Souborové systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Identifikátor materiálu: EU
Základy databázových systémů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Výpočetní technika I Souborové systémy.
INFORMATIKA 4_10_ HODINA 10. TÝDEN
Vytvořil: Robert Döring
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Úvod do databází Databáze.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Pravidelné zálohování dat
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Relační databáze.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Identifikátor materiálu: EU
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Hardware 4 verze 2.6.
Databázové modelování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Architektura počítače
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internet.
Základy operačních systémů
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Adresářová struktura Střední odborná škola Otrokovice
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Úvod do databází zkrácená verze.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Systémové oblasti disku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Identity management v UIS
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Správa disků
Vytvořil: Robert Döring
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Souborové systémy

Souborový systém Způsob organizace dat (soubory, adresáře) Umožňuje snadný přístup k datům Je uložen na vhodné paměti (pevný disk, CD…)

Účel Zpřístupnění a ukládání dat pomocí hierarchického systému souborů a adresářů Data musí být jednoznačně určena svým jménem Obsahuje informace pro: správu souborů přístupová práva vlastníky souborů

Hierarchický systém

Organizace dat na disku Pevné disky mohou být rozděleny na oddíly souborový systém je uložen jen na konkrétním oddílu na pevném disku může být několik odlišných souborových systémů Informace uložené v souborovém systému: Data Vlastní obsah souboru Metadata Popisují strukturu systému souborů Velikost souboru, čas poslední změny a přístupu, vlastník atd… Různé OS podporují různé souborové systémy

Omezení Různé souborové systémy mohou mít různá omezení: velikost paměťového média kterou je daný systém schopen pokrýt FAT32 2 TiB NTFS 16EB délka souboru FAT32 4GiB NTFS 16TB délka jména souboru počet zanořených podadresářů podporovaná znaková sada

Bezpečnost Zápis dat a metadat do souborového systému probíhá v několika krocích Data a metadata nejsou v každém okamžiku konzistentní Při havárii počítače zůstane souborový systém v nekonzistentním stavu Vhodná kontrola při dalším spuštění OS a případná oprava U novějších OS automaticky U starších ručně

Žurnálování Kontrola souborového systému je časově velmi náročná operace Může dojít ke ztrátě již částečně zapsaných informací Žurnálování umožňuje rychlou opravu eventuálních nekonzistencí  Princip je chronologický záznam prováděných operací, do kterého se zapisují všechny prováděné činnosti Pokud dojde např. k výpadku napájení, je po restartu nekonzistence opravena návratem do předchozího zaznamenaného stavu za pomoci záznamů z žurnálu

Kvóty Kvóty jsou limity nastavené správcem systému Určitým způsobem omezují použití souborového systému Nejčastěji: velikost využitého místa počtet souborů Dále např.: Blížení se k limitu krátkodobé mírné překročení

Síťové souborové systémy Souborové systémy které jsou dostupné prostřednictvím počítačové sítě Soubory a adresáře leží na jiném počítači a přistupujeme k nim pomocí speciálních síťových volání Na vzdáleném počítači jsou pak soubory a adresáře fyzicky uloženy v podobě klasického systému souborů Mohou rozkládat na několika počítačích, které jsou navzájem propojeny Distribuované souborové systémy

Databázové souborové systémy Základem je databázové pojetí reprezentace dat založené na jejich charakteristikách  typ souboru datum vytvoření autor a jiná metadata

Konec Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Souborový_systém http://www.kiv.zcu.cz/studies/predmety/zit/csem02.php