Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1."— Transkript prezentace:

1 Řecké divadlo

2 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník Datum vytvoření:20. 2. 2013 Vzdělávací oblast:Člověk a společnost Tematická oblast:Antika – Řecké divadlo Předmět:Dějepis Způsob využití:Formou prezentace představit studentům vývoj řeckého divadla a jeho významné představitele. Klíčová slova:Tragédie; Aischylos; Sofoklés; Eurípidés; komedie; Aristofanés Druh učebního materiálu:Prezentace

3 Tragédie Tragédie (z řec. tragóidiá – zpěv kozlů, tragos – kozel, óidé – zpěv) je forma dramatu s vážným obsahem. Hrdina se obvykle dostane do neřešitelného konfliktu s vlastním osudem, v marném boji následně podléhá a je dohnán k záhubě.

4 AISCHYLOS Je považován za zakladatele antické tragédie. Zavedl druhého herce. Jeho náměty byly mytologické. Věří v neomezenou moc bohů. ORESTEIA - jediná úplně dochovaná antická trilogie. Děj začíná tím, že se král Agamemnon obětuje svoji dceru, aby mohl odjet válčit a po návratu domů z trojské války a je zabit svojí ženou Klytaimnéstrou a jejím milencem Aigisthem. Jeho syn Orestés ho na radu bohů pomstí (zabije vraha i svou matku), ale stane se horším vrahem, než jeho matka. Pronásledují ho Fúrie, z čehož zešílí a hledá pomoc u bohyně Athény, která předsedá soudu a nakonec Fúrie /Eumenidy/ usmíří a Orestovi je odpuštěno.

5

6 SOFOKLÉS Napsal 123 tragédií. Zavedl třetího herce. Omezil úlohu sboru, zkrátil děj, zvýšil jeho dramatičnost. KRÁL OIDIPUIS - nejlepší z jeho zachovaných her. Myšlenkou tohoto díla je, že člověk je často souzen a morálně odsuzován za čin, který spáchal nevědomky.

7 DELFSKÁ VĚŠTÍRNA - PÝTHIA

8 EURÍPIDÉS Považován za nejslavnějšího a nejvlivnějšího z řeckých tragiků. První evropský dramatik, který uvedl na jeviště velké kulturní problémy. Hlavními hrdinkami bývají v jeho hrách ženy. V jeho hrách nemívají za vývoj společnosti odpovědnost bohové, ale lidé MÉDEA

9

10 Komedie Název spojuje Aristoteles s kómos, průvodem spjatým s Dionýsovým kultem. Mezi její prvky patří komické scénky ze života (v kostýmech: vycpaná břicha a zadnice, sborové písně, agón (tj. zápas, např. jara se zimou), tance ve zvířecích maskách.

11 ARISTOFANÉS Aristofanovy komedie se vždy týkají aktuálních událostí a věcí, které Athéňany trápily

12 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aischylos_B%C3%BCste.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:William-Adolphe_Bouguereau_(1825-1905)_-_The_Remorse_of_Orestes_(1862).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sophocles_Musei_Capitolini_MC560.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Delphi%27s_Valley.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:John_Collier_-_Priestess_of_Delphi.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gustave_Moreau_005.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seated_Euripides_Louvre_Ma343.jpg http://archiv.narodni-divadlo.cz/ArchivniDokumentFotografie.aspx?ad=3879 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dioniso_del_tipo_Madrid-Varese_(M._Prado)_01.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aristophanes_-_Project_Gutenberg_eText_12788.png


Stáhnout ppt "Řecké divadlo. Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ300 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1."

Podobné prezentace


Reklamy Google