Indikativní plánování ve Francii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Regionální politika RP ČR.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Tisková konference ČMKOS
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Tisková konference ČMKOS
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Indikativní plánování ve Francii Zuzana Fogašová, Miroslav Jindra, Alžběta Slavíková

Indikativní plánování Spojení liberální ekonomie s plánovanou ekonomií Vláda v plánech shrne své priority a cesty k jejich dosažení Vycházelo z praktických zkušeností Významné státní vlastnictví

Historie plánování Využívání meziodvětvových bilancí a národních účtů Vyjednávání a dohadování Cíle financovány ze státního rozpočtu 1947-1961 - na obnovu a modernizaci 1962-1975 - na podporu různých odvětví 1976-1988 - na modernizaci Francie a přípravu na vstup do jednotné Evropy Nakonec pokles účinnosti plánů a jejich postupné opouštění

Pierre Pascallon (1941) Profesor na Fakultě ekonomických a sociálních studií v Clermont-Ferrand Od roku 1979 ředitel Centra vysokých mezinárodních studií pro rozvoj

Co to je plánování? Stojí na myšlence socializace a kolektivizace Společnost není chápána jako soubor nezávislých jedinců Vyjádření společné vůle Plán je akt kolektivizace, která shrnuje rozhodnutí osob a jejich cílů v daném čase

Proč plánování v kapitalistické zemi? Protože zkušenosti ukázaly, že se nelze spoléhat jen na volný trh Transformace v intervencionistický a sociální kapitalismus Plán dá ekonomice sociální a solidární rozměr

Charakteristika Pierre Massé a Claude Gruson Ekonomické plánování se změnilo v plánování ekonomické a sociální Vytváření plánu ve spolupráci se všemi Plán umožňuje společnosti kontrolovat a konstruovat kolektivně svoji budoucnost

1. Plán 1947-1950 Plán modernizace Po konci 2. Světové válce – velké ztráty, zdevastovaná ekonomika, veřejný sektor roste Cíl: růst produkce o 25% oproti roku 1929, ustavení rovnováhy platební bilance, trvalý růst Snaha o rozvoj všech odvětví Program investic do 6 základních sektorů

2.Plán 1954-1957 masivní rekonstrukce hospodářství, příprava na větší evropskou integraci Cíl: zvýšit produkt o 25% k roku 1952, vyrovnání zahraničního obchodu Snaha o rozvoj vědeckého a technického výzkumu, specializaci a adaptaci průmyslových podniků, zvýšení kvalifikace pracovní síly, zvýšení organizace trhů

3.Plán 1958-1961 Otevření se zahraničí, Společný trh Cíl: plná zaměstnanost mladých lidí, ekonomická expanze, zvýšení produkce o 27% k roku 1956 Evropská konkurence a demografický růst

4.Plán 1962-1965 Náprava ekonomiky po krizi v letech 1957 a 1958, otevření se Evropě Plán modernizace se přeměnil v Plán ekonomického a sociálního rozvoje Cíl: roční růst 5,5%, rovnováha platební bilance, rozvoj zaostalých oblastí Podpora výzkumu, sociálně slabých

5.Plán 1966-1970 Otevření se evropskému trhu Cíl: konkurenceschopnost, růst 5% p.a., uvolnění podmínek pracovního trhu Snaha o renovaci a posílení průmyslu

6.Plán 1971-1975 Cíl: silný rovnov. růst, produkce o 6%, inflace do 3,2% ročně Podpora kolektivních zařízení výzkumu Rekonstrukce průmyslových podniků

Orgány zodpovědné za vypracování plánu Rozhodující orgány Vláda a premiér Meziministerský výbor plánování pro ekonomický a sociální rozvoj

Orgány koncepce Hlavní komisariát plánování (GGP) Ministerstva INSEE – národní institut statistiky a ekonomických studií pod ministerstvem ekonomiky a financí Ředitelství prognóz

Spojující organismy Komise modernizace Nejvyšší rada plánování ekonomického a sociálního rozvoje

Konzultační a poradní orgány Ekonomická a sociální rada Parlament

7. Plán 1976 – 1980 Ropné krize Pesimismus Programy z veřejných financí

8. Plán 1981 –1985 Nová vláda Nový makro model Vynechání přesných čísel a slibů

9. Plán 1984 - 1988 Nový způsob a techniky plánování Decentralizace Partnerství: stát + region Boj s inflací, růst produktivity, technologie, frank v EMS, finanční situace firem

10. Plán 1989 – 1992 Evropské dimenze /EÚ, EK/ Dlouhodobé perspektivy a směřování Změna financovaní

11. Plán 1992 – 2006 Krize plánování Přebudování plánů Plány hlavně pro regiony podle možností státu

Metody sestavování plánů 4. Plán Celková formalizace – vše v modelu Komplikované Nemožné - odmítnutí

5. Plán Diskrétní iterativní programování, iterační metoda Rozložení na malé díly Komplikované na realizaci a aplikaci Víceré nevýhody

Příklad metody 3 typy rovnováhy 3 kategorie pohledů, zobrazení Komplikované interakce, zpětné upravování, tabulky...

6. Plán Metoda fifi Makro model 1600 rovnic, 3500 údajů, 4600 příkazů Otevření se zahraniční konkurenci Celková E přes 3 velké bloky

Problémy Cíle plánů neboli výsledek dohody, mimo skutečný svět Statické plánování, krátkodobé Složení komisí, Rad

Regionální plánování Počátek ve 4. plánu, hlavně 5., 6. plánu Sladění + optimum regionu i státu Mnoho orgánů

Problémy metod Centralizace Slabé programovací nástroje, účetnictví Dopady plánů minimální, jen doplněk národního Nesladění státu a regionu

Výkon národního plánování PREMIÉR a ostatní ministři Ministr E. a F. Mezimin. Komise Bankovní systém SPOLUPRÁCE

Generální komisariát plánu Rozhýbání plánu Reprezentant se zastoupením v mnoha komisích

Financování Státní rozpočet FDES Bankovní instituce

Výkon Přímo Nepřímo selektivně a globálně

Metodika a změny 5. Plán 6. Plán Výrazná změna 4 pozorované hodnoty s indikátory a prahy problémy s interpretací 6. Plán Výrazná změna 3 typy indikátorů Projekce na rok, z dat minulých let

Realita KULT DÍLO VŠECH Od 5. plánu pochybnosti Není konkurence i po válce lepší? Málo účinné Ignorace plánu

Kritika plánování Zobecněná studie trhu Nástroj studie předpovědi Změnit regionální plány

Závěr – co zbylo Velké národní programy Střednědobé programy Otázky Děkujeme za pozornost