Simona Hronová, 9.A Mgr. Ivana Severová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
ČERNOBÍLÉ KYTARY Pedagog: Anita Přibylková. Spolužáci většinou hrají na kytary. Pokus o vyjádření konkrétního tvaru kytary za použití hmatového a vizuálního.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Pravěké umění Pravěké malířství.
Příčná flétna, pikola Kristýna Vyčítalová.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Registrační číslo projektu:
Hlavní město Praha Andrea Stejskalová.
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Fagot Eva Michalisková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Text pro žáky Vodiče a izolanty.
DĚJINY HUDBY – PŘEHLED Pravěk p.n.l p.n.l.
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bukovinová Barbora, sekunda
III/2 XV A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Pořadové číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: II/2 Sada: VY_22_INOVACE_AJ.3.19 Ověření.
Počátky umění v mladším paleolitu
VY_32_INOVACE_ZB04_1264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
4.1 Pravěk a starověk Trois-Fréres Hluboká nad Vltavou
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Tereza Šípková, sekunda
Housle Martin Otýpka sekunda.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Dechové nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
3.1 Periodizace dějin hudby
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Počátky české literatury opakování Mgr. Ludmila Růžičková.
Původ hudby, pravěk, starověk
Absolventská práce Autor: Klára Hlásková 9.A Konzultant: Bc. Jiří Balek Rok: 2012–2013.
Housle.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VOKÁLNÍ, INSTRUMENTÁLNÍ, VOKÁLNĚ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_28_Hudební nástroje – dechové, dřevěné Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zobcová flétna.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_01
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Transkript prezentace:

Simona Hronová, 9.A Mgr. Ivana Severová Můj hudební nástroj Simona Hronová, 9.A Mgr. Ivana Severová

Úvod „Hudba je sladká, líbezná mluva, každému srdci srozumitelná. Pro city, pro něž by se v žádné řeči slov nenašlo, ona má výraz, v němž každý najde ohlas.“ (B. Němcová) Vybrala jsem si téma příčná flétna, protože jsem s ní od malička spojována.

1. Pravěk Národní muzeum v Zürichu Výroba nástrojů (fléten) např. z kostí článků sobích prstů a vodních krys Ostrý a drsný tón (vábničky zvěře) Prof. Karl Hünermann z ústavu paleontologů na Univerzitě v Zürichu Precizní vyťukávání otvorů pazourkem (nejtenčí)

Proč ne do kostí jiných zvířat? Dutina sobích prstů je hladká a rovná Dutina koňského nebo kravského prstu má chrupavčitou překážku La Madeleine ve Francii Malby z doby kamenné Nástroje z kamene a kostí Doba bronzová Píšťalky z kostí a trubičky fléten Např. Flétny z helvétské prehistorie

2. Mýty starých kultur Bůh Krišna Lidstvu přinesl příčnou flétnu „V mýtech starých kultur se hra na flétnu označuje jako dar od boha, anebo jest bohy hrána.“ (Stručná historie a literatura flétny, pro potřeby Janáčkovy akademie múzických umění v Brně sestavil Arnošt Bourek a Vítězslav Drápal, Leden 1985) Bůh Krišna Lidstvu přinesl příčnou flétnu

Čínské obrazy malované tuší Čínský budha v podobě bohyně Kannon (kresby hráčů na příčnou flétnu) Např. Magický rituál z jeskyně TROIS-FRERES Zvířecí tanečník s kožešinou bizona hraje na flétnu, tančící proti ukořistěným zvířatům

3. Popis Hlavice, tělo (střední díl), spodní díl Hlavice Vznik tónu Náustek (podepření dolního rtu), retný otvor Ladění flétny (nižší, vyšší)

Otvory, které jsou zakrývány klapkami (mechanika) Tělo (střední díl) Otvory, které jsou zakrývány klapkami (mechanika) Klapky (mechanika) Otevřené (složitější, lepší cítění proudícího vzduchu, zvukové efekty tzv. glissando) Uzavřené

Spodní část (c nožka) 2 otvory, 2 klapky h nožka Př. Amaty, Pearl „Malé h má vliv na barvu a rezonanci tónu. Vlastnost této h nožky přispívá i ke stabilnějšímu a vyrovnanějšímu tónu, a touto vlastností má flétna tmavší zabarvení.“ (Štěpánka Juricová)

3.1. Materiál Zimostrázové dřevo Turecko Sladký tón podléhá vlhu (nespolehlivé) Kokosové dřevo Jamajka Tvrdé, neabsorbuje vlhko, praská

Ebenové dřevo Jemný zvuk, krásný vzhled (stříbrný) Náchylné ke změně v ladění Grebadille Kubánské a jihoamerické dřevo Velmi dobré k výrobě hud. Nástrojů Slonovina K ozdobnému obložení hlavic, spojů apod.

Sklo a porcelán Claude Laurent Dalšími materiály jsou hlavně kovy. Dodnes se používají pakfong, zlato, bílé zlato a platina Pakfong (nové stříbro) měď, zinek, nikl

Zlato 6-8 karátů 16-18 karátů 1. zlatá flétna- Luis Lott pro Paula Remusata (1869) Bílé zlato Platina

4. Zajímavosti Čím lepší a dražší materiál, tím kvalitnější flétna Pakfong-Stříbro-Zlato-Platina Flétna ze slitiny (postříbřená slitina) Hlavice stříbrná, tělo a spodní část z pakfongu 10 000 - 60 000 Kč

Flétna celostříbrná (ze stříbra) 70 000 - 150 000 Kč Flétna „Hand-made DN“ (ručně dělaná) Kvalitnější než ze strojů 150 000 - 350 000 Kč Flétna zlatá (4K, 5K, 14, 18K, 24K) 400 000 - 1 000 000 Kč

Flétna platinová Postříbřené tělo, hlavice,spodní díl Pozlacené klapky, náustek (zdobené brilianty a diamanty) Gravírování (ozdobné vyrytí) Flétna pro malé děti („příčná flétnička“) Zahnutá hlavice klapky přizpůsobené malých prstům

Sir. James Galway Anglie Platinová flétna v Japonském muzeu Jean Pierre Rampal Francie Emanuel Pahud Švýcarsko

Všichni tyto flétnisté studovali na nejlepší Konzervatoři ve Francii Jan Ostrý Česká republika Václav Kunt Všichni tyto flétnisté studovali na nejlepší Konzervatoři ve Francii

5. Uplatnění Sólový flétnista Koncerty Večírky V orchestru http://www.youtube.com/watch?v=0CEnFDIxhJA Učitel na uměleckých školách

Literatura http://www.dreveny-nabytek.cz/detail/9297-drevaky-holandske-spickou-ebenove-drevo http://www.tibetvbrne.cz/miska-z-kokosoveho-dreva-p.aspx http://www.drobne-darky.cz/cz/detail/?goo=840&wish_list=840 http://www.aktuality.sk/clanok/175670/tigre-slony-nosorozce-ciele-profesionalnych-pytliakov/ http://www.imgartists.com/?page=artist/artistPicture.html&id=7394 http://www.clarina.cz/produkt/1558/Yamaha-pricna-fletna-YFL-311/57/Pricne-fletny-uzavrene-klapky

http://www.beeprecords.com/wibb.htm  http://www.keywordpicture.com/keyword/pahud%20flute/  http://opocno-city.opocno.cz/evts2006/sep.htm  http://www.rozhlas.cz/concertino/fotogalerie/_galerie/538423?type=image&pozice=1 http://zus-havlickova.pardubice.cz/files/dechOrch.htm http://www.ckrumlov.cz/cz1250/mesto/soucas/i_zumsck.htm