Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK pro 1. ročník učebního oboru Kadeřník a Kuchař číšník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hardware Skříně počítačů
Advertisements

Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2.7 Obrázky Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník:
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
PC – další počítače notebook mobilní telefon kapesní počítač superpočítač.
VY_32_INOVACE_A3-04 OSOBNÍ POČÍTAČE - DRUHY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM.
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_127_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Kam se v počítači ukládají data
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Základní jednotka PC Obr. 1.
Základy IT Tomáš Sládek
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_123_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Konektory napájecího zdroje
Informační a komunikační technologie
Rozdělení technického vybavení PC
Hardwarové vybavení počítače
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa
MainBoard.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Počítač a jeho složení.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – počítačový zdroj, skříň.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak pracuje počítač Název školy
Informační a komunikační technologie Zabezpečení sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Identifikátor materiálu: EU
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT11 Vytvořeno:1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
UVNITŘ POČÍTAČE VY_32_INOVACE_04 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK pro 1. ročník učebního oboru Kadeřník a Kuchař číšník

Témata Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 1.1 Rozdělení počítačů a jejich základní součásti, periferie 1.2 Operační systémy, aplikace 1.3 Nastavení OS 1.4 Data, informace, komprimace 1.5 Malware 1.6 Licence, autorské právo 1.7 Počítačové sítě 1.8 Nastavení počítačové sítě Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 1

Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 1.1 Rozdělení počítačů a jejich základní součásti

Rozdělení počítačů Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Počítače dělíme podle druhu vykonávané práce na: ➡ sálové počítače (superpočítače) ➡ servery ➡ počítače standardu IBM-PC ➡ notebooky, netbooky ➡ tablety ➡ kapesní počítače, smartphony Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sálové počítače ➡ Obrovský výkon (až krát vyšší než výkon vašeho počítače) ➡ Využití: pro vědecké účely (předpověď počasí, simulace hoření,...) Obr. 1 - superpočítač

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Servery Počítače které jsou určeny pro poskytování služeb dalším počítačům v síti. Jsou navrhovány pro nepřetržitý provoz a proto je i cena vyšší než u PC. Obr. 2 - server

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Servery Pokud je třeba vyšší výkon v malém prostoru, používají se servery typu “blade” (žiletka) Obr. 3 - blade server

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Počítače standardu IBM PC Jsou sestaveny ze standardizovaných součástek které je možno kombinovat. Obr. 4 - PC

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Notebooky Mobilní zařízení které obsahuje všechny důležité části počítače v jednom kompaktním celku. Snadná přenostilelnost, možnost dočasné práce bez připojení k elektrické síti. Problematická výměna poškozené součásti. Obr. 5 - notebook

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Netbooky Neobsahují optickou mechaniku Menší displej než notebook (7” - 10”) Většinou delší výdrž na baterie ( hodin) Menší rozměry mohou být při delší práci nepohodlné Malý výkon - používají se na prohlížení internetu, , chat. Obr. 6 - netbook

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Tablety Typické pro tyto produkty je ovládání pomocí dotykové obrazovky. Jeho základem je klasický notebook který má otočný dotykový displej a nebo je to zařízení které tvoří s dotykovou obrazovkou jeden pevný celek. Obr. 7 - netbookObr. 8 - iPad

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Kapesní počítače, Smartphony V dnešní době pokračující miniaturizace jsou i telefony schopny poskytnout některé funkce počítačů.

Základní součásti počítače Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Základní součásti každého počítače: Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ základní deska (Main Board, MB) ➡ procesor ➡ operační paměť ➡ grafická karta ➡ zdroj ➡ skříň

Základní deska Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Obr. 1 - základní deska

Procesor (CPU – Central Processing Unit) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ Čte z paměti strojové instrukce a na jejich základě vykonává program ➡ Někdy bývá přirovnáván k „srdci“ nebo „mozku“ počítače ➡ Čím vyšší výkon dodává tím je jeho teplota vyšší a je třeba jej účinně chladit buď vzduchem, nebo kapalinou. Obr. 2 - procesorObr. 3 - chladič

Operační paměť (RAM) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ Dočasné uložení zpracovávaných dat ➡ Rychlejší čtení i zápis než u HDD, DVD, FLASH ➡ Čím více RAM, tím svižnější počítač Obr. 4 - operační paměť

Grafická karta Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ Zobrazuje informace z počítače ➡ Integrovaná pro kancelář ➡ Výkonné grafické karty pro hry Obr. 5 - integrovaná GKObr. 6 - výkonná GK

Zdroj Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ Snižuje napájecí napětí z 220V na 12V a 5V ➡ Napájí jednotlivé součátky počítače Obr. 6 - zdroj v PCObr. 7 - notebookový zdroj

Počítačová skříň Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK ➡ chrání uživatele před úrazem el. proudem ➡ přidržuje součástky na místě ➡ kvalitní skříň napomáhá lepšímu chlazení Obr. 8 - počítačová skříň Obr. 9 - HTPC skříň Obr výkon a design

Seznam použité literatury: Internetové zdroje: 1. Obr. 1 – superpočítač. [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 2 - server. [online]. [cit ]. Dostupné z 3. Obr. 3 - blade server. [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 4 - PC. [online]. [cit ]. Dostupné z demo/hp%20_pc_big.jpghttp:// demo/hp%20_pc_big.jpg 5. Obr. 5 - notebook. [online]. [cit ]. Dostupné z content/uploads/2008/10/macbook_side.jpghttp://jablickar.cz/wp- content/uploads/2008/10/macbook_side.jpg 6. Obr. 6 - netbook. [online]. [cit ]. Dostupné z content/uploads/2010/10/overview_hero1_ pnghttp:// content/uploads/2010/10/overview_hero1_ png 7. Obr. 7 - tablet PC. [online]. [cit ]. Dostupné z content/uploads/2008/07/gigabyte-m912-mini-tablet-pc.jpghttp:// content/uploads/2008/07/gigabyte-m912-mini-tablet-pc.jpg 8. Obr. 8 - iPad. [online]. [cit ]. Dostupné z Obrázek - smartphone. [online]. [cit ]. Dostupné z content/uploads/2009/08/smart-phone-definition.jpghttp:// content/uploads/2009/08/smart-phone-definition.jpg Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Seznam použité literatury: Internetové zdroje: 1. Obr.1 – procesor. [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 2 – chladič. [online]. [cit ]. Dostupné z 3. Obr. 3 – RAM. [online]. [cit ]. Dostupné z memory-ram.jpghttp://mintywhite.com/wp-content/uploads/2010/05/computer- memory-ram.jpg 4. Obr. 4 – integrovaná GK. [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 5 - výkonná GK [online]. [cit ]. Dostupné z 6. Obr. 6 - zdroj pro PC [online]. [cit ]. Dostupné z 7. Obr. 7 - notebookový zdroj [online]. [cit ]. Dostupné z Obr. 8 - počítačová skříň [online]. [cit ]. Dostupné z 9. Obr. 9 - HTPC skříň [online]. [cit ]. Dostupné z content/uploads/2009/04/xc_encore_oe700.jpghttp:// content/uploads/2009/04/xc_encore_oe700.jpg 10. Obr výkon a design [online]. [cit ]. Dostupné z Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK