LIPIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Výživa.
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
LIPIDY.
LIPIDY.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
CZ.1.07/1.1.10/
Sacharidy ve výživě ryb
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Lipidy.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

LIPIDY

Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií Tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií. Na energii však tělo snadněji než tuky zpracovává glukózu a alkohol. Díky tukům nám jídlo chutná - dodávají jídlu krémovou konzistenci a látky, které mu propůjčují charakteristickou chuť a vůni. Jsou však nejhůře stravitelnou složkou potravy. Jídelníček typický pro průmyslové země obsahuje 40 a víc % (rozhodně by příjem neměl klesnout pod 20%).

Fyziologické funkce tuků: zdroj energie (TGL) energetická zásobárna (depotní tuk) mechanická opora a ochrana orgánů izolační vrstva termoregulace (hnědý tuk) součást buněčných membrán (cholesterol, složené lipidy) nezbytné pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích výchozí stavební kámen pro syntézu některých látek

Triglyceridy Tuky obsažené v potravě se nazývají triglyceridy (TGL), protože obsahují jednu molekulu glycerolu, který váže 3 mastné kyseliny (MK). Tři mastné kyselin obsažené v molekule triglyceridu jsou často různé. V jednom tuku mohou být molekuly s nasycenými, mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami. Potravinu hodnotíme podle toho, který typ mastné kyseliny v dané surovině převládá.

1. Délka uhlíkového řetězce: Mastné kyseliny mají dva výrazné znaky, kterými se od sebe odlišují a ovlivňují využití tuků v organizmu: 1. Délka uhlíkového řetězce: SCT (short chain triglycerides) mají 4 – 8 uhlíků (mléčný tuk) MCT (medium chain triglycerides) s 8 – 12 uhlíky (mléčný tuk, kokosový a palmový olej) LCT (long chain triglycerides) více než 12 uhlíků (oleje i živočišný tuk)

Nasycená mastná kyselina H H H H OH R C C C C C O H H H H 2. Typ vazby mezi atomy uhlíku (jednoduché a dvojné) a umístění vodíku v uhlíkovém řetězci: Nasycená mastná kyselina H H H H OH R C C C C C O H H H H glycerol

Nenasycená mastná kyselina H H H H H H OH R C C C C C C C O glycerol H H Každá dvojná vazba v řetězci bere místo pro 2 atomy vodíku.

Štěpení triglyceridů Štěpení triglyceridů je katalyzováno enzymaticky lipázami. lipáza triglycerid glycerol + 3 MK + 3 H2O Reakce probíhají postupně, kdy odštěpením 1 molekuly mastné kyseliny vznikne z triglyceridu diglycerid, pak se odštěpí druhý a třetí zbytek mastných kyselin. Uvolněný glycerol může být dále odbouráván nebo transformován na glukózu či glykogen.

Mastné kyseliny Nasycené MK (SFA) – (např. kyselina máselná se 4 C, kyselina stearová s 18 C), jsou při pokojové teplotě spíše tuhé, je to tuk obsažený zejména v živočišných produktech v másle, sádle, mléku, vaječném žloutku a z rostlinných zdrojů se nachází v palmovém a kokosovém oleji.

Molekuly nasycených MK obsahují maximální množství vodíku, na každý uhlík jsou navázány 2 vodíky a se sousedícími uhlíky se váží jednoduchou vazbou; Jsou zdrojem energie a vitamínů rozpustných v tucích. Většina tuků živočišného původu a některé rostlinné oleje obsahují hodně nasycených mastných kyselin, jejichž nadměrná konzumace škodí zdraví, protože zvyšuje množství cholesterolu v krvi.

Nenasycené MK – obsahují dvojné vazby, přítomnost těchto dvojných vazeb ovlivňuje vlastnosti MK (např. bod tání je tím nižší, čím více dvojných vazeb MK obsahuje) Mononenasycené MK (MUFA)- obsahují jednu dvojnou vazbu (kyselina palmitoolejová s 16 C a kyselina olejová s 18 C) zdroj: olivový a řepkový olej, avokádo, ořechy a jádra Předpokládá se, že mononenasycené MK mohou snižovat citlivost tkání na oxidační stres.

Polynenasycené MK (PUFA)- mají více dvojných vazeb (kyselina linolová má 18C a 2 dvojné vazby, kyselina linolenová 18 C a 3 dvojné vazby, kyselina arachidonová 20 C a 4 dvojné vazby) zdroj: většina rostlinných (slunečnicový, sojový, kukuřičný, klíčkový) a rybích olejů, Čím více dvojných vazeb tuk obsahuje, tím snadněji podléhá oxidaci!

Zdravotně rizikové jsou oxidované tuky Zdravotně rizikové jsou oxidované tuky. Čím starší tuk nebo čím více je v tuku dvojných vazeb, tím snáze se oxiduje. Proto běžné oleje nejsou vhodné ke smažení či fritování.

Nasycené a nenasycené MK si může tělo vyrobit ze sacharidů, alkoholu a bílkovin. Některé polynenasycené si tělo vyrobit nedokáže, musí je čerpat z potravy = esenciální (linolová, linolenová). Existují 2 skupiny esenc. MK: 1. skupina omega-6 (označení znamená, že první dvojná vazba je na 6 uhlíku od konce) 2. skupina omega-3 (první dvojná vazba je na 3 uhlíku)

skupina omega-6 nachází se v rostlinných olejích (slunečnicový, olivový) i v živočišných (sladkovodní ryby -úhoř, sumec, kapr, pstruh); je nezbytnou součástí buněčných membrán, slouží k tvorbě eikosanoidů denní dávku pro dosp. člověka obsahují: 2 lžičky sluneč. oleje nebo hrst mandlí či ořechů

skupina omega-3 n-3 rostlinného původu se nachází v sojovém, řepkovém oleji, ořechách, n-3 živočišného původu v mořských rybách a živočiších (sardinky, sleď, makrela, losos); je nezbytná pro správný vývoj mozku a oční sítnice v ranném vývoji lidského plodu, zmírňuje záněty a snižuje srážlivost krve, napomáhá při léčbě srd. chorob, lupénky a artritidy denní dávka: 10 dkg sledě, 1- 2 lžičky řepkového oleje, hrstka ořechů

Eikosanoidy odvozené od ω-6 MK mají prozánětlivé a proagregační účinky Eikosanoidy odvozené od ω-3 MK shlukování krevních destiček a zánět spíše tlumí Považuje se za ideální, pokud je ve stravě poměr omega-3 MK a omega-6 MK: 2/5. Podle nových doporučení je vhodné snížit poměr n-3/n-6 z 2/5 dokonce na 1/1!

Omega-6 mastné kyseliny jsou obsaženy v dostatečném množství v celé řadě běžných potravin, ale zastoupení omega-3 mastných kyselin je v naší stravě vzácnější. Proto je skutečný doporučovaný poměr obou mastných kyselin ve skutečnosti obvykle 1:20 až 1:40.

Správný poměr mastných kyselin chrání nejdůležitější sval našeho těla – srdce (snižují srážlivost krve, blokují tvorbu aterosklerotického plátu na stěnách cév, snižují hladinu tuků v krvi). Bylo také zjištěno, že příznivé vyvážení těchto kyselin zvyšuje vnímavost buněk na inzulín.

MK v konfiguraci cis a trans: MK v konfiguraci cis a trans: Cis konfigurace mastných kyselin = atomy vodíku dvojné vazby jsou na stejné straně uhlíkového řetězce, který má tvar U.

Trans konfigurace mastných kyselin = uhlíkový řetězec je více lineární (podobný MK s dlouhým řetězcem) a atomy vodíku dvojných vazeb leží na opačných stranách řetězce

zdroje trans-mastných kyselin: přirozená forma: v hovězím a skopovém mase a v mléčných výrobcích umělé: tvoří se při průmyslovém zpracování tuků (hydrogenací) - margaríny, trvanlivé pečivo, bramborové lupínky. Tato forma MK se dává do souvislosti se vznikem srdečních chorob a považují se za vůbec nejškodlivější tuky, neboť zvyšují hodnoty LDL cholesterolu v krvi a naopak hladiny HDL cholesterolu snižují.

Je potěšitelné, že v potravinářském průmyslu můžeme sledovat trend snižování obsahu TFA v rostlinných pokrmových tucích (v roce 1992 byl obsah TFA v Ramě 22,6 % , v současnosti výrobek obsahuje o dva řády nižší množství TFA (0,17 %). Při výběru vhodného tuku bychom měli sledovat, aby výrobek nízké množstvím SFA, které by mělo být výrazně menší, než obsah MUFA a PUFA.

Tuky společně se sacharidy jsou stěžejním energetickým zdrojem při svalové aktivitě převážně aerobního charakteru. Kyselina olejová (olivový olej) byla identifikovaná jako preferenční energetický zdroj u vytrvalostně trénovaného svalu, v porovnání s jinými typy tuků, které mají komplexnější řetězec. Tuky rostlinného původu obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin. Vysoký příjem pouze nenasycených MK zvyšuje výrazně potřebu vit. E!

Cholesterol Cholesterol se v organizmu také vytváří (nejvíce v játrech) a je pro jeho normální činnost nepostradatelný, jeho vysoká koncentrace je však škodlivá. Je výchozí látkou pro tvorbu: žlučových kyselin a steroidních hormonů. Hladina plazmatického cholesterolu (vázaného v lipoproteinech) činí 4 – 7 mmol/l.

Syntéza cholesterolu v játrech je zpětnovazebně řízena na základě jeho resorpce ve střevě. Při vyšším příjmu exogenního cholesterolu se snižuje tvorba endogenního cholesterolu v játrech, při sníženém příjmu stravy bohaté na cholesterol se naopak zvyšuje množství endogenního cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují hormony štítné žlázy a estrogeny, proto ženy mají obvykle nižší hodnoty než stejně staří muži. Čím vyšší je krevní hladina cholesterolu, tím vyšší je i nebezpečí poškození srdce a cév.

Mezi hlavní faktory, ovlivňující hladinu cholesterolu v plazmě patří: - Množství cholesterolu přijímaného ve stravě - Množství nasycených tuků ve stravě - Při vysokém podílu stravy obsahující nasycené MK jsou játra nucena produkovat a do krve uvolňovat více cholesterolu (tuky se musí napojit na bílkovino-cholesterol. nosič). - Podávání anabolik vede ke snižování podílu HDL a výraznému zvýšení LDL cholesterolu v krvi

Mononenasycené mastné kyseliny působí na hladinu krevního cholesterolu spíše neutrálně. Pozitivní vliv je zaznamenán v případech, kdy nahradí ve stravě nasycené mastné kyseliny. Polynenasycené mastné kyseliny, především n-6 PUFA hladinu cholesterolu snižují. Skupina n-3 PUFA zejména z mořských živočichů má další příznivé účinky v ovlivňování rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob jako je vliv antitrombotický, snižování hladiny plazmatických triglyceridů, snižují postprandiální lipémii. Obecně n-3 PUFA snižují mortalitu po prvním infarktu myokardu.

+Vláknina ve stravě - snižuje jeho absorpci do krve. + Konzumace alkoholu - moderovaná = 0,3 - 0,5 litru 10o piva/denně. + Cvičení - Cvičení odpovídající intenzity zvyšuje množství HDL cholesterolu, aerobní aktivity jsou v tomto směru účinnější.

Doporučení pro adekvátní příjem tuků v dietě Denní kalorická hodnota příjmu tuků by měla odpovídat 20 – 30 % z celkového příjmu. Nižší příjem než 20 % je rizikový – nedostatek esenciálních mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích! V poměru 1:1:1 by zde měly být zastoupeny nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny

Praktické rady pro snížení obsahu tuků v potravě: Před přípravou a konzumací masa odstranit viditelný tuk a kůži, vybírat libové druhy masa (drůbež, ryby, telecí, králičí). Omezit spotřebu masných výrobků – většina obsahuje vysoké množství tuku. Volit vhodnou technologickou úpravu potravin – používání nádobí nebo speciálních folií pro vaření bez tuku, grilování, pečení v horkovzdušné troubě…

Mléčné výrobky volit se sníženým obsahem tuku. Ze sladkostí vybírat nízkotučné varianty – pozor na dorty a krémové zákusky. Na zahušťování polévek a omáček nepoužívat jíšku a smetanu – zahustit rozmixovanou zeleninou, bramborovým škrobem nebo moukou. Vybírat kvalitní rostlinné oleje pro použití za studena – maximálně 1 polévková lžíce na 1 porci.