Riziko, nejistota, pojištění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Kapitálový trh.
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Současný a budoucí příjem, úrok, kapitálový trh
Poptávka na trhu zboží a služeb
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
D) Užitek a optimální rozhodnutí
Seminář 4. Racionální chování spotřebitele a výrobce
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Oceňování majetku a závazků
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Náhodná proměnná Rozdělení.
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Teorie chování spotřebitele
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie II Příjmy firmy Ing. Vojtěch Jindra
Dynamizace modelu AS a AD
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Odvození nabídkové křivky
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Trhy výrobních faktorů
Teorie blahobytu.
Zákon klesajících výnosů
Základy ekonomie Seminář Spotřebitel nakupuje statky X a Y, přičemž MUX = MUY. Platí, že PX < PY. Plyne z toho, že racionální spotřebitel zvýší.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Současný a budoucí příjem, úrok, kapitálový trh
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Metody řízení tržních rizik
Co je riziko ? Z historie:
Náklady a zisky producenta (výrobce, poskytovatele služeb) Účetní zisk: rozdíl mezi celkovými příjmy a účetními náklady ACP = TR – ACC ACP = účetní zisk,
Teorie chování spotřebitele
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Struktura přednášky Rozhodování jedince za rizika
Základy ekonomie Seminář 4. Racionální chování spotřebitele a výrobce.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
Rozhodování spotřebitele za rizika
Dlouhodobý ekonomický růst
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Hledisko projektu a investora Výnos a riziko
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Petr Stránský.  Tradiční ekonomický model neuvažuje riziko. Tím model říká, že spotřebitel “zná vše”. (Jistota) Nereálné. Pokud uvažujeme riziko:  upřesňujeme.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Definiční obor a obor hodnot
Teorie chování spotřebitele
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Základní informace. Ekonomie 1 Bakaláři První přednáška Základní pojmy, zákony a principy ekonomie.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Současný a budoucí příjem, úrok, kapitálový trh
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Induktivní statistika
Spotřebitelská volba a utváření poptávky
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Riziko, nejistota, pojištění

Definice pojmů Riziko: známe pravděpodobnost (pst.) výskytu nějaké události Pst. lze odhadnout – někdy jednoznačně (př. házení mincí), někdy na základě studia statistického souboru, časové řady apod. Nejistota: předpokládáme, že nastane nějaká událost, nevíme však s jakou pst. Nejistota – nové, neopakovatelné jevy apod. Pojištění: způsob, jak se proti riziku a případně nejistotě bránit

Spravedlivé hry Předpokládáme, že nastane nějaká událost v jejímž důsledku lidský příjem (bohatství) buď vzroste nebo klesne Platí, zákon klesajícího MU – další peněžní jednotka (dříve nebo později) přináší menší MU než předcházející peněžní jednotka Pokud toto platí, jsou nevýhodné spravedlivé hry – pst. události 50 %, když událost nastane získám částku A, když událost nenastane, ztratím částku A. Užitek ze získané částky je nižší než ze ztracené částky (další snímek, levý obr.)

Zjištění užitku při spravedlivé hře Zjistit, jaký je užitek s částky, při vítězství (= původní částka + vyhraná částka) Zjistit, jaký je užitek s částky, při prohře (= původní částka – prohraná částka) Body na křivce TU spojit (tětivou), tětivu rozdělit v polovině (pst. je 50 %), zde spustit kolmici na svislou osu, dostanu TU z imaginárního výnosu Imaginární výnos – tento výnos ve skutečnosti nevyhraji, buď mám výnos v bodě C a užitek TUc nebo výnos v bodě B a užitek TUb. Imaginární výnos a užitek z něj (TUi) zahrnuje pst. obou výnosů. Vidíme, že TUi je nižší než užitek, když nehraji (TUa) Viz pravý obr., před. snímek

Proč lidé hrají riskantní hry Funkce TU z výnosu má jiný tvar Pst. výhry je výrazně větší než pst. prohry Pozn.: v takovém př. je nutno tětivu dělit jinde než v polovině - jeli např. pst výhry 80 %, dělím tětivu v 8/10 od spodního bodu, v bodě rozdělení spouštím kolmici na svislou osu - jeli např. pst výhry 20 %, dělím tětivu v 2/10 od spodního bodu Hodnota výhry je výrazně větší než hodnota prohry

Pst. výhry je 95 % - hrát se vyplatí

Pojištění Hrozí nějaká ztráta, lze spočítat pst. této ztráty Spočítáme si majetek po případné ztrátě (B) Na křivce TU užitek z hodnoty současného majetku (A) a užitek z hodnoty majetku po ztrátě spojíme tětivou Tětivu rozdělíme: např. je-li ztráta 20 %, rozdělíme od spodního bodu na 8/10 a 2/10 (i v případě stále budeme mít 80 % majetku). Pokud by pst. ztráty byla 90 %, rozdělíme tětivu od spodního bodu na 1/10 a 9/10 v případě stále budeme mít 10 % majetku). Apod. V bodě rozdělení (I) máme imaginární majetek. V bodě rozdělení naneseme kolmici na svislou osu (TU). V bodě kde tato kolmice protne křivku TU, spustíme kolmici na vodorovnou osu – dostaneme výši skutečného majetku se stejným užitkem jako je užitek z imaginárního majetku (bod D). Za pojištění jsme ochotni zaplatit max. rozdíl mezi hodnotou A a D. Obvykle se platí méně.

PSt. Ztráty je 40 %. TU vyjadřuje užitek z majetku