Užitkové vlastnosti skotu
Mléčná užitkovost skotu vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Dojnost = schopnost tvořit mléko Dojivost = množství vyprodukovaného mléka Dojitelnost = schopnost spouštět mléko s různou intenzitou
Mléčná užitkovost skotu Vývoj mléčné žlázy fylogenetickým původem je to kožní žláza podnět k rozvoji mléčné žlázy je zahájení funkcí pohlavních hormonů (estrogen, progesteron) 11 % vývoje mléčné žlázy proběhne před zabřeznutím v době pohlavního dospívání 41 % vývoje během březosti 48 % v počátečních fázích laktace během dalších gravidit zvětšuje mléčná žláza hlavně svůj objem
Mléčná užitkovost skotu 3 základní funkce mléčné žlázy: sekrece mléka: alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem – struk sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy shromažďování mléka lalůčky, mlékovody, mlékojem spouštění mléka kontrakce myoepiteliálních buněk (oxytocin), uvolnění svěrače >>>
Mléčná užitkovost skotu Fyzikální a chemické vlastnosti mléka hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH 6,6-6,8 bod varu 100,15o C bod tuhnutí -0,55o C Složení mléka Mleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5% 75% tuk 3,8% 5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein) 15,10% laktóza 4,7% 3,3% miner. látky 0,7% 1,2% (hl. Mg)
Mléčná užitkovost skotu Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky (přetváření živin z krmení na plnohodnotnou mléčnou bílkovinu je 2 – 2,5 výhodnější než na maso) plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne
Mléčná užitkovost skotu Hodnocení mléčné užitkovosti Hodnocení za laktaci, tj. od otelení do zaprahnutí se provádí po přepočtu na 305 dní laktace = normovaná laktace (je-li skutečná délka laktace v rozmezí 250 – 305 dní považuje se za normovanou laktaci skutečná délka laktace) Laktace má dvě fáze vzestupná fáze, 30-60 dní dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) sestupná fáze
Mléčná užitkovost skotu Hodnocení mléčné užitkovosti 1) Graficky = Laktační křivka (jednovrcholová, plochá) Tvar laktační křivky má ekonomický význam Nejcennější je plochá laktační křivka, tyto dojnice vyrábějí mléko levněji, lépe využívají objemných krmiv, mohou se dojit 2x denně a jsou po otelení méně metabolicky zatěžovány
Mléčná užitkovost skotu Tvar laktační křivky
Mléčná užitkovost skotu 2) Index perzistence (P2:1) - průběh = perzistence laktace relativní pokles vzhledem k maximu rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení P2:1 dojivost za druhých 100 dní laktace . 100 dojivost za prvních 100 dní laktace 80-89,9 velmi dobrý laktační křivka - plochá 70-79,9 dobrý laktační křivka - normální méně než 60 nevyhovující
Mléčná užitkovost skotu Hodnocení laktace normovaná laktace 305 dní zkrácené úseky laktace 100, 200 dní celoživotní užitkovost relativní užitkovost na 100 kg živé hmotnosti Pro srovnávání laktací s různým zastoupením % tuku se provádí přepočet na obsah tuku 4% (FCM) FCM = M (0,4 + 0,15t) PCM, LCM (FPLCM) přepočet na stejný obsah ml. složek
Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnitřní Plemenná příslušnost – tj. užitkový typ (plemena mléčná, kombinovaná a masná) Dědivost produkce mléka h2 = 0,25 - 0,30 procentický obsah bílkovin h2 = 0,50 - 0,60 procentický obsah tuku h2 = 0,40 - 0,50 produkce bílkovin v kg h2 = 0,40 produkce tuku v kg h2 = 0,35 Individualita Činnost mléčné žlázy Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí)
Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnější Výživa (spolu s managementem se na výši mléčné užitkovosti podílí z 60 – 70 %) Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima Kvalita odchovu Pořadí laktace
Technologie a technika dojení Příprava vemene: - oddojení prvních střiků (kontrola – sraženiny, změna barvy) - očištění struků - suchou jednorázovou utěrkou s dez. účinky - teplou vodou (30 - 40°C) - poté osušit opět suchou jednoráz. utěrkou >>> - přípravná masáž – max. 1 minutu, spouštěcí reflex (oxytocin, účinek 3 - 5 minut) >>> Dojení – max. 5 – 7 minut, kontrola průběhu dojení, nedodojovat Po dojení – ošetření struků dezinf. roztokem omezení mastitid >>>
Technologie a technika dojení 2x denně při intervalu mezi dojeními 12 hodin - optimální 3x denně - v první třetině laktace u vysokoužitkových dojnic, - interval mezi dojeními 8 hodin nebo 7-7-10 hodin, - chovatel musí zvážit, zda užitkovost zvýšená o 15-20% uhradí zvýšené náklady
Technologie a technika dojení vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí >>> volné ustájení – dojírny >>> klidný vstup a výstup krav příprava dojnice kontrola vemene klidné zacházení se zvířaty šetrné a nepřerušované dojení optimální technika dojírny - lepší pracovní podmínky pro dojiče
Rybinová dojírna
Tandemové dojírny Paralelní dojírna
Rotační dojírny
Dojicí robot MERLIN zpět Zaměření pozice struků laserem Zaměření pozice struků laserem Dezinfekce struků rotujícími válečky Nasazení dojicího stroje a dojení Sejmutí stroje obslužným ramenem zpět
Ošetřování a skladování mléka filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže) snížení teploty po nadojení (za 150-180 minut) na 3-5oC a udržení po celou dobu skladování chladící tanky nebo nádrže s přímým nebo nepřímým chlazením při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10oC možno použít deskový chladič – chlazení mléka již při průchodu chladičem skladovací kapacita chladících nádrží = průměrný denní nádoj + rezerva nejméně 20%
Chladící nádrže
Kontrola mléčné užitkovosti ČR členem I.C.A.R. od r.1991 (Mezinárodní výbor pro kontrolu užitkovosti) ČSN 46 61 13 (novela z r. 1994 - ISO 1546-1981) v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele) u všech dojnic ve stádě provádí pověřený a vyškolený pracovník zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)
Kontrola mléčné užitkovosti METODY A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace Má dvě formy: A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti) - počet kontrol za rok 12-13, interval mezi kontrolními dny 28-30 - v kontrolní den ze všech dojení AT - střídavě z večerního a ranního dojení - počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30 B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organizace - publikace výsledků odděleně od výsledků kontroly A F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj)
Kontrola mléčné užitkovosti dojivost - vážením - průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem 25-30 ml (% tuků, bílkovin, laktózy) první kontrola nejdříve 6.den po otelení zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy: kontrolní list krávy (všechny laktace, index stáda, mezidobí, celoživotní užitkovost, zkouška dojitelnosti, PH a RPH pro ukazatele mléčné užitkovosti) seznam narozených telat (měsíčně, původ telete) potvrzení o původu
Kontrola dojitelnosti ČSN 46 6107 (r.1994) jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) současně s KU v kontrolní den pomocí průtokoměru a stopek doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje) stanovení s přesností na 0,2 l výdojek menší než 5 l se nehodnotí
Kontrola dojitelnosti Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek) nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne) standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)
zpět Ošetření mléčné žlázy před dojením Oddojovací hrnek Jednorázové ubrousky - vlhké Jednorázové ubrousky – suché zpět
Spouštění mléka – hormon oxytocin zpět technologie zpět funkce
Ošetření mléčné žlázy po dojení - desinfekce Dezinfektor zpět
Dojení ve vazném ustájení další >>
Dojicí konev Dojení do potrubí zpět