačové bezpečnosti Úvod do operačních systémů

Garant předmětu: doc. Kodym, Ing. Danel Počet kreditů: 7 Materiály: http://homel.vsb.cz/~dan11 Zápočet: Semestrální práce elektronicky a písemně Zkouška: písemný test (> 50% úspěšnost) ústní část - 2 otázky - dotazy z informačního minima - úroveň a obsah semestrální práce

Úvod do informatiky

Základní informace Informace – latinsky Informare Informatika - vědní obor, zabývající se získáváním, zpracováním a využitím informace Teoretická – např. řešitelnost úloh Aplikovaná Computer Science Data – informace – znalosti Entropie informace (=neurčitost)

Klíčové objevy pro informatiku Písmo (záznam informace) Papír (levné médium) Knihtisk (rychlost vytváření) Využití počítačových technologií (dostupnost informací)

Zdroje informací Výběr relevantního zdroje informací Správnost (jsou uvedeny zdroje?) Odbornost autora (informace o autorovi) Objektivnost Aktuálnost (jsou datovány?) Ucelenost (je uvedena v kontextu?) Stárnutí informace (inf. má životnost) Posuzování kvality informace – recenze, impaktový faktor, „jádro oboru“

Legislativa Zákon o svobodném přístupu k informacím 106/1999 Sb. Informace, které nejsou tajné, musí být poskytnuty zdarma Informace týkající se osobních údajů jednotlivce se nesmí zveřejňovat Úřad pro ochranu osobních údajů (www.uoou.cz) 101/2000 Sb. O ochraně osobních údajů 480/2004 Sb. O některých službách informační společnosti 40/1995 Sb. Zákon o regulaci reklamy Portal.gov.cz – portál státní správy

Informace a média Cena informace – „know-how“ (Čína-papír, cola, becherovka…) Hlavní zdroj Dříve: osobní zkušenost Nyní: média, reklama Dnes není problém získání informace, ale její zpracování Riziko mediální společnosti – subjektivní ovlivnění veřejného mínění Zdroje: vlastní reportáže, převzaté zprávy, public relations

Riziko mediální společnosti Média nezobrazují skutečnost, ale svoji interpretaci skutečnosti. Výběr části rozhovoru Výběr zpráv (např. jen negativní informace, pozitivní nejsou uvedeny) Nejsou odděleny zprávy a komentáře Není dán prostor druhé straně

Vyhledání informací Ověřování Příliš mnoho zdrojů - zahlcení

Záznam informací, jednotka informace

Záznam informací Analogový (=spojitý signál, proces, …) digitální (=diskrétní) – počítač, 0/1 Kód – způsob záznamu informace Převody: A/D, D/A převodníky Jak se liší analogové zařízení od digitálního? Je počítač analogové nebo digitální zařízení?

Záznam informací Analogový záznam – při kopírování, přenosu dochází ke zkreslení a postupné ztrátě informace Digitální – přenos informace pomocí 0 a 1 – minimální ztráty (kontrolní kódy, CRC…)

A/D převodníky Vzorkování se provede tím způsobem, že rozdělíme vodorovnou osu signálu na rovnoměrné úseky a z každého úseku odebereme jeden vzorek . Vzhledem k tomu, že počítače a další zařízení dále zpracovávající digitální signál umí vyjádřit čísla pouze s omezenou přesností, je potřeba navzorkované hodnoty upravit i na svislé ose. Protože se hodnota vzorku dá vyjádřit pouze po určitých kvantech, nazýváme tuto fázi A/D převodu kvantování. Vzorkování musí být dostatečné: - aliasing - shanon-kotelníkův teorém Proč používá CD pro záznam zvuku frekvenci 44,1 kHz?

D/A převodník Převádí digitální (diskrétní) signál na analogový (spojitý) Např. přehrávání CD: digitální záznam hudby je převeden na analogový zvuk

Číselné soustavy

Jaké číselné soustavy znáte?

Číselné soustavy Proč dvojková soustava? Bit – základní jednotka informace: 2 stavy (0,1) Byte [bajt] - B => 8 bitů tj. 256 kombinací 0 a 1 (0-255) Slovo (Word) = 2B –> 16 bitů

Předpony pro násobky kapacity paměti 1 KB = 210 B = 1 024 B, 1 MB = 220 B = 1 048 576 B = 1 024 KB, 1 GB = 230 B = 1 073 741 824 B, 1 TB = 240 B = 1 099 511 627 780 B.

Čísla a číselné soustavy Co je to „číslo“? – abstraktní entita pro vyjádření množství nebo pořadí Co je to „číslice“? – znak pro zápis čísla Číselné soustavy poziční a adiční Základ soustavy (báze, radix) – definuje maximální počet číslic, který máme k dispozici

Převody mezi soustavami Převod desítkové do dvojkové soustavy: Číslo dělíme 2 a zbytek po dělení zapisujeme zprava. Příklad: 1263 : 2 = 811 zbytek 1 811 : 2 = 405 zbytek 1 405 : 2 = 202 zbytek 1 202 : 2 = 101 zbytek 0 atd. 1263 (10) = 11001010111 (2)

Převody mezi soustavami Dvojková na desítkovou: 110: Zprava: 0 . 2^0 = 0 1 . 2 ^1 = 2 1 . 2 ^2 = 4 0+2+4 = 6 (10)

Převody mezi soustavami Převod hexadecimální číslo na dekadické. Číslo (2AC7)16 zapíšeme ve tvaru: 2  163 + A  162 + C  161 + 7  160 Dekadicky: 2  163 + 10  162 + 12  161 + 7  160 2  4096 + 10  256 + 12  16 + 7  1 = 10951 (2AC7)16 = (10951)10

Reprezentace dat v počítači NUMERICKÁ DATA – ČÍSLA celá (integer) reálná (real) – s pevnou řádovou čárkou (fixed point) – s pohyblivou řádovou čárkou (floating point) NENUMERICKÁ DATA – ZNAKY textový řetězec (string) – posloupnost znaků (bajtů)

Big Endian / Little Endian Způsob ukládání numerických hodnot dle „významného bytu“ – tj. sekvence ukládání hodnot (pořadí bytů - byte order) Big endian (mainframe IBM) ukládá od nejnižší adresy, little endian (Intel, VAX, PowerPC) od nejvyšší problém např. při přenositelnosti Javy nebo C na jinou HW platformu!

Příklad Např. 32bitové číslo 0x4A3B2C1D se na konkrétní adresu uloží takto: Little endian: 100 101 102 103 ... 1D 2C 3B 4A Big endian: 100 101 102 103 ... 4A 3B 2C 1D

Kód Kód = jakýkoli způsob záznamu informace Např. Morseova abeceda, Braillovo písmo IBAN, ISBN, EAN, …

Kódování textů Standard: ASCII code (American Standard Code for Information Interchange) USA: code page 437 Původně 7-bitový – 128 znaků, nyní 8 bitový

Kódování textů Co je to znaková sada? Kolik bytů potřebujeme pro záznam jednoho znaku? Kolik hodnot je možné uložit do jednoho B? Co je to UNICODE ? (UTF-8) Kolik používá bytů pro záznam jednoho znaku? UNICODE (16bit) může obsahovat 65 536 možných znaků, 1991

Kódování textů ASCI tabulka – 256 pozic kódy 0-31 – řídicí znaky Od 129 znaky národních abeced

ASCII tabulka

Čeština v znakových sadách Kódování češtiny: kód Kamenických, PC Latin 2 (852), ISO Latin 2 (8859-2) - 1987 Windows CE (1250) Proč je tolik různých kódování češtiny? Jak pracuje s národními abecedami Unicode?

Čeština v znakových sadách http://cestina.cz/ Přehled kódování češtiny: http://www.cestina.cz/kodovani

Shrnutí Computer Science Impakt faktor Rozdíl mezi bitem a bytem Kolik bajtů má megabajt? Číselné soustavy Proč dvojková číselná soustava? Osmičková, šestnáctková Jak převést čísla mezi soustavami? Co je to znaková sada? Co je to ASCII a UNICODE? Jaké sady znáte, jak je možné kódovat znaky s českou diakritikou?

Shrnutí Co to znamená, že zařízení je analogové a digitální? Co je to kódování? Jaké jsou jednotky informace? Co je to „floating point“ u číselných hodnot?