Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."— Transkript prezentace:

1 rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

2 KYSELINY Romana Breklová, , 9. ročník, chemie – čtení s porozuměním

3 Kyseliny mohou mít různou koncentraci.
Koncentrovaná kyselina znamená, že roztok obsahuje mnoho dané látky. Zředěná kyselina - zředěný roztok obsahuje méně látky.

4 Při ředění lijeme vždy kyselinu do vody !
KYSELINA SÍROVÁ Koncentrovaná kyselina sírová je bezbarvá kapalina silná žíravina Použití: výroba průmyslových hnojiv barviv výbušnin plastů textilních vláken při úpravě rud kovů při zpracování ropy náplň do akumulátorů aut Při ředění lijeme vždy kyselinu do vody !

5 Použití: výroba dusíkatých hnojiv léčiv plastů barviv výbušnin
KYSELINA DUSIČNÁ bezbarvá kapalina účinkem světla se rozkládá (uchovává se v tmavých nádobách) Použití: výroba dusíkatých hnojiv léčiv plastů barviv výbušnin

6 KYSELINA CHLOROVODÍKOVÁ (solná)
bezbarvá, těkavá kapalina technická bývá žlutě zbarvena prodává se jako kyselina solná koncentrovaná (37%) je silná žíravina, dráždí dýchací cesty, leptá pokožku součást žaludeční kyseliny Použití: čištění klozetových mís čištění kovů při pájení k výrobě léčiv, barviv a plastů

7 Další kyseliny: KYSELINA MRAVENČÍ Mravenci ji při kousnutí vylučují do rány. Je obsažena také v kopřivách a v jedu včel. KYSELINA OCTOVÁ Ničí bakterie a chrání tak potraviny před zkažením. Používá se k nakládání zeleniny. KYSELINA CITRONOVÁ Nachází se v citrusových plodech. Používá se k dochucování jídel a nápojů. Přírodní konzervační látka.

8

9 Zasažené místo omyjeme proudem čisté vody.
PRVNÍ POMOC PŘI ZASAŽENÍ POKOŽKY KYSELINOU Zasažené místo omyjeme proudem čisté vody. Pak můžeme pokožku opláchnout roztokem sody nebo mýdlovou vodou. Postižené místo opět opláchneme čistou vodou. V případě většího poleptání přiložíme sterilní obvaz a vyhledáme lékařskou pomoc.

10 Léčiva http://www.lekarna-herba.cz/pics/sortiment/leciva/leciva.jpg
Plasty Hnojiva Barviva Výbuch v lomu Kyselý déšť Záchod Mravenec Nakládaná zelenina Citrusy Obvaz ruka


Stáhnout ppt "Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google