EU ETS ve třetím obchodovacím období 2013-2020 Tel.: +420 267 122 360 Mob.: +420 725 308 493.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROP Střední Morava nástroj podpory pro rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky ve Zlínském kraji Zlín: 29. června 2012.
Advertisements

Současný systém podpory
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Zhodnocení fungování pobídek po novele Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 8. říjen 2013.
Setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Národní alokační plán České republiky před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Národní alokační plán České republiky před.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Příprava a realizace PISA 2015
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
DPH v EU Růžena Hrůšová IFA
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
1 HLG Chemicals vysoká pracovní skupina o konkurenceschopnosti chemického průmyslu EU Udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost Praha, 18. května 2011 Ladislav.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Nová pravidla veřejné podpory
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
Ministerstvo životního prostředí Podpora turistických stezek v mobilu.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
POHLED SKUPINY ČEZ NA AKTUÁLNÍ DĚNÍ V ENERGETICE 22. října 2008 Seminář DONE „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ JAN KANTA ředitel útvaru Legislativa.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Destinační management turistické oblasti Jeseníky (Jeseníky-východ)
Vypracovala: Karolína Nováková C1.B. Letecká doprava v Praze Ve městě se nachází jedno moderní letiště Praha-Ruzyně. Starší letiště Praha-Kbely patří.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:

Co je EU ETS 1t HU = 1 t CO 2 1 t CO 2 = 1 povolenka 1 povolenka = cca 5 EUR Emise ČR v EU (mil. t CO 2 ):

Legislativa Směrnice 2003/87/ES (2009/29/ES) Zákon 383/2012 Sb. Nařízení o: - aukcích - monitorování a vykazování - akreditaci a verifikaci - rejstřících - použití kreditů Rozhodnutí „o benchmarcích“ Metodické pokyny Šablony a formuláře

Třetí obchodovací období „Harmonizace a nedostatek povolenek“ Kontrolované oblasti: -Bezplatná alokace -Monitoring -Aukce

Bezplatná alokace Podle čl. 10a (průmysl a teplo) a 10c (elektřina) Čl. 10a podle benchmarků: Čl. 10c podle historických emisí:

Bezplatná alokace II

Zkušenosti s alokací 10a: –Harmonizované a motivující –Složité! –Potíže se změnami v budoucnu –Zátěž na provozovatele 10c: –Výjimka pro ČR –Téměř bez pravidel –Nejistota provozovatelů

Ohrožení únikem uhlíku (carbon leakage) Výše alokace podle 10a je závislá na faktoru ohrožení únikem uhlíku Nový seznam od roku 2015 – v přípravě

Backloading a reforma ETS Z období EK dočasně odebírá 900 mil. povolenek EK zveřejní návrh na reformu ETS (flexibilní mechanismus nabídky…?) Účinnost x předvídatelnost

Děkuji za pozornost Jan Tůma Dotazy prosím?