STUDIE PROVEDITELNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 0 Investiční záměr.
Projektový management
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Evropský sociální fond
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
„ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“ Spolufinancován Evropskou unií z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj.
3. Životní cyklus a procesy projektu
STUDIE PROVEDITELNOSTI ANALÝZA NÁKLADŮ A PŘÍNOSŮ
Klasifikace investic v podniku
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Olomouc, , Zlín FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR WORKSHOP Jak dobře.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
LOGICKÝ RÁMEC STUDIE PROVEDITELNOSTI ANALÝZA NÁKLADŮ A PŘÍNOSŮ
pro integrovaný projekt
Centrum dokumentárních filmů Jihlava (CDF) Záměr projektu: přestavba městského kina Dukla na víceúčelové kulturní zařízení zaměřené na dokumentární film.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Integrovaný projekt RENESANCE REGIONU TELČSKO Závěrečná obhajoba předběžné studie proveditelnosti 25. května 2007.
v rámci žádostí o dotace
Podnikatelský plán struktura plánu.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Studie proveditelnosti projektu
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
2. Životní cyklus a procesy projektu
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Struktura podnikatelského plánu
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
EGovernment a související projekty Brno KrÚ JMK.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Ekonomika malých a středních podniků
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Obhajoba diplomové práce
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Projektový management
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Vyhodnocení stavební zakázky
Finanční analýza projektu
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU JAKO SOUČÁST STUDIE PROVEDITELNOSTI
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

STUDIE PROVEDITELNOSTI ČVUT FAKULTA STAVEBNÍ katedra ekonomiky a řízení stavebnictví STUDIE PROVEDITELNOSTI

Studie proveditelnosti slouží k posouzení realizovatelnosti projektu jako celku, z hlediska finančního k vyhodnocení efektivnosti využití vložených prostředků, je zároveň i zásadním nástrojem samotného projektového řízení. Studie proveditelnosti Technicko-ekonomická studie Feasibility Study Investiční studie SYNONYMA

Studie proveditelnosti (Feasibility Study) je dokument, který souhrnně a ze všech realizačně významných hledisek vlastně popisuje investiční záměr. Jejím účelem je vyhodnotit všechny realizační alternativy a posoudit realizovatelnost daného investičního projektu a poskytnout veškeré podklady pro samotné investiční rozhodnutí/rozhodnutí o přidělení dotace. Jak vyplývá z vymezeného účelu, studie je zpracovávána v přípravné - tedy předinvestiční fázi projektu.

Pre-feasibility Study (Předběžná studie proveditelnosti) je jakýmsi předstupněm Strukturou informací se de facto neliší od studie proveditelnosti. Rozdíl spočívá v podrobnosti a přesnosti zpracování. Na základě této studie by se měl investor rozhodnout, zda uvolní další finanční a jiné zdroje na dopracování detailní studie proveditelnosti, či naopak, zda přípravné práce na projektu zastaví.

Základní fáze projektu (opakování?) Předinvestiční Sběr informací, analýzy, studie, vyhodnocení a konečné rozhodnutí; Investiční vlastní realizace projektu (pořízení, výstavba apod.) Provozní provoz projektu. ROZPOČET Projekt Předinvestiční fáze Investiční fáze Provozní fáze Fáze užívání NÁPAD ÚR PROPOČET

Výstavbový projekt (opakování)

Předinvestiční příprava obecně obnáší: Zdůvodnění nutnosti a potřebnosti projektu Identifikace cílů projektu a jeho variant Výběr nejvhodnější varianty realizace Rozhodnutí o lokalizaci projektu Návrh technického řešení Vyhodnocení efektivnosti Rozhodnutí o způsobu financování Investiční a finanční rozhodnutí V této fázi zpracováváme Studii proveditelnosti

Studie proveditelnosti je rozdělena do tématicky samostatných kapitol Jedná se o postupné zpřesňování jednotlivých částí studie proveditelnosti, které jsou na sobě významně a těsně závislé. Studii nelze zpracovat krok za krokem od jakéhosi začátku do konce, aniž bychom neustále kontrolovali konsistenci nově zpracovaných částí s předchozími a nutnosti nových oprav a zásahů.

O realizaci projektu rozhodují: vlastníci a management privátních subjektů (dlouhodobé zhodnocení investovaných finančních prostředků) potenciální finanční investoři – banky (bezpečnost investovaných prostředků a schopnost splácet příslušné úroky i jistinu), dotační programy veřejné instituce a samosprávy (u veřejně prospěšných projektů - společensko-ekonomický prospěch projektu, minimalizace nároků na finanční subvence)

Studie proveditelnosti – struktura dle OPŽP pro individuální projekty 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu Zdůrazněme na začátku, že detailnost propracování dílčích kapitol je v případě FEASIBILITY STUDY výrazně závislé na typu projektu a nelze tedy podrobnost, rozsah a do velké míry i obsah jednotlivých kapitol prohlásit za univerzálně platné. Významné je, aby studie co nejlépe popisovala, variantně řešila, optimalizovala a hodnotila investiční projekt se všemi z něj vyplývajícími specifiky. Studie proveditelnosti slouží k posouzení realizovatelnosti projektu z hlediska finančního též k zhodnocení efektivnosti využití vložených prostředků, tedy ověření smysluplnosti projektu, je zároveň i zásadním nástrojem samotného projektového řízení. Studie proveditelnosti[1] (Feasibility Study) je dokument, který souhrnně a ze všech realizačně významných hledisek vlastně popisuje investiční záměr. Jejím účelem je zhodnotit všechny realizační alternativy a posoudit realizovatelnost daného investičního projektu a poskytnout veškeré podklady pro samotné investiční rozhodnutí. Studie proveditelnosti musí poskytnout investorovi základní ekonomické a obchodní informace pro rozhodnutí o investici, a kofinancujícím institucím poskytnout spolehlivý základ pro vyhodnocení záměru projektu. Finanční a ekonomická analýza představuje nejdůležitější část Studie proveditelnosti, ve které jsou shrnuta veškerá ekonomická data, jsou promítnuta do času a jejich efekt je převeden do několika výstižných ukazatelů. Tyto ukazatele již umožňují nezávislé a transparentní vyhodnocení prospěšnosti předkládaného projektu. Finanční a ekonomická analýza může být v některých případech zpracována samostatně jako tzv. Analýza užitků a nákladů (Cost-benefit analysis - CBA). [1] Popis metodického postupu pro zpracování studie proveditelnosti orientované na výrobní investice i na obor veřejných služeb byl zpracován s využitím Manuálu pro přípravu studií proveditelnosti pro obor průmyslových staveb (Manual for the Preparation of Industrial Feasibility Studies) publikovaného v několika vydáních organizací UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), a manuálů k programu UNIDO - Comfar. Návrh metodického postupu je upraven na potřeby předvstupních programů EU a projektů v oborech rozvoj služeb, doprava, technická infrastruktura, životní prostředí, hospodářský rozvoj, zemědělství a lesnictví.

Studie proveditelnosti 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu informace o počtu a struktuře kapitol a o tom, na které stránce je lze nalézt

Studie proveditelnosti 1. Rekapitulace výsledků studie 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu projektu stručný popis účelu a podkladů pro zpracování studie včetně časového údaje jejího zpracování, identifikační údaje o zadavateli, zpracovateli studie a lokalizaci projektu (max. v rozsahu 1 strany);

Studie proveditelnosti 1. Obsah 2. Úvodní informace 2. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu komplexní popis hlavních charakteristik projektu: jaký je název, smysl a zaměření projektu obsah, hlavní cíle a přínosy projektu předkladatel projektu (příp. vlastník, provozovatel) či další partneři, popis jednotlivých etap projektu!!!! Etapy jsou důležité pro financování projektu variantní řešení, zdůvodnění výběru právě předkládaného řešení a ostatní významná specifika projektu;

Studie proveditelnosti 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu stručný popis organizační struktury projektu, kontrolní procesy a monitoring projektu včetně specifikace zapojených lidských zdrojů (pro fázi realizace projektu) Lidské zdroje ve fázi provozu projektu

Studie proveditelnosti 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu a jeho etap popis technických a technologických aspektů projektu (technologie a technické parametry jednotlivých zařízení, výhody a nevýhody variantních technických řešení, organizace výstavby a možná technická rizika, předpokládaná životnost, údaje o potřebné údržbě a nákladnosti oprav, související materiálové toky atd.);

Studie proveditelnosti 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu stručný souhrn možných kladných i negativních vlivů na jednotlivé složky životního prostředí, vyplývajících z realizace projektu

Studie proveditelnosti 1. Rekapitulace výsledků studie 2. Současný stav a historie projektu 3. Analýza trhu a koncepce marketingu 4. Materiálové dodávky pro zajištění provozu 5. Lokalita projektu a životní prostředí 6. Technické řešení projektu 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu kalkulace a rozbor předpokládaných nákladů a příjmů v rámci projektu, odhadovaný průběh jednotlivých nákladů a výnosů (cashflow) a zdroje financování projektu;

Studie proveditelnosti vyhodnocení finanční rentability a udržitelnosti variantních řešení projektu na základě stanovených hodnotících ukazatelů - čistá současná hodnota investice NPV, vnitřní výnosová míra investice IRR, index rentability, diskontovaná doba návratnosti investice; 1. Rekapitulace výsledků studie 2. Současný stav a historie projektu 3. Analýza trhu a koncepce marketingu 4. Materiálové dodávky pro zajištění provozu 5. Lokalita projektu a životní prostředí 6. Technické řešení projektu 7. Organizace provozu a režijní náklady 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu

Studie proveditelnosti předpokládaný časový harmonogram jednotlivých činností a etap projektu včetně zobrazení vzájemných návazností těchto činností; Nejlépe graficky 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu

Studie proveditelnosti shrnující závěr, který zahrnuje výsledné posouzení projektu ze všech předchozích hledisek a vyjádření k realizovatelnosti, udržitelnosti a rentabilitě projektu (max. v rozsahu 3 stran); 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap 4. Management projektu a řízení lidských zdrojů 5. Technické a technologické řešení projektu 6. Dopad projektu na životní prostředí 7. Finanční plán a nákladová efektivita projektu 8. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu 9. Harmonogram realizace projektu 10. Závěrečné a shrnující hodnocení projektu