OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, 17.12.2013, NTK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

EZB – nástroj pro přístup k elektronickým časopisům PhDr. Petra Šťastná Národní knihovna ČR Seminář Dostupnost elektronických informačních zdrojů v knihovnách.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Logo oborové brány Oborová brána MUS Václav Kapsa (NK ČR) České oborové brány – současný stav a výhled Národní technická knihovna,
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
Úvod do studia.  Primární zdroje – původní zdroje informací, nejsou dále zpracovány:  Ústava, zákony, nařízení, vyhlášky  Návrhy zákonů, důvodové zprávy.
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
/ /2003 – 10/2005 Dalším krokem je …. MetaLib verze 3 SFX verze 3 aplikace >>
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Kam vede a jaké cesty nabízí oborová brána MUS? Václav Kapsa (NK ČR) Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Národní technická.
Linkovací server SFX v JIB a oborových branách Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? Mgr. Michael Zach.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.
JIB Jednotná informační brána Automatizace knihoven Praha, 25. září 2001 Bohdana Stoklasová Bohdan Šmilauer Martin Vojnar Jiří Pavlík.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
INFOMINE
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Jana Holá Informační zdroje Jana Holá
METALIB a SFX Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, 29. března 2011 aneb jak vyhledávat skoro ve všech e-zdrojích současně.
Možnosti vyhledávání Rychlé vyhledávaní přednastavené 3 katalogy – NK ČR, SK-UK, VKOL hledání ve všech polích Vyhledávání výběr zdrojů v rámci jedné kategorie.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Dana Sigmundová Závěrečné práce – část I. - Jak najít literaturu k danému tématu ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Oborová informační brána Musica
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
služby pro knihovny a vzdělávací instituce
Elektronické informační zdroje
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Elektronické informační zdroje (EIZ)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO POPIS byla vytvořena jako nástroj na prohledávání licencovaných i volných zdrojů z oblasti práva. Jejím cílem je umožnit uživatelům z jednoho místa jedním vyhledávacím rozhraním paralelně prohledávat různé české a zahraniční zdroje z oboru právo, které jsou k dispozici na Univerzitě Karlově v Praze spuštěna v prosinci 2011 provozuje Knihovna Právnické fakulty UK technické řešení – MetaLib a SFX UK, vzdálený přístup – EZproxy a Shibboleth, samostatná instance Plone České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO UŽIVATELÉ zejména studenti, akademičtí pracovníci a zaměstnanci Právnické fakulty UK studenti a zaměstnanci dalších PF - prohledávání volných zdrojů odborná veřejnost z praxe knihovníci - rešerše České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO PROPAGACE Knihovna PF UK – prostory, web, Facebook výuka studentů - knihovna se podílí na výuce volitelných předmětů Právní informační systémy a Právní psaní (200 studentů ročně) knihovníci – Setkání knihovníků právnických fakult ČR a SR, 2012 odborná veřejnost – přednáška pro Jednotu českých právníků + článek - Zpravodaj Jednoty českých právníků, XXIII, 2013, č. 2 České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO STATISTIKY České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO VYHLEDÁVAČ Licencované databáze PF UK – právo - např. HeinOnline, Kluwer Law Online, EZB – právo. Licencované databáze PF UK – víceoborové – databáze EBSCO, ProQuest, SpringerLink atd. Právo v Primo Central – předvýběr Právnické knihovny v ČR – katalogy vybraných knihoven s právnickou literaturou (např. katalog knihovny PF UK, knihoven MU v Brně, ZČU, UP atd.) Volně přístupné zdroje – Google Scholar, Wikipedia Digitální knihovna – digitalizované historické prameny české právní vědy, např. Práva a zřízení zemská království Českého (1564), Constitutio criminalis Theresiana (1769), Zákonník říšský ( , ) České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO DALŠÍ ZDROJE A FUNKCE časopisy licencované x volné - zajišťuje SFX server UK, lze vyhledávat podle různých kritérií další zdroje z oblasti judikatury (Rozhodnutí Ústavního soudu ČR, Nejvyššího soudu ČR, Nejvyššího správního soudu ČR …) další zdroje z oblasti legislativy – Sbírky zákonů, právo členských zemí EU – EUR-Lex, Portál veřejné správy, Portál evropské e-justice atd. Hot Articles - seznam 10 nejvyužívanějších článků z oboru právo, měsíční aktualizace, pomocí lin-serveru SFX lze získat citaci i plný text příslušného článku České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO SPECIFIKA využití ve výuce – práce s oborovou bránou PRÁVO a licencovanými databázemi PF UK připojeny hlavně zdroje, které jsou k dispozici na PF (UK) – zvyšuje jejich využití v rámci možností připojeny i volné zdroje „portál na prohledávání zdrojů“ – prioritou prohledávání databází pomocí MetaLib; akce, aktuality, knižní novinky – na webu knihovny personální zajištění - vlastní administrátor, pravidelná aktualizace portálu, technické zajištění - ÚVT není ukončený projekt - průběžně přidávány nové služby i zdroje, budoucnost závislá na UK České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK

OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO KONTAKTY Květa Hartmanová České oborové brány - současný stav a výhled, , NTK