Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Ocel – složení, vlastnosti
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Kontrola těsnosti spalovacího motoru
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Excel – základní početní operace
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Koupelnové relaxační systémy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStředí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Jaroslav Dufka Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/13 Název DUMKoupelnové relaxační systémy Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětVodoinstalace Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Přehled koupelnových relaxačních systémů a typy masáží Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Koupelnový relaxační systém, druhy relaxačních systémů, masážní trysky, typy masáží, relaxace Datum

Koupelnové relaxační systémy Náplň výuky: Účel relaxačních systémů Druhy relaxačních systémů Masážní trysky Typy masáží Relaxace

Účel relaxačních systémů Hlavním účelem relaxačních systémů je péče o tělo. Tato péče může zahrnovat několik procedur. Většina relaxačních systémů zahrnuje některý z druhů masáží a možnost odpočinku v poloze sedící nebo ležící. Některé relaxační systémy zahrnují možnost poslechu hudby, dýchání provoněného vzduchu apod. V každém relaxačním systému však musí uživatelé dodržovat určitou maximální dobu pobytu. V některých případech (u nemocných osob) je třeba také dodržovat pokyny lékaře, který doporučuje teplotu vody, dobu pobytu v relaxačním zařízení nebo dýchání určité vůně. Relaxačními systémy jsou různé vany, bazény a sprchové boxy. Jejich vybavení může být velmi odlišné. Podle nároků je také velmi odlišné a někdy náročné zapojení na vodovod a elektrickou energii.

Druhy relaxačních systémů Vanové relaxační systémy se rozlišují podle tabulky: Vířivou vanu, bazén SPA i vanu whirpool je možno osadit zařízení a tryskami pro některý z těchto způsobů masáže: hydromasážní – masáž vodou airmasážní – masáž vzduchem hydroairmasážní – masáž vodou i vzduchem druh vanypoužitívypouštěníHlavní účel vířiváv koupelnáchpo každém použitímasáž SPAdoma i venkupo několika měsícíchhydroterapie whirpoolvelké místnostipo několika týdnechodpočinek

Masážní trysky Rozlišují se dva druhy masážních trysek: 1.Trysky pro vodu pod tlakem 2.Trysky pro vzduch pod tlakem Umístění trysek je v různých místech. Může to být zespodu i z boku. Některé masážní systémy umožňují nastavení směru trysek přímo ve vaně nebo v masážním sprchovém boxu. Počet trysek se liší podle požadavku na intenzitu masáže a podle velikosti vany. Může to být několik desítek, u největších van i více než 100 trysek. Tlak vody nebo vzduchu vytékající z trysek je možno nastavit stejně jako dobu masáže. Některé vany jsou opatřeny procesorem s pamětí pro možnosti různého nastavení masáží.

Typy masáží Typ masážeCharakteristické znaky standardnímění se intenzita masážního proudu vlnovámění se intenzita a periody masážních vln impulznímění se intenzita, periody a pulsy masážních vln ascendentnímění se intenzita a délky působení masážního proudu descendentníascendentní s převahou rozptýlených vodních paprsků Při použití jakékoliv masáže je třeba dodržovat následující zásady: - hydromasáž nemá trvat déle než 20 minut - po každé hydromasáži má následovat „suchý“ odpočinek 20 – 30 minut

Relaxace Relaxace je takový stav, kdy se v těle uvolňuje svalové a duševní napětí. Pomocí relaxace lze nabrat nové síly a zregenerovat tělo. Současně se také získá odstup od aktuálních problémů. Při relaxaci se člověk zbavuje se tak fyzické únavy a psychického stresu. Lidé s každodenním fyzickým nebo psychickým vypětím by měli denně relaxovat, neboť tak mohou předcházet mnoha zdravotním potížím a problémům. Pravidelná relaxace je základem nebo nezbytným doplňkem terapie mnoha psychických poruch. Při správně prováděné relaxaci dochází k uvolnění stresu z buněk, které pak mohou přijímat dostatečné množství potřebného kyslíku, vody a jiných důležitých živin, mohou se přirozeně regenerovat. Při dlouhodobém stresu dochází k jakémusi uzavření buněk a následkem toho může dojít k tělesnému poškození. Na prosté uvolňování lze navázat různými cvičeními, což má význam i pro rozvoj a růst osobnosti.

Obr. 1: Kruhová vana s masážními tryskami

Obr. 2: Obdélníková masážní vana s možností nastavení intenzity a délky masáže

Obr. 3: Masážní vana pro 6 osob

Obr. 4: Relaxační vana se schůdkami

Obr. 5: Trysky v masážní vaně

Obr. 6: Malý rodinný masážní bazén

Masážní sprchové boxy mají až několik desítek trysek. K nim je třeba přivést hadičkami vodu pod tlakem. K tomu je třeba čerpadlo, filtr a další zařízení. Zadní strana masážního sprchového koutu může vypadat nepřehledně. Obr. 7: Zadní strana relaxační masážní sprchy

Obr. 8: Relaxační sprchové boxy mají většinou sedátko

Kontrolní otázky: 1.Co je účelem relaxačních systémů? 2.Jak se rozděluji relaxační systémy? 3.Kde a kolik masážních trysek se ve vanách umísťuje? 4.Jaké druhy masážních trysek se používají? 5.Jaké jsou typy masáží 6.Jaké zásady se mají dodržovat při vodních masážích?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní Obr. 8: vlastní Obrázky byly získány osobním focením v koupelnových studiích ve Zlíně a na stavební výstavě v Brně.

Seznam použité literatury: [1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

Děkuji za pozornost