rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279
TUKY Romana Breklová, , 9. ročník, chemie – čtení s porozuměním
Tuky jsou významnou složkou potravy.
Tuky dělíme podle původu na: a/ rostlinné oleje ztužené tuky b/ živočišné máslo sádlo rybí tuk
olej řepkový slunečnicový olivový sójový makový sezamový mandlový lněný Oleje jsou tuky, které jsou za normální teploty tekuté.
Tuky se získávají Lisováním rozdrcených plodů Vytavováním Rozpouštěním v organických rozpouštědlech (škvaření sádla)
Výroba olivového oleje
Kapalné oleje se chemicky upravují na pevné pokrmové tuky. Z tuků se také vyrábějí mýdla.
Použitý materiál: Potravinová pyramida Máslo Sádlo Rybí tuk Řepka Slunečnice A_sunflower.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/A_sunflower.jpg/258px- A_sunflower.jpg Olivy Sója Mák Sezam Mandle Len Lisování oleje Zpracování oliv. oleje Pokrmové tuky Jedlé oleje tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyAytCRLQ657XTmLvHldGYcHVOUMbOyISQYOSOX8fXTp4d9 HnHhttps://encrypted- tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyAytCRLQ657XTmLvHldGYcHVOUMbOyISQYOSOX8fXTp4d9 HnH Mýdla