Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Průmyslová střední škola Letohrad
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Rok 1997 Pozemní stavitelství Pozemní stavitelství Technické zařízení budov Technické zařízení budov Mechanik – opravář pro silniční motorová vozidla.
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Informační poradenské středisko
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2c Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Střední škola stavební Teplice, příspěvková organizace
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Evropský sociální fond v ČR
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Soustava vzdělávání po základní škole. základní škola odborné vzdělávání poskytují odborné vzdělání cílem je příprava na povolání všeobecné vzdělávání.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Perspektivní pracovní uplatnění v Přerově nebo jeho blízkém okolí.
Jak pokračovat v oblasti podpory vzdělávání Předkladatel: sekretariát Sdružení automobilového průmyslu Jednání pracovní skupiny pro vzdělávání, Brno, 3.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
 Jedna z největších škol Karlovarského kraje  Více jak 1000 žáků a 100 zaměstnanců  11 maturitních oborů  11 učebních oborů 
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Důvod vzniku krajských stipendií
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Budoucnost odborného školství
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
Bc. Hana Martinková Místo konání stáže Úřad práce v Ústí nad Orlicí
Stipendia na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Změny na trhu práce?.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
Transkript prezentace:

Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)

Monitoring trhu práce z hlediska kvalifikační a věkové struktury Základní pilíř pro stanovení konkrétních potřeb v oblasti školství a dalšího profesního vzdělávání Provádí úřady práce v Pardubickém kraji Provedena u rozhodujících výrobních zaměstnavatelů v období 2002 – 2006

Souhrnné výsledky analýzy kvalifikační struktury Největší zájem je o kvalifikaci vyučen v oboru nebo ÚSO daného směru Technické profese převažují nad ekonomickými Trvalý zájem o absolventy učení nebo maturanty v oborech strojní, elektro nebo stavební Naprostý nedostatek absolventů strojních oborů Není zájem o kvalifikaci –„vyučen s maturitou“ –ÚSO – podnikání v …, management a také o nespecifické obory –všeobecné střední vzdělání (gymnázia)

Souhrnné výsledky analýzy kvalifikační struktury

Souhrnné výsledky analýzy věkové struktury Mírně převažují vyšší věkové kategorie Ve věku 51 a více let je 25,2 % a ve věku 41 a více let je 52,8 % všech zaměstnanců Nejstarší jsou pracovníci se základním vzděláním (66 % nad 41 let) Ohrožené profese: –Chemické s požadavkem vyučení (65 % starší 41 let) –Vyučené strojní profese (54 % starší 41 let) –Kvalifikace ÚSO elektro (54 % starší 41 let) –Kvalifikace ÚSO chemický (57 % starší 41 let) –Kvalifikace VŠ strojní a chemické

Požadované obory na krajském trhu práce Strojírenství zámečník, svářeč, programátor CNC, konstruktér, lakýrník, lisař, technik, automechanik, autoklempíř, kovomodelář, nástrojař, kovolijec, cizelér, soustružník, frézař, vrtač, brusič, horizontkář a technik se znalostí jazyka a práce na PC Elektrotechnické obory Elektromechanik, kvalifikovaní ÚSO technici, elektronici, konstruktéři, programátoři, projektanti a vývojoví pracovníci Stavebnictví Pracovníci pro obsluhu stavebních strojů, stavbyvedoucí, stavební tesaři a truhláři, štukatéři, zaučení stavební dělníci, betonáři, zedníci, obkladači, stavební klempíři, železáři, malíři, zámečníci, atd.

Na co bychom se měli v oblasti lidských zdrojů zaměřit především? Na univerzální a přenositelné znalosti a dovednosti Na dosahování žádoucí kvalifikační struktury z hlediska potřeb zaměstnavatelů Na strategickou politiku a management zaměstnanosti a vzdělávání

Čemu bychom se měli vyhnout z hlediska zajištění zaměstnanosti? Slepé víře v módní sektory Paušálnímu pohrdání zaměstnaností v oborech s tzv. nižší přidanou hodnotou Přehnané víře v to, že vyšší stupeň vzdělání automaticky přinese kvalitní zaměstnanost Tendenci financovat vzdělávání jen podle zájmů jeho uživatelů a poskytovatelů Podléhání stavovským, institucionálním a politickým zájmům Posvátné úctě k formálním arbitrům vzdělávacích institucí Všeobecné tendenci neformulovat ostře problémy, hrozby a slabé stránky národních lidských zdrojů

Děkuji za pozornost