Co pěstovat? Co dělat? Základní tržní informace Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. FAPPZ ČZU v Praze 7. prosince 2006
Co pěstovat – nepěstovat Využít kombinace vhodných přírodních podmínek, výhod velkovýroby a specifik (tradice, zdravé prostředí, vysoké výnosy ) Plodiny a výroby pro uplatnění ČR v EU Nevhodné a problematickéVhodné Obiloviny, kukuřiceJečmen a slad Luskoviny, sójaChmel a pivo Sadařství (většina) a vinařstvíŘepka (slunečnice) Okrasné zahradnictvíMák (hořčice) ŠkolkařstvíSemenářství a sadba brambor Většina zelinářstvíPlodiny s kvótami Skleníkové hospodářství(Len přadný)
Potřebné změny v zemědělství UkazatelČRSR Struktura plodin Nevyhovuje. Nárůst j. ječmene, specialit (mák, hořčice, semenářství), udržet olejniny, snížit pšenici Dobrá (šance i pro mák, hořčici, semenářství, slad) Intenzita výroby – výnosy, vstupy Růst min. o 25%Růst min. o 30-40% Struktura výrobyMalý objem ŽVtotéž Potřebný trend struktury výroby Energetické odvětvítotéž Agronomické vadyBezorebné systémy + slámatotéž Obecné vady Nevlastní půdu, není nová generace totéž
Hlavní exportní orientace ČR/SR - prognóza
Co dělat? Neprodávat krmiva bez živočišné výroby Bez ŽV produkovat osiva, sadbu, mák, hořčici, ječmen j., řepku Získat zpracování a prodeje Spojit se s maloobchodem, vrátit se na trh, prodávat kvalitu Vyrábět energii z odpadů
Prognóza EU zemědělství v porovnání se světem snižuje podíl na trhu. Musí se rozšířit. Zemědělství potřebuje peníze. Cesta zvýšení subvencí je neprůchodná. Dojde k růstu farmářských i spotřebitelských cen. Agrární oblast bude trvale zisková a zvýší zaměstnanost.
Děkuji za pozornost