SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování kuřete Gastronomie SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování kuřete Mgr. Miroslava Malušková www.zlinskedumy.cz
Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Materiál vysvětluje dranžírování kuřete, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Složitá obsluha, dranžírování, kuře Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí výuky TOS, stolničení
Dranžírování kuřete Pracovní postup: mísu s kuřetem prezentujeme upečené kuře přeložíme na prkénko (bokem)
Dranžírování kuřete pevným řezem oddělíme stehna stehno překrojíme v kloubu na dvě části přeložíme na ohřívací mísu
Dranžírování kuřete odkrojíme křídla s kouskem masa od prsní části maso na prsní kosti uvolníme řezem sloupneme prsní část dranžírovacím nebo překládacím příborem a filírujeme
Dranžírování kuřete vyjmeme ustřice (nejlahodnější část masa z kuřete) zbylou kostru tvz: karkas (překryjeme papírovým ubrouskem odklízíme s prkénkem a ostatním inventářem)
Kuře - servis na talíři
Kuře - servis na talíři
Použitá literatura SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.