Na dovolenou. Pár slov úvodem Od roku 1989 zažilo cestování Čechoslováků skutečnou revoluci. Pokud byste chtěli v této době odcestovat, bez větších problémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Facebook: Popularizace vědy
Advertisements

Život Ferdy Mravence.
Ukončení 1. světové války
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
JÁ A MOJE ŽENA.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Jakub Nejepsa. - Odbory jsou občanská sdružení, financována členskými příspěvky členů. - Jsou nepolitické a nezávislé, ale v rámci své činnosti musí komunikovat.
Filtry Prezentace Petra Vlachová. Zadání: Ředitel Spolany, akciové společnosti, získal od svých stálých zákazníku možnost rekreace. Pan Sýkora chce.
Jmenuji se Michaela Petrová
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Svět po 1. sv. válce.
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
ZŠ Mohylová Iva Ondrášková – hlavní vedoucí
Česká republika Demokratický stát.
Problémy poválečného světa
Pařížská mírová konference
stručná historie cestování
Číslo v digitálním archivu školy
1. světová válka ( ).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Autor: Květa Stejskalová
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Poválečné uspořádání světa
EVROPSKá UNIE.
Příklady výměn Valuty Devizy Devizové účty blíže
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Berlínská krize
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Politické faktory CR a Schengenský prostor
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
Československo po 2. světové válce
CESTOVNÍ RUCH.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Letní dovolená Zpracovaly: Sabina Plevová, Barbora Dvořáková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 9. Trh práce v CPE  Cílem CPE – industrializace a ekonomický rozvoj  Trh práce – směs svobody a diktatury.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
VÁNOCE - RUSKO.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_18.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Vztah Čechů k charitě Ondřej Tomas, GfK Czech.
PODĚKOVÁNÍ Žákovský parlament moc děkuje všem, kteří se zapojili do charitativní akce konané ve prospěch Dětského domova Velké Heraltice.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Bouřlivý rok 1848.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Senioři s vnoučaty Velké Losiny 2017.
volby Volební systémy v demokratických zemích
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
NAŠE PRÁZDNINY V LLORET DE MAR
VY_32_INOVACE_Fi_III_09 Název Cestovní ruch II.
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
MEZINÁRODNÍ DAŇOVÁ KANCELÁŘ
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Na dovolenou

Pár slov úvodem Od roku 1989 zažilo cestování Čechoslováků skutečnou revoluci. Pokud byste chtěli v této době odcestovat, bez větších problémů jste mohli jet do zemí socialistického bloku, ale obtížněji do tzv. západních zemí, jako například do Německé spolkové republiky, Francie, Španělska, Ameriky apod.

Cestovní kanceláře  Čedok (dodnes)  Sporturist  CKM  Rekrea  Autoturist

Jak se dostat do západních zemí?  Do těchto zemí bylo nutno zažádat o výjezdní doložku, která vyžadovala vysvětlení, kam, a za jakým účelem chceme jet.  Poté se žádalo o devizový příslib, na základě kterého bylo možno směnit peníze do zahraničí(jednalo se o tzv. valuty). Počet povolených valut individuálně určoval stát.

Dovolená „na výměnu“  Jezdit se dalo také na výměnu, to znamená, že český podnik si s německým vyměnil pobyty.Takže Češi jeli do Německa a Němci do Čech.

Socialistické zahraničí  Mezi socialistické zahraničí patřily státy, které spadaly pod komunismus např. Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko nebo Rusko a NDR.  Povolení k cestování do takových států bylo poměrně snadné. Nepotřeboval se devizový příslib, protože Československá měna byla volně směnitelná.

Jak to bylo s Jugoslávií?  Do Jugoslávie se cestovalo od roku 1962 do roku 1972, poté se však jugoslávský režim přiklonil k Západu a cesty českých turistů byly velmi omezeny.  Po roce 1972 se pro cestu do Jugoslávie musel obstarat tzv. Šedý pas  Někteří lidé se z Judoslávie plavili přes moře do Itálie (do západního sektoru).

Tuzemské dovolené  Neboli „domácí“ dovolené hradilo ze ¾ ROH. Např.: Dovolená stála na týden s plnou penzí 600 korun a z toho ROH hradilo 500 korun.  Byly to výběrové rekreace – ROH vybíralo kdo se jich zúčastní.  Např.: Jezdilo se do Krkonoš.

Kdo nemůže cestovat?  Cestování do západního sektoru nebylo povoleno pro zaměstnance ministerstva vnitra nebo příslušníky policie, aby nevynášeli informace.  Cestovat také nesměli lidé, kteří se stavěli proti režimu.

ROH ROH, neboli Revoluční Odborové hnutí, které chránilo zájmy pracujících v době totality. Členský poplatek činil 2 koruny měsíčně. Členství mělo několik výhod:  Dárky na MDŽ(Mezinárodní den žen)  Tábory pro děti  Vánoční kolekce pro děti  Besídky, průvody, oslavy apod.  Dávali zadarmo byty Hradilo ze ¾ tuzemské dovolené. Zajišťovalo podnikové chaty (kdo, kdy tam pojede) Dětské pionýrské tábory hradilo. Vybíralo kdo může jet do západního sektoru….

 Moje babička pracovala ve výboru ROH a spolurozhodovala o tom, kdo může jet do zahraničí a kdo ne.  Můj dědeček opravoval psací stroje na Ministerstvu vnitra a proto nemohl jet do Jugoslávie, aby nevyzradil informace. Ani babička mu nebyla schopna zařídit, aby mohl jet, a tak jezdila se syny sama.

Zdroj:  Materiály byly dodány od většiny spolužáků, avšak ne všechny jsme mohly použít. Použitý materiál zaslal/a:  Jakub Nejepsa  Martin Pinkas  Lucie Hlavsová  Kristýna Brdková  David Veselý  A jeden neznámý

Zdroje z internetu  Občasně jsme čerpaly z webových stránek  Dále pak na odkazu do-minulosti/ můžete najít nějaké zajímavosti  Dále pak na odkazu do-minulosti/ můžete najít nějaké zajímavosti do-minulosti/ do-minulosti/  Obrázky jsme získávaly hlavně na stránce

Děkujeme za pozornost! Kristýna Brdková Lucie Hlavsová