2.1 Orientace v blízkém vesmíru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
6.1 Časový a datový posun na Zemi
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Elektronická učebnice - I
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Vesmír a Země ve vesmíru
PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Registrační číslo projektu
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Elektronická učebnice - I
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VESMÍR.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Sluneční soustava a Měsíc
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
VESMÍR.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Test – Vesmír a planeta Země
Elektronická učebnice - I
Sluneční soustava.
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

2.1 Orientace v blízkém vesmíru Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice -II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.1 Orientace v blízkém vesmíru www.googleearth.com Autor: Mgr. Vít Průša

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.2 Co již víme o vesmíru? Planeta - takové těleso, které obíhá kolem Slunce Hvězda - (např. naše Slunce) je žhavá koule, která neustále produkuje ohromné množství energie Měsíc - přirozený satelit planety (např. náš Měsíc) http://planety.astro.cz/soustava/1861-planety-slunecni-soustavy www.planets.cz http://www.youtube.com/watch?v=m-59gdNCfR4

2.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Vesmírný prostor Vesmír – kosmický prostor, tedy prostor mimo naši Zemi = kosmos, řeč. Galaxie - hvězdná soustava složená z hvězd Souhvězdí - oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi Sluneční soustava - planetární systém hvězdy Slunce Tělesa ve vesmíru Kometa- malý astronomický objekt obíhající v eliptické dráze Slunce, známé jsou pro svůj ohon, skládají se většinou z ledu a prachu Asteroid- menší pevná tělesa pohybující se ve vesmíru (tzv. planetky) Vzdálenosti ve vesmíru Světelný rok - je jednotka vzdálenosti používaná pro měření ve vesmíru. Je to vzdálenost, kolik urazí světlo ve vakuu za jeden rok.

2.4 Co si řekneme nového? Fáze měsíce: Zatmění Slunce a Měsíce Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.4 Co si řekneme nového? Fáze měsíce: Novoluní (Nov) První čtvrť Úplněk Poslední čtvrť Zatmění Slunce a Měsíce Je způsobováno v pravidelných intervalech vzájemnou polohou Země, Měsíce a Slunce (viz obr.).

2.5 Procvičení a příklady Doplň text: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.5 Procvičení a příklady Doplň text: Krátery na Měsíci jsou typickým jevem naší ......... družice. Jsou způsobeny dopady ……… na jeho povrch. Dochází k tomu častěji než na Zemi, protože zde chybí …….. Zajímavým jevem je, že se díváme pořád jen na jednu …. Měsíce. Je to způsobeno stejnou úhlovou rychlostí otáčení obou těles. Druhý obrázek znázorňuje úplné zatmění Slunce, které způsobil – asteroid, nebo Měsíc, či Slunce? Vysvětli. Za jak dlouho urazí světlo vzdálenost z Měsíce na Zemi? Vzdálenost Měsíce od Země je 384 000 km, světlo ve vakuu má rychlost asi 300 000km/s, tudíž světlo urazí tuto vzdálenost asi za ……..s No, a co ze Slunce? Za jak dlouho bychom se dozvěděli, že se na Slunci něco odehrálo, když ze Slunce je to k nám cca 150 000 000 km? Pozor na jednotky času!! Takže doplň : 150 000 000 : ……………………………= ……………….

2.6 Něco navíc pro šikovné Co je to Zodiak? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.6 Něco navíc pro šikovné Jiří Grygar - víš o něm něco? Představíš nám příští hodinu tuto postavu? Co je to Zodiak? Tak trochu to souvisí s obrázkem vpravo. Pokus se podle obrázku vysvětlit, co je to ekliptika. No, a potom již budeš blízko k vysvětlení naší otázky. Trochu napovím: Kdypak ses narodil(a)?

WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING THAT HE SAID ? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.7 The Space Exploration The Milky Way Galaxy He would have been thrilled had he known that the Space Telescope is named after him, so that astronomers can continue to "hope to find something we had not expected", as he said in 1948 during a BBC broadcast in London. Can you say: WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING THAT HE SAID ?

2.8 Test znalostí 1. Naše galaxie se jmenuje: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.8 Test znalostí Správné odpovědi: b d c 1. Naše galaxie se jmenuje: a/ Cassiopea b/ Mléčná dráha c/ Hubbleova d/ Sluneční soustava 3. Když je Měsíc v Novu, tak: a/ je v úplňku b/ má tvar písmene D c/ není vidět d/ má tvar písmene C 2. Sluneční skvrny jsou: a/ útvary, kterým říkáme koróna b/ nejteplejší místa na Slunci c/ sopky na Slunci d/ nejchladnější místa na Slunci 4. Planety zemského typu jsou: a/ Jupiter, Mars, Venuše b/ Saturn, Jupiter, Uran c/ Merkur, Venuše, Mars d/ Země, Mars, Saturn Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.9 Použité zdroje, citace http://media4.picsearch.com/is?zl_RCKlbCF-CLqnhxZceCzl_5jumx91jjEBCRBl7G4U slide 1 http://planety.astro.cz/soustava/1861-planety-slunecni-soustavy slide 2,4 http://planety.astro.cz/soustava/1861-planety-slunecni-soustavy slide 1,2,3 http://www.youtube.com/watch?v=m-59gdNCfR4 slide 2 http://astro.sci.muni.cz/fotogalerie/ slide 3 http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/slunce/727-slunce slide 3 http://www.youtube.com/watch?v=5rZ4dwP8zNc&NR=1 slide 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moon_Dedal_crater.jpg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sv%C4%9Bt_knihy_2010_-_Ji%C5%99%C3%AD_Grygar.JPG, http://en.wikipedia.org/wiki/File:HST-SM4.jpeg slide 5,6 http://www.youtube.com/watch?v=CEQouX5U0fc&feature=youtube_gdata slide 7

2.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník Klíčová slova Fáze měsíce, planety, vesmír, galaxie, kometa, asteroid Anotace Prezentace popisující vesmírný prostor, vesmírná tělesa, fáze měsíce.