Týden lesů 2011 9. – 15. května 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEPOŘÁDEK V NAŠICH LESÍCH
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Dřevěná kniha – 10% dříví na pni; princip
Činnosti zakázané v lese zákon 289/1995 Sb. §20
Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta lesnická a environmentální
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IX Neziskové organizace a další.
Představení PS Lesnictví a zemědělství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, les, lesní.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Lišejníky v lese.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
BENEFITY PRAHA Lesy České republiky, s.p.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Stožecká kaple a skála Vycházka lesem ke kapli a skále z Českých Žlebů.
Strom roku 2011 JILM.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Ing. Marcela Strakošová
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Příroda a já.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Les-Lesní patra.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Mapa 8: Návrh umístění klidových zón pro zvěř Radějov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Význam lesa Na lesní stezce..
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

Týden lesů 2011 9. – 15. května 2011

Týden lesů 2011 „ Zvíře, strom, člověk, všichni dýcháme jeden vzduch.“ autor: náčelník indiánského kmene „Duwamiš“

Týden lesů = 9. – 15. května 2011 Týden lesů je příležitostí pro veřejnost navštívit les společně s lesníky a porozumět lépe hospodaření v lese. Na řadě míst v republice se budou stejně jako v minulých letech konat akce k tomuto lesnicky významnému týdnu včetně ukázek práce v lese. Nabízí se vám tak jedinečná možnost nahlédnout pod lesnickou,,pokličku“ a dozvědět se více o lese.

Co nám les především díky práci lesníků poskytuje? dřevo na stavbu domů, výrobu nábytku a papíru, v zimě poslouží i jako palivo vánoční stromky a klest na věnce čistou vodu a vzduch (zachycuje prach a likviduje choroboplodné zárodky) brání povodním a erozi půdy odpočinek i rekreaci lesní plody, léčivé byliny i zvěřinu ukládáním uhlíku potlačuje změny klimatu

Co jste možná nevěděli: - lesy zaujímají více jak třetinu území České republiky a plocha v České republice se neustále zvyšuje (za posledních 80 let o více než 11 %) - dřevo je na rozdíl od uhlí obnovitelná surovina - v ostatních evropských zemích není dovoleno v soukromých lesích sbírat houby a lesní plody jako u nás - paseku lesníci zalesní, ale do lomu už nikdo kámen nevrátí - lesnictví díky produkci dřeva šetří životní prostředí, protože výrobky ze dřeva jsou recyklovatelné a dobře biologicky rozložitelné - více jak polovina (60,3 %) lesů v ČR je ve vlastnictví

Co můžeme udělat pro les my? důvěřovat práci lesníků a respektovat jejich rozhodnutí využívat více výrobků ze dřeva dodržovat lesní zákon č. 289/1995 Sb. řídit se Desaterem chování v lese

Desatero chování v lese: 1. Kdo v lese křičí, zvěř neuslyší! 2. Semenáčky a sazeničky netrhej, raději je obcházej! 3. Lesní plody mlsej a i zvěři je dopřej! 4. Na kole a běžkách po značených stezkách a cestách! 5. Mimo vyznačené stezky choď vždy jen pěšky! 6. Nechoď, kde se kácí stromy, můžeš býti ohrožený! 7. Pro táboření si vybírej jen vyhrazená místa, tam je bezpečnost tvá i lesa jistá! 8. Nerozdělávej oheň v lese, před požárem se les i zvěř třese! 9. Krásy přírody obdivuj a vždy je ochraňuj! 10. Vždy na les pamatuj a odpadky do něj nevhazuj!

Kontakty na subjekty pořádající akce pro veřejnost v Týdnu lesů Seznam akcí pořádaných v termínu 9. – 15. května 2011 naleznete na: www.lesnipedagogika.cz/Kalendář akcí. Ministerstvo zemědělství (MZe) Kontaktní osoba: Ing. Pavlína Vašičková e-mail: pavlina.vasickova@mze.cz www.eagri.cz Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem (ÚHÚL) Kontaktní osoba: Ing. Lada Matoušková Prylová e-mail: prylova.lada@uhul.cz www.uhul.cz Lesy České republiky, s.p. (LČR) Kontaktní osoba: Ing. Stanislava Šmídová e-mail: lesnipedagog@lesycr.cz www.lesycr.cz Ostravské městské lesy Kontaktní osoba: Bc. Pavel Kotala e-mail: kotala@ostravskelesy.cz www.ostravskelesy.cz Sdružení lesních pedagogů ČR (SLP ČR) a Střední lesnická škola v Hranicích (SLŠ v Hranicích) Kontaktní osoba: Ing. Alice Palacká e-mail: slpcr@slshranice.cz www.slshranice.cz Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Kontaktní osoba: Šárka Holzbachová, DiS. e-mail: holzbachova@vulhm.cz www.vulhm.cz Vojenské lesy a statky ČR, s.p. Kontaktní osoba: Ing. Veronika Hubíková e-mail: veronika.hubikova@vls.cz www.vls.cz Lesy hl. m. Prahy, Středisko ekologické výchovy Kontaktní osoba: Ing. Václav Nejman e-mail: nejman@lesy-praha.cz www.lesypraha.cz

Zdroje informací: www.lesycr.cz www.mezistromy.cz www.uhul.cz Zpracovala: Mgr. Růžena Koubová ZŠ Povážská Strakonice www.zs_povazska.strakonice.eu