T Ř E B O Ň status: město kraj: Jihočeský okres: Jindřichův Hradec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
Vytvořila Beata Duchková
Znojmo
Základní škola Lázně Bohdaneč se představuje. ZŠ Lázně Bohdaneč Budova druhého stupně na Masarykově náměstí Budova prvního stupně Na Lužci.
Naše lázně.
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
zpracovaný v rámci projektu
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Hydrologické poměry – podzemní vody
CESTOVÁNÍ.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Procházka historií a současností města Karviné
Jihočeský kraj - procvičování
Cestujeme po jižních Čechách
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
LUHAČOVICE
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Aneta Kafková, Marie Strašíková
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_64.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Sedlčany Sedlčany a okolí.
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Český Brod.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
VY_32_INOVACE_CER_10 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Lázeňské služby - řešení Jméno autora:Mgr.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Rybníky a rybníkářství
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ČESKÁ REPUBLIKA Jihočeský kraj Jihočeský kraj v ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rožmberkové a jejich sídla
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – České Budějovice
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zámek Hluboká CZ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Město a příměstské oblasti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_13_Třeboňská_soustava_rybníků_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Městské slatinné lázně Třeboň
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
MARIÁNSKÉ LÁZNĚ.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Rožmberkové.
Transkript prezentace:

T Ř E B O Ň status: město kraj: Jihočeský okres: Jindřichův Hradec                                                            status: město kraj: Jihočeský okres: Jindřichův Hradec obec s rozšířenou působností: Třeboň historická země: Čechy katastrální výměra: 98,33 km² počet obyvatel: 8 777

Zámek

Budějovická brána z nádvoří zámku

Zámecké nádvoří

Zámek Třeboň vznikl na místě původního panského sídla a gotického hrádku ze 14. stol. Dvoupatrová čtyřkřídlá budova má třípatrovou hranolovou věž. Nad vstupním portálem je mramorový rožmberský znak a malba od T. Třebochovského z r. 1608. Pár kroků od zámecké věže je barokní kašna z r. 1712, zakončená sloupkem s plastikou havrana klovajícího Turka. Připomíná vítězství Adolfa Schwarzenberka nad Turky u Rábu. O rozlehlosti zámku vypovídá počet místností, kterých je zhruba 120. V části je umístěn slavný třeboňský archiv, jeden z nejvýznamnějších u nás.

Zámecký park s hradbami a baštami

Tak toto je bašta

Děkanský kostel Panny Marie Královny a sv.Jiljí

Náměstí s Mariánským sloupem, který vytvořil budějovický kameník Leopold Hueber v roce 1780.

Bílý koníček

U Mníšků

Modrá růže

Rožmberská ulice

Svinická brána

Jindřichohradecká brána

Novohradská brána

Brána do bývalého kláštera

Budějovická brána

Pivovarský dvůr

Tento nápis stojí v průčelí jednoho z nejstarších pivovarů ve světě  Tento nápis stojí v průčelí jednoho z nejstarších pivovarů ve světě. Jen málokterý pivovar ve střední Evropě se může pochlubit takovou tradicí jako třeboňský pivovar, který byl založen roku 1379. Historicky nejstarší zařízení na výrobu piva zde vlastnila již v roce 1367 augustiniánská řeholní kanonie.

Dochovaný domek J.K.Tyla leží vedle Bertiných lázní podél uměle vytvořeného kanálu zvaného Zlatá Stoka. V tomto domku Tyl žil v době, kdy ve městě krátce umělecky působil. Jmenuje se po něm i zdejší divadlo

Lázně v Třeboni jsou odjakživa spjaty s přírodním léčivým zdrojem, a to slatinou a rašelinou, jenž se v tomto regionu nachází. Vyžívají se pro léčbu poruch pohybového aparátu, revmatických onemocnění a pooperačních stavů.

Počátek lázeňství se zde datuje od roku 1883, kdy v Třeboni vznikl první lázeňský dům Bertiny lázně.

Mimo základních léčebných procedur, které jsou založeny na bázi kombinování slatinných koupelí a zábalů s ručními masážemi, využívají Bertiny lázně široký okruh vodoléčebných procedur - podvodní vířivé a perličkové koupele, masáže, vířivky horních a dolních končetin, přísadové koupele. K moderním léčebným postupům také patří využití laserové techniky parafinových zábalů, elektroléčby a plynových injekcí. Co se v lázních léčí bolestivé stavy páteře a kloubů stavy po kloubních náhradách artrózy poúrazové a pooperační stavy revmatická onemocnění Dna a hyperurikemický syndrom Bechtěrevova nemoc bolestivé stavy měkkých tkání Lázeňský komplex pro léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, pooperačních stavů, celkovou rekondici těla a mysli. Nabízíme slatinné koupele, zábaly, vodoléčebné procedury, masáže, rehabilitace, bazén, fitness, wellness a relaxace.

Bertiny lázně

V roce 1975 byl na břehu rybníka Svět dobudován lázeňský komplex s názvem Lázně Aurora

Posezení u vody

Rybník Vítek

V původní močálovité krajině Třeboňska se výnosným způsobem hospodaření stalo zakládání rybníků spojené s chovem ryb. Stavbou těchto umělých nádrží byla navíc odvodňována přilehlá území. Rybník Svět (původním názvem Nevděk) je jedním z nich

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535 Kolín nebo Polepy – 1604 Sedlčany) byl jeden z neznámějších českých rybníkářů. Jeho pomník na hrázi rybníka Svět

Hrobka Schwarzenbergů   Každý z členů rodu skrývá zajímavý životní příběh.

K O N E C