Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Advertisements

Základy laboratorní techniky
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Fyzikální vlastnosti nerostů
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Pohyb litosferických desek I.
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Mikroskopické pozorování buněk cibule
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Cévní a dýchací soustava
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
Soli VY_32_INOVACE_CH1 – 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Třídění a určování hornin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Bezpečnost práce v chemii
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
BÍLKOVINY.
Pozorování chlupů a koster savců
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
KAPRAĎOROSTY VY_52_INOVACE_B1 – 32 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
VODÍK Příprava a vlastnosti vodíku. VY_32_INOVACE_G3 - 10
Pozorování žížaly VY_32_INOVACE_CH3 – 05 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Pořadové číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: II/2 Sada: VY_22_INOVACE_AJ.3.15 Ověření.
Průduchy v pokožce listů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PLETIVA VY_52_INOVACE_B1 – 31 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: vlastnosti bílkovin. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Bílkoviny = proteiny Jsou makromolekulární látky složené z několika set až tisíc molekul aminokyselin spojených peptidickou vazbou. Které druhy atomů bílkoviny obsahují ?

Výskyt bílkovin

Denaturace bílkovin Prostorové uspořádání řetězce bílkoviny: Působením chemických látek a vyšší teploty se prostorové uspořádání mění, dochází ke srážení neboli denaturaci bílkoviny.

Denaturace bílkovin

LABORATORNÍ PRÁCE Vlastnosti bílkovin 1) Bílek z jednoho vajíčka protřepej se 100 ml vody. 2) Do 4 zkumavek ve stojanu nalij po 5 ml tohoto roztoku. 3) První zkumavku zahřej nad plamenem lihového kahanu. 4) Do druhé zkumavky přidej 5 ml 9 % kyseliny chlorovodíkové. 5) Do třetí přibližně 3 ml roztoku modré skalice. 6) Do čtvrté organické rozpouštědlo: formalín nebo acetaldehyd …

7) Popiš svá pozorování. Co se stalo s bílkovinou ve zkumavkách?

Použité obrázky: Učebnice Chemie 9 FRAUS http://byznys.lidovky.cz/maso-bude-drazsi-po-ruskych-pozarech-roste-cena-krmneho-obili-puk-/firmy-trhy.asp?c=A100813_122028_firmy-trhy_nev http://www.coop.cz/magazin/4_2010/lusteniny.html http://johnny-valda.webnode.cz/products/mleko-piji-deti-sportovni-napoje-michejte-pouze-do-vody-/ http://www.topzine.cz/slozeni-vejce-mame-se-ho-bat