Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík."— Transkript prezentace:

1 JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík

2 JIB Obsah Dnes: knihovny a jejich postavení na informačním trhu (cesta k místu na Slunci) co je informační brána a k čemu slouží nástroje, které máme k dispozici a jak fungují Zítra (VISK8): co musíme udělat pro to, abychom plně využili existující nástroje (a přežili na informačním trhu )

3 JIB Co je jednotná informační brána? Nástroj umožňující jednotný a uživatelsky vlídný přístup k různým (heterogenním) informačním zdrojům

4 JIB Co je jednotná informační brána CASLIN? Tvorba informační brány CASLIN byla zahájena společným projektem Národní knihovny ČR a Univerzity Karlovy ve spolupráci s projektem LI O1O18 (Portál STM). Účast dalších českých i slovenských knihoven a dalších institucí je vítána.

5 JIB

6 Co jsou heterogenní informační zdroje a služby aneb Jak vypadá okolní informační svět a jak se bude (asi) vyvíjet?

7 JIB Knihovnická představa o heterogenních informačních zdrojích Katalog + fondy vlastní knihovny Katalogy + fondy ostatních knihoven Elektronické zdroje (časopisy) Tematické brány Web ???

8 JIB KDOKOLI COKOLI KDEKOLI KDYKOLI ČÍMKOLI Realita je pestřejší

9 JIB Kde hrají… ? Zaplať vložné na účet… Kdy začíná konference…? Objednej mi letenku Jak se dostanu do… ? Kde jsem? Zamluv mi hotel Kdy je termín pro odevzdání…? Objednej večeři Objednej květiny Kdy má kamarádka narozeniny? Kde vyšel článek o…? Pošli mi plný text Objednej mi lístky Prověř kalendáře kolegů Svolej poradu na… Jakou adresu má… ?

10 JIB Nedotčení…

11 JIB …budou vtaženi více uživatelů = větší trh pro 

12 JIB Kde hrají… ? Zaplať vložné na účet… Kdy začíná konference…? Objednej mi letenku Jak se dostanu do… ? Kde jsem? Zamluv mi hotel Kdy je termín pro odevzdání…? Objednej večeři Objednej květiny Kdy má kamarádka narozeniny? Kde vyšel článek o…? Pošli mi plný text Objednej mi lístky Prověř kalendáře kolegů Svolej poradu na… Jakou adresu má… ?

13 JIB Knihovny jsou středem světa jen pro knihovníky. Pro ostatní jsou kamínkem v mozaice řady dalších informačních služeb.

14 JIB Proto se musí knihovny soustředit na činnosti, ve kterých jsou nezastupitelné, a které od nich ostatní subjekty informačního trhu očekávají: Budování a ochrana vlastních fondů Pořádání informací Zpřístupňování vlastních i externích informačních zdrojů

15 JIB Dále by knihovny měly poskytovat uživatelský komfort, který běžně nabízejí ostatní subjekty na informačním trhu Již nestačí dát uživatelům k dispozici složité nástroje k prohledávání různých informačních zdrojů, často s nulovým počtem hitů nebo naopak obrovským množstvím irelevantních informací Uživatelé chtějí snadno najít relevantní informace a dostat se přímo k primárním zdrojům (naše konkurence na informačním trhu toto nabízí!)

16 JIB Odpověď   Informační brány (Portály)

17 JIB Nástroje pro knihovnické brány (nikoli jediné, ale špičkové)

18 JIB Množství práce (a spolupráce!!!) knihovníků a automatizátorů knihoven (netříštit, ale spojit síly), + spolupráce i soutěž s ostatními subjekty (konkurenty) na informačním trhu

19 JIB Nástroje nejsou zdaleka všechno, ale jsou důležité. Dále – nástroje. Zítra – spolupráce, koordinace.

20 JIB je jednotná, zastřešující brána ke všem lokálním i vzdáleným informačním zdrojům instituce umožňuje práci v jednotném, uživatelsky vlídném prostředí, paralelní prohledávání různých zdrojů, jednotnou prezentaci a deduplikaci výsledků umožňuje navigaci a poskytuje přidané služby podporuje autentikaci a autorizaci uživatelů umožňuje knihovníkům vést uživatele a konfigurovat pro ně relevantní zdroje umožňuje uživatelům zvolit a snadno spravovat vlastní prostředí a předvybrané služby statistiky

21 JIB A&I e-print Full Text OPAC ILL Citace Web eTOC

22 JIB Jak fungují MetaLib a SFX? Pavel Krbec Jiří Pavlík


Stáhnout ppt "JIB Jednotná informační brána a integrace heterogenních informačních zdrojů Bohdana Stoklasová Pavel Krbec Jiří Pavlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google