Antická kultura Literární seminář, Eliška Petriláková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drama – vývoj a rozdělení
Advertisements

Obecné poučení o literatuře
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Antické umění Starověké Řecko.
KLASICISMUS.
VY_32_INOVACE_01_CJL_008_Zrn
Literatura antického Řecka
ŘECKÁ KULTURA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Stavby Řecké umění Veřejné stavby Z kamene a mramoru Se sloupořadím
Starověké Řecko I. počátky.
Antické divadlo Řecké a Římské divadlo
DUM - Digitální Učební Materiál
ŘECKÉ DIVADLO.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Starověké Řecko I. počátky.
Obecné poučení o literatuře
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
STAROVĚKÁ ANTICKÁ LITERATURA
Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_08.
Antická literatura – Řecko
Řecká kultura klasické období
ŘÍM – DOBA ARCHAICKÁ A POSTKLASICKÁ Mgr. Michal Oblouk
Řecké divadlo.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
POČÁTKY SVĚTOVÉ LITERATURY
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Kultura starověkého Řecka 2.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_32_INOVACE_DE15 N á zev š koly C í rkevn í středn í odborn á š.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Nejstarší literární památky Odhadneš podle obrázků, odkud pocházejí nejstarší dochované literární památky? Mezopotámie Egypt Čína, Indie, Persie starověké.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ANTICKÉ DIVADLO ŘECKÉ DIVADLO 2.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
ANTICKÉ DIVADLO ŘECKÉ DIVADLO 1.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aischylos Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Vznik řeckého divadla Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vznik a vývoj Tragédie představitelé
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Starověké Řecko I. počátky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověká literatura.
STAROVĚKÁ EVROPSKÁ LITERATURA (ANTICKÁ)
Transkript prezentace:

Antická kultura Literární seminář, Eliška Petriláková

Úvod antiquus (= starý) Antika 8 st. př. n. l. – 5.st. n. l. inspirace pro pozdější období - renesance a klasicismus filozofické myšlení; polytheismus; mytologie (mythos=vyprávění, logos=slovo) hry pojednávaly o starých královských rodech, lišily s pojetím, jde o výklad děje Moira=osud, je nadřazen lidem i Bohu Antické ideály: mládí, rovnováha a harmonie, vyvážené tvary (v architektuře), osová souměrnost, vyváženost tvarů, rozum, srozumitelnost, jas Antické divadlo: oslava boha Dionýsa - koncem března Dionýská slavnost, zasvěceno bohu vína a veselí Thespis – zakladatel dramatu, zavedl základní rozdělení na 1 herce a sbor Dithyramby- písně zpívané při závěrečných obřadech v kozlích kůžích – z dithyrambu se vyvinula tzv. tragédie (tragos=kozel) ze zpěvů při veselém průvodu vznikla tzv. kómódia (kómos=veselý) pravidlo zachování tří jednot - místa, času, děje (Aristoteles: Poetika)

Řecká literatura řecké kmeny od 2. tisíciletí př. n. l. v jižní části Balkánského poloostrova a na ostrovech v Egejském moři nejstarší z evropských lit. různá nářečí řeckého jazyka 3 období: archaické / předattické (8. – 6. stol. př. n. l.) klasické / attické (5. – 3. stol. př. n. l.) helénistické (2. – 1. stol. př. n. l.)

Archaické období Homér (8. století př. n. l.) Ezop, Sapfó, Anakreon báje a pověsti šířeny ústně; potulní pěvci Homér (8. století př. n. l.) řecký básník; spopjován s pravděpodobným autorstvím nejstarších dochovaných evropských slovesných památek Ilias, Odyssea Ezop, Sapfó, Anakreon

Attické období (klasické) tragédie: Aischylos zavádí druhého herce trilogie – Oresteia tragédie: Spoutaný Prométheus, Peršané a Orestes Sofokles Král Oidipus, Antigona, Elektra Euripides Médea, Elektra

Attické období (klasické) komedie: Aritofanes Žáby, Jezdci, Lysistraté próza: Herodotos - „otec dějepisu“ Thukydides Demoshenes - řečník filozofové: Sokrates, Platon, Aristoteles

Helénské období literární úpadek vznik nové komedie Menandros

Římská literatura silně ovlivněna řeckou lit. 3 období: archaické (od 3. století př.n.l.) vrcholné / zlaté (v 1. století př.n.l.) stříbrné (kolem přelomu letopočtu)

Archaické období překlady řeckých divadelních her herectví podřadným povoláním – otroci Titus Maccius Plautus základy klasické komedie Komedie o hrnci, Lišák Pseudolus

Vrcholné období Gaius Valerius Catullus Publius Vergilius Maró vysoká úroveň řečnictví - Marcus Tulius Cicero Gaius Valerius Catullus „odi et amo“ Publius Vergilius Maró epos Aeneida Publius Ovidius Naso Proměny - 250 řeckých a římských pověstí Umění milovat , Jak léčit lásku Žalozpěvy

Stříbrné období kulturním úpadek krutá vláda císaře Nera Gaius Petronius Satiricon

Sofokles: Antigona tragédie; klasické období celé drama psáno ve verších, většinou dialogy ty jsou srozumitelné, výstižné a přesně popisující danou situaci typické znaky antické tragédie: čerpá z mytologie, hlavní hrdinové vyjadřují protiklady konflikt se silnějšími končí tragicky - hrdina fyzicky podléhá, ale mravně vítězí platí zde jednota času a místa a děje

postavy hlavní postavy: Antigona: nositelka a oběť rozporu; ve sporu s Kreontem fyzicky podléhá, ale morálně vítězí; hrdě hájí svůj čin vůči neústupnému samovládci, je obětavá a odhodlaná, hrdinská Kreón: krutý a neústupný vladař, nedbá odvěkých nepsaných zákonů své země, proti vůli občanů prosazuje svá rozhodnutí; velká moc i důmysl člověka má však své meze vedlejší postavy - Isména, Haimón, Eurydika

děj ve starověkém Řecku ( asi 5. Stol. př. n. l.) žádné zásahy bohů, odehrává se v rovině mezilidských vztahů postavy jsou heroické, přesto živé mytologický námět z okruhu pověstí o thébském královském rodu

děj Expozice V Athénách se navzájem zavraždí dva bratři. Kolize Kreon tvrdí, že první z Antigoniných bratrů byl hrdina a zaslouží pohřeb se všemi poctami zatím co druhý nikoli. To se nelíbí Antigoně, která chce aby oba bratři byli pohřbeni. Krize Antigona neuposlechne králův rozkaz a bratra pohřbí. Kreon ji nechá uvěznit v jeskyni, kde spáchá sebevraždu. Peripetie Problém je, že Antigona byla snoubenkou Haimona. Haimon se ji pokouší zachránit. Když ale přijde do jeskyně a vidí mrtvé tělo, neúspěšně napadne otce a probodne se mečem. Ten se vrací do svého paláce, kde vše oznámí své ženě, která se následně odejde pomodlit a také se probodne. Řešení Král si nenechal poradit ani od věštce ani od části sboru a doplácí na to smrtí všech svých blízkých, kteří umírají za jeho zločiny.

úryvek: "Ó hrobko, ó ty síni svatební, ó podzemský ty věčný žaláři, jdu tam k svým drahým, kterých přijala už velký počet mezi zesnulé ctná Persefoné, když je stihla smrt. Já poslední a nejbídnější z nich jdu tam, než žití los mi uplynul. Však tou se kojím mocnou nadějí, že přijdu milá otci, matce též, i tobě milá, drahý bratře můj. Já po smrti vás čistě umyla svou vlastní rukou, ustrojila vás a v hrobě obětí vás uctila, a nyní, Polyneiku, pohřbivši tvé tělo, takovou mám odměnu. Král Kreón prohlásil to za zločin a drzé smělství, drahý bratře můj."

závěr záměrem hry je heroizace člověka, který zápasí s nepřízní osudu konflikt dvou protichůdných názorů na zodpovědnost člověka k člověku generační konflikt autor věří v rozumové a mravní hodnoty člověka