VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektřina.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud, elektrické napětí
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V KAPALINÁCH
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Vedení elektrického proudu v plynech
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
VZÁJEMNÁ PŘEMĚNA POLOHOVÉ A POHYBOVÉ ENERGIE TĚLESA
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vedení proudu v plynech
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud, elektrické napětí
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrický proud v kapalinách
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH 2.11.2012 Téma: VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

3.2 vedení el. proudu v plynech

Studijní text… 

Za běžných podmínek (teplota, atmosférický tlak) je vzduch izolantem Za běžných podmínek (teplota, atmosférický tlak) je vzduch izolantem. Tyto podmínky jsou porušeny například při vzniku blesku. V tu chvíli se ve vzduchu vyskytuje malé množství částic s nábojem, zejména kladných iontů.

Ionizace vzduchu – působením silného el Ionizace vzduchu – působením silného el. pole dochází k urychlování iontů a štěpení nárazem do dalších neutrálních molekul. V určitém okamžiku vznikne jiskrový výboj. V blízkosti jiskrového výboje, se vzduch ohřeje na vysokou teplotu – rozpíná se a to způsobí silný hluk - hrom.

Dalším příkladem je elektrický oblouk využívající se ke sváření. El Dalším příkladem je elektrický oblouk využívající se ke sváření. El. oblouk (teplota 5000°C) by se neměl sledovat okem, ale přes ochranné brýle – dojde k poškození zraku. (Roming – B. Polívka).

Dalším příkladem je vedení el. proudu el Dalším příkladem je vedení el. proudu el. výbojem v trubicích, z nichž byl vyčerpán částečně vzduch. Využití je v reklamních nápisech. Vzduch je zde velmi zředěn.

Zajímavosti z tématu… http://jan.gfxs.cz/studium/files/elektro/pl yny.pdf http://www.zslado.cz/vyuka_fyzika/e_kurz /9/ipolovodice/ipolovodicevykl.htm www.gymvod.cz/soubor/261 http://www.bigyzr.cz/SouboryKeStazeni/6 6.pdf

Slovo závěrem… El. proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů…