Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: vlastnosti bílkovin. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bílkoviny = proteiny Jsou makromolekulární látky složené z několika set až tisíc molekul aminokyselin spojených peptidickou vazbou. Které druhy atomů bílkoviny obsahují ?
Výskyt bílkovin
Denaturace bílkovin Prostorové uspořádání řetězce bílkoviny: Působením chemických látek a vyšší teploty se prostorové uspořádání mění, dochází ke srážení neboli denaturaci bílkoviny.
Denaturace bílkovin
LABORATORNÍ PRÁCE Vlastnosti bílkovin 1) Bílek z jednoho vajíčka protřepej se 100 ml vody. 2) Do 4 zkumavek ve stojanu nalij po 5 ml tohoto roztoku. 3) První zkumavku zahřej nad plamenem lihového kahanu. 4) Do druhé zkumavky přidej 5 ml 9 % kyseliny chlorovodíkové. 5) Do třetí přibližně 3 ml roztoku modré skalice. 6) Do čtvrté organické rozpouštědlo: formalín nebo acetaldehyd …
7) Popiš svá pozorování. Co se stalo s bílkovinou ve zkumavkách?
Použité obrázky: Učebnice Chemie 9 FRAUS http://byznys.lidovky.cz/maso-bude-drazsi-po-ruskych-pozarech-roste-cena-krmneho-obili-puk-/firmy-trhy.asp?c=A100813_122028_firmy-trhy_nev http://www.coop.cz/magazin/4_2010/lusteniny.html http://johnny-valda.webnode.cz/products/mleko-piji-deti-sportovni-napoje-michejte-pouze-do-vody-/ http://www.topzine.cz/slozeni-vejce-mame-se-ho-bat