Příprava pracoviště Úklid

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Advertisements

Pravidla a technika obsluhy
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.06 SOU Obořiště
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Informační systém pro řízení jakosti na ONM Bělohlávek O. 47. DNM – Havlíčkův Brod ONM - PET centrum, Nemocnice Na Homolce, Praha.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Nabídková prezentace Úklidové práce. Kdo jsme? Projekční a architektonická kancelář Stavební a obchodní společnost Servisní středisko.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
Projektování výrobních procesů
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Nabídková prezentace FACELIFT. Kdo jsme? Projekční a architektonická kancelář Stavební a obchodní společnost Servisní středisko.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Pěstování Rostlin
strojů, přístrojů, spotřebičů
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
1 Sociální a zdravotní centrum Letiny, s. r. o. Pohled zvenčí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_52_INOVACE_ZBO2_4964HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Bc. Daniel Vančura Francie.
Pracovní instrukce Stručný výtah z norem, určují základní povinnosti pracovníků. Vyvěšeny na pracovišti. Specifikují povinnosti obsluhy zařízení, které.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_385 Ročník: 1.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_PRACOVNI_PLAN_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Kvíz Kvíz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET- SESTAVOVANI_TABULE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky bezpečnosti práce při bourání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
I NVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY Inventář = předměty používané při obsluze.
Technika obsluhy – Vinárny
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Úklid hotelového pokoje
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Výrobní faktory organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hygienické předpisy v gastronomii
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
Transkript prezentace:

Příprava pracoviště Úklid odbytové středisko i zázemí musí být připraveno - pracoviště - úklid se provádí dle sanitačního řádu - z důvodu vytíženosti pracovníků rozložena práce na celý měsíc - mají ho na starost pomocné síly, ale i číšníci - při nedostatku pracovních sil musí provádět úklid i ostatní pracovníci - kontrolu provádí hospodyně, vedoucí pracovníci

a) denní - prach, větrání, kartáčování moltonů, podlahy DRUHY 1. Běžný a) denní - prach, větrání, kartáčování moltonů, podlahy - postup shora dolů + ošetření prodejního zařízení b) týdenní - zeleň, květiny - otření, zalévání, uvadlé, kropení - méně dostupné plochy, části místností + vnitřní plochy prodejné zařízení - podlahové krytiny např. pastujeme - pozor na bezpečnost - upozornění vývěskou

c) měsíční - výměna záclon, závěsů - čištění oken, osvětlovacích těles - důkladné čištění koberců, klepání - leštění nábytku, zrcadel, dveří + úklid vnitřních prostor stolů, přípraven

- většinou zavírací 2. Generální sanitární den - roční - často spojen s malováním - většinou zavírací - vystěhování místnosti, zajištění proti ztrátám - odstranění záclon, závěsů, dekoračních předmětů, zeleně, koberců - ostatní zař. zakrýt - ošetření stropů, stěn, příp. vymalování a kontrola funkce svítidel, větrání - mytí zařízení, oken, parapetů, podlah - postupné doplnění a čištění vystěhovanými předměty - uvedení do provozního stavu - přesazování květin - kontrola technického stavu a oprava inventáře - stoly, židle

- i drobný stolní inventář doplňujeme, čistíme 3. Udržování čistoty pracoviště = záležitost všech pracovníků - pomůcky - smetáček, lopatka, ruční vysavač, mech. metla - i drobný stolní inventář doplňujeme, čistíme - vše má své místo = řád, úprava nabídkových stolů, servírovacích vozíků

4. Úklidové prostředky = mechanické a chemické - důležité je se seznámit dokonale s návodem k použití

Příprava inventáře a stolů 1. Příprava pracoviště z hlediska obsluhy - provádíme ji před zahájením provozu - používáme ochranné oděvy a) zajištění výměny vzduchu b) kontrola úklidu c) seznámení s plánem práce d) příprava inventáře

a) rozmístění dle objednávek 2. Příprava jídelních stolů - prostor a počet stolů je dán oborovou normou a) rozmístění dle objednávek b) rovnání do řad dle pomůcek - vzor na podlaze, šňůra c) upevnění - vyrovnávací šrouby, korky, podložky natrvalo, svázání tabule d) prostírání - moltony, ubrusy - přežehlení, sklady i vzory jedním směrem, líc nahoru - převisy stejně dlouhé = 30 cm, překlady = 20 cm, pohled od vchodu - nesmí tvořit kapsy

e) drobný stolní inventář - vyrovnat - estetika - zeleň i umělé květiny - snadno dosažitelný, nemá překážet - zpravidla uprostřed stolu f) couvert = sestava inventáře pro jednoho hosta (ale také přirážka za chléb, pečivo, dochucovací prostředky ve vybraných restauracích) - inventář přinášíme na platě, pomocných vozících - od hrany stolu 1 - 2 cm - znak talíře čitelný - nahoře

Ústní opakování - úklid 1. Čím se řídí úklidové práce? 2. Kdo zajišťuje úklidové práce? 3. Jaké znáš druhy úklidů? 4. Co provádíš při jednotlivých druzích úklidů? -"- ročním úklidu? 5. Jak rozdělujeme úklidové prostředky, uveď příklady. 6. Co sledujeme před použitím neznámého prostředku? 7. Popiš správná postup přípravy restaurace na provoz. 8. Co je to denní plán, k čemu slouží?

9. Co ti pomáhá k vyrovnání stolů? 10. Jak stoly upevníš? 11. Jakým ubrusem prostíráš keridon, popiš jej. 12. Popiš přípravu nabídkových stolů. 13. Jakou mají nabídkové stoly funkci? 14. Jak připravuješ jíd. a náp. lístky? 15. V čem spočívá význam osobní přípravy? 16. -"- konečné kontroly?