SLUNCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava.
Slunce.
Pozorování Slunce z kosmu
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
VESMÍR A HVĚZDY.
Slunce a jeho projevy.
Země ve vesmíru.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektromagnetické záření látek
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Vedení elektrického proudu v látkách
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
HVĚZDY 1.
Zatmění Slunce a Měsíce
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Vnitřní energie II. část
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Úvod do hvězdné astronomie
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
2. SLUNEČNÍ SOUSTAVA - SLUNCE
Vodivost látek.
Jaderná energie.
Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Atmosféra Země a její složení
Na této prezentaci spolupracovali:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
PLANETA ZEMĚ.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Transkript prezentace:

SLUNCE

Naše nejbližší hvězda Slunce je obrovská rotující plynová koule (složená z 70 % vodíku a 28 % hélia), v jejímž nitru probíhají termonukleární reakce (teplota asi 15 milionů °C). Skládá se z ionizovaného plynu – plazmy.

Nitro Slunce 12H + 13H ---> 24He + neutron Probíhají zde dílčí termonukleární reakce, které vedou k finální rovnici: 12H + 13H ---> 24He + neutron Při přeměně protonu v neutron se uvolní také neutrino. Neutrino prochází látkami beze změny, nereaguje běžně s jinými částicemi.

Konvekce vystupující teplejší proudy klesající chladnější plazma zde probíhají jaderné reakce, Energie se šíří ve větších hloubkách k povrchu zářením. (Částice vyšlou foton, jiné ho zase pohltí a získají tak jeho energii.) vystupující teplejší proudy klesající chladnější plazma V poslední pětině poloměru se šíří konvekcí, stoupáním teplejší plazmy vzhůru a klesáním chladnější dolů.

Dynamový jev Dynamový jev nastává vlivem otáčení Slunce (perioda je 28 dní) a vlivem elektrické vodivosti proudící plazmy. Dynamový jev přeměňuje část pohybové energie plazmy na energii magnetického pole. Energie magnetického pole je zase zodpovědná za sluneční aktivitu.

Sluneční atmosféra Slunce nemá pevný povrch - jeho povrchovou vrstvu označujeme jako sluneční atmosféru. Skládá se ze tří vrstev: Fotosféra – tloušťka asi 300 km Chromosféra – nad fotosférou, tlustá asi 10 000 km Koróna – nejvyšší vrstva, sahá do vzdálenosti několika slunečních poloměrů

Fotosféra Povrch fotosféry pozorujeme jako sluneční kotouč, zářící spojitým (bílým) světlem. Z této vrstvy přichází naprostá většina světla, které vidíme. Teplota je zde kolem 5 500 °C. Pozorujeme v ní sluneční skvrny. Jsou to místa se silným magnet. polem. Zde Lorentzova síla zachytí nabité částice a zpomalí konvekci. Projeví se to tím, že fotosféra je v těchto místech chladnější (4 500 °C), a tím i o něco temnější.

Chromosféra Je tvořena velmi řídkým plynem, který je pro většinu světla průhledný. Pozorovatelná je pouze několik sekund během úplného zatmění Slunce. Mimo zatmění ji můžeme pozorovat spektrohelioskopem (pohlcuje světlo určité vlnové délky – odpovídající spektru vodíku)

Koróna Nejvyšší vrstva sluneční atmosféry. Je tvořena tak řídkým plynem, že je průhledná pro jakékoli světlo. Její slabá záře je vidět pouze při úplném zatmění Slunce, kdy je Měsícem zakryta jasná fotosféra.

Teplota Teplota směrem od středu Slunce (15 milionů °C) klesá a minima dosahuje ve fotosféře (přes 4 000 °C) a pak znovu stoupá. V koróně dosahuje opět několika miliónů °C. Plazma je ve vyšších vrstvách atmosféry řídká, proto stačí málo energie, aby se její teplota zvýšila. Energie se do koróny dostává vlnami při konvekci a také magnetickým polem.

Sluneční vítr Proudu částic (protony, elektrony, jádra helia), který vlivem vysoké teploty neustále uniká z koróny, se říká sluneční vítr. Sluneční vítr: - „odfukuje“ ohony komet, aby mířily od Slunce - deformuje zemské magnetické pole - způsobuje vznik polárních září

Sluneční aktivita Při rotaci Slunce siločáry jeho mag. pole protínají sluneční povrch. Vyvolávají prudkou sluneční aktivitu, při níž v podobě protuberancí dochází k vyvrhování miliard tun horkého plynu. Při rotaci Slunce siločáry jeho mag. pole protínají sluneční povrch. Při ještě silnější aktivitě Slunce vysílá do prostoru proudy nabi-tých částic, které mohou způsobit poruchy na dálkovém vedení elektřiny a přerušit šíření radiových signálů. Když plyny padají zpět ke Slunci rozstřikují se a vytvářejí koronární protuberance.

Sluneční cykly Slunce se otáčí s periodou 28 dní. Staré skvrny postupně mizí a v průběhu několika následujících roků vidíme vznikat stále nové skvrny v oblastech stále bližších k rovníku. V závěrečné fázi cyklu (maximum sluneční činnosti) můžeme pozorovat 100 i více velkých skvrn. Počet skvrn na Slunci kolísá v intervalu 11 let. Na počátku cyklu není ve sluneční fotosféře vidět téměř žádná skvrna. První skvrny se začnou objevovat na severní a jižní polokouli Slunce ve vzdálenosti asi 1/3 od rovníku směrem k pólům.

Vliv Slunce na Zemi Ionizace ionosféry (lepší KV rádiové spojení) Geomagnetické bouře (polární záře) Ionizace ionosféry (lepší KV rádiové spojení) Vliv na lidský organismus? Klima na Zemi