8. měsíc V poloze na zádech je během dne již zcela minimálně, většinou pouze ve spánku. Ze zad se okamžitě přetáčí na břicho, kde se plazí,umí se dostat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

JAK PODPOŘIT SPRÁVNÝ VÝVOJ NOVOROZENCE A DÍTĚTE - PŘÍPADNÁ TERAPIE VOJTOVOU METODOU (Mgr. Janetzky Vanda)
1.1 Hygienické návyky při psaní a čtení
Normální psychomotorický vývoj dítěte do 1. roku života
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Psychomotorický vývoj kojence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základy Posilování popis
Kojenec – senzomotorika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Komunikace s dětským pacientem
VY_32_INOVACE_36_ Prvouka 3.ročník Naše tělo / části těla/
Psychomotorický vývoj dítěte do jednoho roku
Vřetenní kost (radius)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE KOJENECKÉ OBDOBÍ
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE BATOLECÍ OBDOBÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Opěrná (kosterní) soustava
Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová
Výchovné zaměstnání v období kojeneckém
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová psychologie Novorozenec, kojenec.
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
ONTOGENEZE LIDSKÉ MOTORIKY V 1. ROCE ŽIVOTA
DMO Olga Bürgerová.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Psaní všemi deseti.
Vývoj schopností a dovedností u dítěte
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Gabriela Hnátková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_11.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Motorické schopnosti.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Hodina pohybu navíc - Ragby
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kojenecké období (do jednoho roku života)
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
LIDSKÉ TĚLO ANOTACE DATUM AUTOR JAZYK OČEKÁVANÝ VÝSTUP
LIDSKÉ TĚLO Prvouka, 1.třída.
Popis svalových skupin
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
Transkript prezentace:

8. měsíc V poloze na zádech je během dne již zcela minimálně, většinou pouze ve spánku. Ze zad se okamžitě přetáčí na břicho, kde se plazí,umí se dostat na čtyři a houpe se začíná lézt po čtyřech. samo se posazuje přes šikmý sed. U opory se umí dostat do vzpřímeného kleku. Udrží se ve stoji, pokud se drží např. ohrádky.

Cíleně uchopí předmět nahoře nad hlavou, kdy musí provést vzpažení horní končetiny Úchop se posunuje od dlaně ke špičkám prstů. jedná se o tzv. prstový radiální úchop nebo nůžkový úchop (např. sbírá drobečky z koberce, uchopí kuličku). Samo si drží láhev, umí uchopit suchý pokrm a začíná jej jíst.

Opakuje a zdvojuje slabiky ("tá-ta", "bá-ba", "má-ma", atd Opakuje a zdvojuje slabiky ("tá-ta", "bá-ba", "má-ma", atd.), napodobuje zvuky Napodobuje gesta, začíná rozumět řeči - otočí se na zavolání jménem

Má bohatou mimiku. Začíná mít strach z cizích lidí. Na krátkou dobu se vzdaluje od matky při lezení či chůzi a po chvíli se navrací zpět. Výrazná fixace na matku, když ji nevidí prožívá úzkost,strach.

9. měsíc Dítě opět v poloze na zádech dlouho nevydrží,hned se otáčí na bříško, dostává se na čtyři, posazuje se a snaží se vytáhnout do stoje. Dítě se samo posadí, sed je již jistý Dle způsobu vlastního sedu se rozlišuje sed šikmý, překážkový. Lezení je již jisté a koordinované (opor o dlaně, kolena a nárty, křížem diferencuje končetiny

Některé děti dříve stojí než lezou. Z polohy na čtyřech se začíná sám postavovat u nábytku pomocí rukou (držením za židli, příčky u postýlky, apod.) s nakročením jedné dolní končetiny (tj. diferenciací dolních končetin Začíná uchopovat drobné předměty palcem a ukazováčkem, kdy palec je v opozici zv. spodní klešťový úchop. Zkoumá prostor a aktivně cíleně pouští předměty z ruky (vyhazuje hračky, vytahuje předměty

Zdvojuje Slabiky, žvatlá. Může se objevit již první slovo s významem. Rozumí spojení a na výzvu provede první dětské hříčky (např. .pacl-pací", .papá", apod.).

10. měsíc Postaví se u nábytku a začíná chodit úkroky kolem nábytku s držením za obě ruce a našlapováním na plná chodidla. V úchopu s použitím opozice palce se zdokonaluje. Pronese 1-2 významová slova Rozumí jednoduchým pokynům a na výzvu provede pohyb. Na výzvu "dej mi" podá předmět, ale nepustí.

Vloží kostku do hrníčku, ale nepustí. Učí se dětské hříčky ("pa ci paci", .pá-pá", .fik-t'ak", apod.), odkryje "schovanou" hračku. Pije z hrnku s matčinou pomocí. Začíná spolupracovat při oblékání (zvedá nohy, ruce).

11. měsíc Stojí s oporou na celé plosce nohy, ve stoji uvolňuje jednu ruku k jiné než opěrné činnosti. Začíná v prostoru samostatně stát o široké bázi. Chodí kolem nábytku úkroky s držením za obě ruce nebo již chodí přímo s držením jen za jednu ruku (11.-13. měsíc). Chůze je opět na plných chodidlech a je stabilní. Některé děti začínají samy chodit (první samostatné nejisté krůčky)

Podá a ukáže několik známých předmětů (cca 5), shazuje věci a hračky, postaví hrníček na podložku. Uchopí drobný předmět (např. kuličku) mezi špičku ukazováčku a palce opozicí - umí tzv.pinzetový úchop. Aktivně používá první smysluplné slovo, objevuje se konkrétní tvoření hlásek

12. měsíc Obratně a rychle leze po schodech, na nábytek,apod. Někteří kojenci lezou jako "medvěd„ (po rukou a chodidlech, ne po kolenou). Sed je pevný s vyrovnanou bederní páteří. Začíná se samo stavět v prostoru bez opory. Objevují se první samostatné kroky (12.-15.měs.) - jedná se o primitivní nezralou chůzi špičky chodidel lehce směřují k sobě, našlapuje na plná chodidla Kroky jsou krátké (kratší než délka chodidla).

Chůze není stabilní, časté jsou pády Chůze není stabilní, časté jsou pády. Při otočení o 180 stupňů udělá 3 a více kroků. Dřep svede na plných chodidlech, kdy těžiště je na patách a zevním okraji nohy. Pokud dřep nezvládne nebo dřep provede na špičkách, jedná se o patologický nález. Učí se samo jíst lžičkou. Mění se tak definitivně funkce horní končetiny z oporné na úchopovou,

Používá dvě a více smysluplná slova, rozumí jednoduchým příkazům (očima vyhledá věci podle jména, na výzvu "dej mi" podá předmět a pustí do ruky, apod.), reaguje na oslovení, umí dětské hříčky. Ukáže své přání, začíná být schopno zapojit se hry (např. s míčem, apod.).

Děkujeme za pozornost