MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Civilizační choroby a výživa
Škola: Praktická škola dvouletá
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Zdroj obrazového materiálu
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Vypracoval Dominik Bednář
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jak si upevňovat zdraví po nemoci výživou
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Název projektu: Moderní škola
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha Dieta a MDS MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha

Co je povoleno a doporučováno Co je zakázáno Co je nedoporučováno Nízce rizikoví nemocní bez velké cytopenie Vysoce rizikoví nemocní na chemoterapii či terapii Vidazou či nízce rizikoví nemocní s těžkou leukopenií Transplantovaní nemocní

Nízce rizikoví nemocní s malou cytopenií doporučeno: Teorie antioxydační léčby (dieta bohatá na vitaminy) Vitaminy A,E jako doplňky, Ginko bilboa Ovoce , zelenina (tmavá a červená) Zelený čaj Hořká čokoláda Olivový olej Omega 3 Červené víno

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem antioxydačních látek Červené hroznové víno Borůvky, ostružiny, maliny Pomeranče Černý rybíz Bezinky Třešně, švestky, jablka Rajčata, červená řepa, červené zelí Lilek, ředkvičky

Nízce rizikoví nemocní bez výrazné cytopenie-leukopenie nedoporučováno Uzeniny Mastná jídla Přeškvařený tuk Alkohol ve větším množství, zvl trvalá konzumpce tvrdého alkoholu (pozor u trombocytopenií)

Vysoce rizikoví nemocní a nemocní s cytopenií - nedoporučováno ■ Mléčné výrobky: nepasterizované mléko a smetana, jogurty s živou kulturou, zakysané produkty Plísňové a zrající sýry, kozí sýry, feta sýr ■ Maso: syrové-nevařené, tatarské bifteky Volně kupované nevakuované salámy zvl. s plísní na povrchu Párky, ze stánků kupované hamburgery, párky, klobásy ■ Vaječná jídla: majonézové saláty, vejce na měkko

Vysoce rizikoví nemocní a nemocní s cytopenií - nedoporučováno ■ Ovoce: nemyté syrové ovoce, nepasterizované přírodní juice ■ Zelenina: nemytá syrová zelenina, zvl saláty, kořenová zelenina, neupravené kysané zelí, kvašené zelí ■ Ořechy a zrní: někdy i celozrnné pečivo a produkty (plísně) ■ Nápoje: voda z vodovodu, nepasterizované juice, alkohol (mimo 1 pivo, či 1 sklenka vína)

Vysoce rizikoví nemocní a nemocní s cytopenií - nedoporučováno Ryby: špatně tepelně upravené, sušené, marinované Přílohy: opět špatně tepelně upravené Sladkosti: pozor na sladkosti s oříšky s šlehačkové či vaječné krémové dorty zvl v létě a z nejitých zdrojů Tuk: majonézy, tatarka, nepasterizovaná šlehačka

U transplantovaných nemocných Poskytne dietolog transplantačního oddělení Jde o podrobnější, ale jinak podobný seznam doporučení jako u nemocných s těžkou netropenií, kdy jde jen o relativně volná doporučení oproti transplantaci, kdy jde o zákaz

Jezte zdravě dle obecných pravidel zdravé výživy s dostatkem vitaminů Jezte zdravě dle obecných pravidel zdravé výživy s dostatkem vitaminů. Dle WHO pestrá strava s dostatkem vlákniny a ovoce a zeleniny je základem správné výživy Děkuji za pozornost