Názorný postup při balení bonboniéry jako výukový materiál pro žáky učebního oboru prodavač.
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír tupý nožík na zkroucení stuhy stuhu, lýko obalový materiál
Obalový materiál tenký balicí papír s jednostrannou hladkou úpravou velikost přířezu: šíře = 2 šíře bonboniéry + 6 výšek bonboniéry délka = 1,5 délky bonboniéry
Bonboniéra Tvar - obdélník Rozměry – běžná velikost (28cm x 18cm )
Pracovní postup při balení bonboniéry před zákazníkem Na pracovní desku položíme připravený přířez papíru hladkou stranou dolů, kratší stranou (šířkou) k balicímu
2. Bonboniéru položíme do středu přířezu dnem dolů (délka bonboniéry je rovnoběžná se šířkou se šířkou přířezu)
3. Uchopíme protilehlé okraje přířezu a stiskneme je nad středem bonboniéry
4. Spojené okraje přířezu 2 – 3 krát přeložíme směrem dolů (v šíři 2 až 3 cm) a tím se vytvoří pevná manžeta, která vytvoří střed vrchní strany obalu.
5. Manžetu položíme na obal
6. Obal utáhneme uhladíme a na obou koncích dlaněmi a malíčky přehneme přířez kolem kratších stran.
Otočíme bonboniéru o 90° a prsty obou rukou přitiskneme papír k boční stěně bonboniéry směrem dolů
8. Levou rukou přidržujeme papír na boční stěně bonboniéry (v místě manžety)
Na bočních stěnách vytvoříme trojúhelníkový překlad
Zbývající část papíru přitiskneme k boční stěně bonboniéry směrem nahoru a prsty vyznačíme hranu, která určuje výšku bonboniéry.
11. Přečnívající část papíru přeložíme dovnitř
Stejný způsobem upravíme druhou stranu bonboniéry.
Pracovní postup při převazování bonboniéry : Odvineme potřebný kus vázačky ( na běžný typ bonboniéry přibližně 1,5m) 2. Uchopíme bonboniéru do levé ruky a vázačku o délce 10 cm podložíme pod palec levé ruky
Vázačku vedeme přes pravý horní roh víčka 4. Po dnu přes pravý dolní roh směrem nahoru
Po víčku přes levý spodní roh směrem dolů Po dnu přes levý horní roh směrem nahoru Přes víčko a levý horní roh směrem dolů
Po dnu přes levý spodní roh směrem nahoru Po víčku přes pravý spodní roh směrem dolů Po dnu přes pravý horní roh směrem nahoru
11. Konec vázačky podsuneme v místě, kde se vázačka kříží 12. Uvolníme z levé ruky část vázačky a ukončíme vázání.
Nejčastější se vyskytující nedostatky při balení a převazování bonboniéry nesprávně zvolený druh obalového materiálu nesprávně upravená velikost přířezu málo utažený papír pomačkaný papír protržený obal příliš pevné nebo příliš volné převázání
TEST
1.Jake pomůcky budete potřebovat? a) Ostré nůžky, stuha-vázačka a tupý nůž b Ostré nůžky, lepidlo, nůž pilka, sešívačka
2.Jak široká má být středová vázačka? a) 5 – 6 cm b) 2 - 3 cm
3. Jak je dlouhá vázačka na klasickou bonboniéru? a) 2,5 m b) 1,5 m Pokud jste úspěšně prošli testem přejeme hodně úspěchů při balení zboží v obchodě
4. Základní umístění bonboniéry na přířezu? a) Na středu přířezu. b Na okraji spodní hrany přířezu.
5. Jaké nedostatky se nejčastěji vyskytují při balení? a) Bílý papír pevně utažený. b) Nesprávně zvolený papír a nesprávná velikost papíru.
6. Jaké nedostatky se nejčastěji vyskytují při převazování bonboniéry? a) Příliš pevné nebo příliš volné převázání. b) Barevná stuha.
Pokud jste úspěšně prošli testem přejeme hodně úspěchů při balení zboží v obchodě
Ukončení výuky Děkuji za pozornost.