Velkoobchodní sortiment

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inflace Definice Ukázka spotřebního koše Jak ji zjistíme?
Advertisements

Zahraniční obchod.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Marketing VY_32_INOVACE_ Marketing - metoda řízení, která se zaměřuje na potřeby zákazník - každý výrobek je totiž určen jiné cílové skupině (cílová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Odpady.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VNITŘNÍ OBCHOD ČÁST 2 VELKOOBCHOD.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
VY_32_INOVACE_EKO_13 PRODUKT I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: marketingové.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vy_32_INOVACE_ZB04_1864TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Velkoobchod a maloobchod
Marketingový mix Produkt.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Potraviny rostlinného původu
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
VELKOOBCHOD KAPITOLA 6 Obchodní činnosti - Kapitola 6 Pavlíčková.
Práva spotřebitele.
8. Marketing.
STAVBy pro obchod a služby
Produkt Klasifikace produktů. Produkty Spotřební zboží Průmyslové zboží / VF Výrobky Služby Nežádané / nežádoucí zboží.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Význam a funkce obchodu Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Produkt Klasifikace produktů. Produkty Spotřební zboží Průmyslové zboží / VF Výrobky Služby Nežádané / nežádoucí zboží.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZBOŽÍ, OBCHOD, SLUŽBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výrobní činnost hotelu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozhodování o sortimentu v obchodní firmě
Výrobní faktory organizace
Velkoobchod, maloobchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Statistické srovnávání
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základy zbožíznalství
VY_32_INOVACE_Sikorová_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Transkript prezentace:

Velkoobchodní sortiment utříděný soubor zboží a služeb má původ z latinského slova „sortior“ = rozdělovat, rozřazovat pro potřeby velkoobchodu se sortiment člení: výrobní dovozový spotřebního zboží služeb. Spotřební zboží : hmotný předmět a jeho užitná hodnota slouží k uspokojení konkrétní potřeby člověka. Služby : ekonomická činnost, jejímž výsledkem jsou hmotné a nehmotné efekty. vlastnických změn věcných změn prostorových změn změn v čase

= věc , konkrétní předmět Zboží PRODUKTY LIDSKÉ PRÁCE, KTERÉ SVÝMI VLASTNOSTMI USPOKOJUJÍ LIDSKÉ POTŘEBY A KTERÉ PŘECHÁZÍ KE SPOTŘEBITELI CESTOU TRHU A FORMOU SMĚNY. = věc , konkrétní předmět zbožím nelze označovat samotný užitný efekt produkt, služba PODMÍNKA: Zboží musí mít: užitnou hodnotu – užitné vlastnosti musí být v nějaké formě použitelný ke spotřebě se dostává cestou trhu – formou směny Sortiment: druhové sestavení veškeré produkce určité skupiny výrobků druhové sestavení veškerých druhů zboží určených pro trh soubor zboží různých užitných vlastností a ceny

Zboží Klasifikace OKEČ - oborová klasifikace ekonomických činností 4 stupňová klasifikace SKP - standardní klasifikace produktů 5 stupňová klasifikace CZ-COICOP - mezinárodní implementovaný systém z Evropy, + klasifikace služeb 3 stupňová klasifikace ( Classifiction of Individual Consumption by Purpose ) CELNÍ SAZEBNÍK – Harmonizovaný systém popisu a číselného označení zboží 8 stupňová klasifikace

Obchodní sortiment III Spotřebitelský sortiment Zboží Tvorba sortimentu P 1 P 2 P 3 P 4 P 5 Výrobní sortiment VELKOOBCHOD Obchodní sortiment I Obchodní sortiment II MALOOBCHOD Obchodní sortiment III Z á k a z n í c i Spotřebitelský sortiment

Zboží OBECNÁ KLASIFIKACE – STANDARDNÍ NEPOTRAVINY SOUBORNÉ TŘÍDY ZBOŽÍ domácí potřeby Třídy zboží železářství Výrobkové obory Armatury, instalační materiál Sortimentní skupiny Armatury zdravotnické Sortimentní podskupiny Baterie sprchová Druhy zboží Baterie páková 100 mm Komerční druhy

Zboží Z hlediska množství a případné poptávky HROMADNÉ Z hlediska jeho funkcí na trzích SVĚTOVÉ Z hlediska obchodu ZNAČKOVÉ Z hlediska času SEZÓNNÍ

Důvody členění zboží a sortimentu zjednodušení obchodní činnosti racionalizace práce v obchodě, v provozních jednotkách přizpůsobování se spotřebitelské poptávce a nákupním zvyklostem kupujících členění sortimentu není v obchodě samoúčelné, ale je výsledkem rozvoje výrobních sil a nákupních zvyklostí.

Potravinářské zboží Obiloviny, mlýnské výrobky, luštěniny, mák Pekárenské výrobky, cukrovinky, zmrzlina, těstoviny Cukry, škroby, pektinové látky, med Zelenina, ovoce, brambory, houby Maso jatečných zvířat, drůbež, ryby, zvěřina, masové výrobky a konzervy Živočišné, rostlinné a upravované pokrmové tuky Mléko, mléčné výrobky Káva, čaj, kakao, kávoviny Koření, ocet, hořčice, sůl Čokoládové výrobky a nečokoládové cukrovinky Nealkoholické nápoje, pivo, víno, lihoviny Výrobky studené kuchyně a hotová jídla

Zboží Potravinářské zboží (food) Nepotravinářské zboží (non - food) Klasifikace spotřebního zboží v anglofonních zemích Ve Velké Británii se používá specifické třídění: Potravinářské zboží (food) rychle se kazící (perishable goods) trvanlivé potravinářské zboží (dry goods) Nepotravinářské zboží (non - food) měkké nepotravinářské zboží (soft goods) tvrdé nepotravinářské zboží (hard goods) bílá technika (hard white goods) hnědá technika (hard brown goods)

Sortiment Ažuritní Široký úzký Hluboký mělký Hlavní vedlejší,doplňkový Kombinovaný Závazný Potraviny čisté potraviny – zdroj energických látek pochutiny – výrazná chuť, nevýznamné pro život nápoje – nealko x alko

Sortiment 1/ SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ A SLUŽEB ZÁKLADNÍ (DENNÍ) POTŘEBY A SPOTŘEBY: -  většina potravinářského zboží - mouka, chléb, pečivo, rýže, maso, masné výrobky, -  základní drobný sortiment textilu a obuvi - spodní prádlo, kapesníky a jiné -   základní drobný sortiment skla, porcelánu a keramiky; -  noviny a časopisy; -  část hygienického, zdravotnického a drogistického zboží ­prací prostředky, mýdla, pasty na zuby, párátka, čistící prostředky, toaletní papír, psací potřeby, -   tabákové výrobky a kuřácké potřeby - zápalky, cigarety; -   paliva a energie - uhlí , elektřina, plyn, nafta, teplo -   poštovní známky, jízdenky MHD 2/ SORTIMENT ZBOŽÍ ČASTÉ POTŘEBY A SPOTŘEBY: drahé alkoholické nápoje, vybrané dárkové potraviny, oděvní zboží, látky, obuv, hračky, některé sportovní potřeby, kosmetické výrobky, kovové nádobí, nářadí a nástroje, audio video nosiče, hodinky a apod.; 3/ ZBOŽÍ OBČASNÉ A DLOUHODOBÉ POTŘEBY A SPOTŘEBY: - nábytek, koberce, podlahové krytiny, bytový textil; chladničky a mrazničky, pracky, kamna a sporáky, šicí a pletací stroje, čerpadla; - rozhlasové a televizní přijímače, gramofony, magnetofony, CD a videopřehrávače, hi-fi soupravy, fotoaparáty, kamery a videokamery, hudební nástroje; osobní automobily, jednostopá motorová vozidla, jízdní kola, lovecké a sportovní zbraně; klenoty, starožitnosti.

Specifika zemědělských a potravinářských produktů Důvod: biologický charakter surovin Sezónnost Časově omezená doba skladovatelnosti Zvláštní nároky na skladování a přepravu Časově omezená doba použití Relativní soběstačnost potravin Zvýšení estetické úrovně potravinářského zboží pomocí obalů

Klasifikace služeb vztah služeb ke zboží (sortimentu). Nejvhodnějším kriteriem: vztah služeb ke zboží (sortimentu). Konkretizace: sortiment služeb vztahujících se ke zboží. Kriteriálním hlediskem pro uspořádání služeb zařazovaných do služeb vnitřního obchodu je klasifikace CZ-COICOP: 01 Potravinářské zboží 02 Odívání 03 Bydlení 04 Provoz domácnosti 05 Zdravotnictví 06 Doprava 07 Spoje (pošty a telekomunikace) 08 Rekreace, kultura, sport 09 Vzdělávání 10 Stravovací a ubytovací služby pro obyvatelstvo 11 Skladovací a přepravní služby 12 Leasingové služby spotřebního zboží souhrnně (pronájem); 13 Půjčování (půjčovny) průmyslového zboží souhrnně 14 Služby přímého prodeje (AmWay, Herbalife, Oriflame aj.) 15 Osobní služby kadeřnické, kosmetické masážní a pedikérské 16 Finanční a bankovní služby 17 Ostatní služby spojené se zbožím jinde neuvedené

Velkoobchodní služby sortiment velkoobchodních služeb prováděných na vlastní účet nebo dodavatelsky jako služby nakupované (OUTSORCING) pro hlavní tj. nákupní a prodejní činnost velkoobchodu: údržba a opravy dvoustopých motorových vozidel zprostředkování velkoobchodu doprava železniční, nákladní, letecká, lodní, samostatná, kombinovaná doprava železniční s dopravou silniční, říční, trajektovou i námořní (kontejnery, kamiony, soupravy) pronájem vozidel s obsluhou i bez obsluhy pro přepravu zboží (odvoz zboží zákazníkem) služby spojené s manipulací s nákladem skladování, činnost skladišť a služby s tím spojené, balicí služby zprostředkovatelské služby v nákladní dopravě poštovní a telekomunikační služby služby obchodních bank poradenství zpracování dat a související služby

TESTÍK Uveďte 2 významné předměty činnosti velkoobchodu. Kdy se zhruba velkoobchod vyčlenil z vnitřního obchodu v českých zemích? Vysvětlete funkci iniciační ve velkoobchodě. Kde najdete velkoobchod v kategorizaci odvětví? Jak se člení sortiment ve velkoobchodě? Co je to ažuritní sortiment? Uveďte alespoň dvě specifika zemědělských a potravinářských produktů? Vyměňte si navzájem testy a opravte souseda! Klasifikujte dle svého svědomí - tj. 1 bod za správnou odpověď! MAX: 7 bodů, MIN: 0 bodů 7-4 bodů: jste správně studentem na akademické půdě a vystudujete! 0 bodů: je nutné se nad sebou zamyslet! Možná, že nedostudujete! Zlepšete se!