Eisriesenwelt Werfen - Rakousko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

KARLŠTEJN.
Voda ve všech skupenstvích
Kateřina Štafová, Vendula Linková, Hana Zahradníčková SEXTA
BESKYDY.
BOŘEŇ Česko.
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
JÁNSKÉ KOUPELE Jakub Rebl.
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Egypt Pyramidy.
Snowy Mts: Rozsáhlý zarov. žulový povrch ve výškách kolem 1900 m, hřbety oblé, se skalkami. Dodnes aktivní tektonické pohyby ve zlomu Snowy River. Štítový.
SLOUPSKO-ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
Atmosféra Země.
Modrá planeta Země.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
… jen klikej a tiše zírej … Nyiragongo je jednou z osmi sopek nacházejících se v pohoří Virunga. Tyčí se do výšky 3470 metrů (podle jiných údajů 3465.
,,Šumava“ zachycuje ve svém názvu šumění větru v lesích, které se zdají nekonečné  Vývěsním štítem Šumavy jsou rozlehlé přírodní lesy  Šumava je.
Tato prezentace byla vytvořena
Člověk a příroda.
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
A a 5.A. 7:30 – odjezd od hlavního vchodu GVN J. Hradec 9:30 - příjezd na Lipno 10:00-11:00 – informační centrum (všichni) 11:00-12:00 –
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
Nových sedm divů světa.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Grand canyon Lukáš Nečas
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Antarktida Satelitní snímek Kontinent Antarktidy se nachází na jižním pólu naší planety. Zeměpisné, klimatické a geologické podmínky poskytují unikátní.
Antarktida Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_053 Vzdělání
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Island (Islandská republika)
Modelační činnost ledovce
Vodopády Radim Maciuch VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc
HANG SON DOONG, JESKYNĚ NEJVĚTŠÍ NA SVĚTĚ
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Vrstvy atmosféry.
David Hnátek A Radka Střihavková
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Největší alpský ledovec
Nejlákavější kulturní památka
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Bozkovské dolomitové jeskyně
Informace a fotografie
Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?
Vikingové.
Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Podívejte se v r do největší jeskyně.
KAPRUN - RAKOUSKO. KAPRUN - RAKOUSKO KAPRUN    Od Kaprunu se jižním směrem k Kesselfall [1060m] a jezeru Mooserboden [2045m] rozkládá údolí Kapruner.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Autor: Mgr. Miroslava Pospíšilová Název: VY_32_INOVACE_03_Z_ALPSKÉ.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
2.10 Goniometrické funkce ostrého úhlu ve slovních úlohách 2 GONIOMETRIE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Saturn Planeta s prstenci.
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Niagarské vodopády VY_32_INOVACE_18_38
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Nejposvátnější čínská hora
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Antarktida lednice naší Země Pohled na Antarktidu z družice
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Eisriesenwelt Werfen - Rakousko Největší ledová jeskyně světa Eisriesenwelt Werfen - Rakousko

Největší ledové jeskyně na světě - Eisriesenwelt - se nacházejí v pohoří Tennengebirge v Rakousku nad městečkem Werfen (na protilehlé straně údolí řeky Salzach). (Jsou sice ve světě jeskyně v podstatně větší co do délky ((USA i v Rakousku)), ale žádná z těch delších není „ledová“.) Obrovský systém labyrintů, chodeb a dómů v Eisriesenwelt se větví do vzdálenosti více než 40 km. Její přední (dolní) část dlouhá asi 1 km je pokryta 30 000 m čtverečními ledu, dosahujícího místy tloušťky až 20 metrů. Poznámka: Demenovské jeskyně,nebo Dobšinská l´adová jeskyňa ve SR. známé většině českých turistů, jsou podstatně menší Průvodní text je poměrně rozsáhlý, proto jsme ho vložili na předposlední stránky prezentace- přečíst si ho můžete po prohlédnutí zajímavých obrázků.

Werfen . Přes údolí řeky Salzach shlíží hrad a městečko na přístup ke kabinové lanovce, která nás doveze k poměrně dlouhé galerii na skalní stěně před vchodem do jeskyně.

Jeskyně se nacházejí v nadmořské výšce 1400 až 2000 metrů –rozdíl nadmořské výšky dolní části a horních otvorů 600 m!!. Vzhledem k silnému proudění vzduchu v jeskyních je tu teplota celoročně kolem 0 stupňů Celsia. V létě je do jeskyní nasáván vzduch otvory na vrcholu pohoří, odkud proudí jeskyněmi, kde se ochladí a vane ven v nejnižším bodě. V zimě naopak stoupá relativně teplejší vzduch z jeskyně horními otvory ven. Nejchladnější částí celého systému je nejnižší část, kde se vytvořila asi kilometr dlouhá souvislá ledová vrstva. Led se v jeskyních vytvořil právě z důvodu takovýchto klimatických podmínek. Nejchladněji je zde na jaře, kdy právě dochází na povrchu k tání sněhu. Voda z něj vtéká do jeskyně, kde mrzne.

Do konce 19. století nebyly ledové jeskyně odborníkům ani veřejnosti známy. Vstupní otvor do jeskyně v nadmořské výšce 1641 metrů totiž není z údolí vidět. V roce 1879 objevil jeskyně přírodovědec Anton von Posselt Czorich ze Salzburgu a povedlo se mu dostat se asi 200 metrů hluboko. O rok později publikoval zprávu o svém objevu v horolezeckém časopise tehdejšího Alpského spolku, avšak jeho objev rychle upadl v zapomnění. V roce 1913 provedl výzkum jeskyní Alexander von Mörk. Se svou expedicí podnikl výpravu ve vlastnoručně vyrobených potápěčských oblecích k podzemnímu jezeru Sturmsee za přední zaledněnou částí jeskyně. V roce 1920 byla v blízkosti postavena první jednoduchá chata Forscher Hütte a byly vybudovány jednoduché chodníky a stezky umožňující výstup až k jeskyním. Jeskyně se stávaly turisticky atraktivní. V roce 1924 byly zpřístupněny pro pěší turistiku všechny ledové části jeskyní. Od roku 1953 bylo možné se k jeskyním dostat po dosti špatné silnici Eisriesenweltstrasse. V roce 1964 byla silnice rozšířena pro obousměrný provoz a v roce 1974 bylo vybudováno parkoviště s kapacitou 300 osobních automobilů. V roce 1955 byla vybudována visutá lanovka s největším převýšením v Rakousku, která zkrátila čas výstupu k jeskyním z jednoho a půl hodiny na několik minut. V letech 1977 - 1978 byla lanovka celkově modernizována a vybavena většími kabinami pro 15 osob. Hodinová přepravní kapacita se tak zvýšila na 250 cestujících v každém směru. V důsledku turistického „boomu“ jeskyně navštíví více jak 20000 návštěvníků za rok . V současnosti lanovka dosahuje sklonu asi 50 stupňů. Pro původní návrh na stavbu lanovky z údolí Salzachu širokou skalní úžlabinou do místa ležícího asi 100 metrů od vchodu do jeskyně nebyly finanční prostředky

Návštěvníci jsou provázeni jeskyní ve skupinách po 50, každý 5 Návštěvníci jsou provázeni jeskyní ve skupinách po 50, každý 5. je vybaven karbidovou lampou – pohybují se po dřevěných chodnících, během prohlídky vystoupí (a sestoupí) po přibližně 750 schodech. Díky specifickému mikroklimatu ale většina návštěvníků zdolává tuto namáhavou „procházku“ bez velkých zdravotních problémů. Použití fotoblesků a fotografování návštěvníky uvnitř jeskyní je zakázáno, proto jsme odkázáni na „oficiální“ fotografie.

Jeskyně nemá elektrické osvětlení, návštěvníci – jak jsme již uvedli- zde používají karbidové lampy. Se zavedením elektrického osvětlení se nepočítá ani dnes. Elektrické vedení, reflektory a především světlem způsobený růst zelených řas by narušovaly vzhled ledové výzdoby, ale je tomu tak i z romantických důvodů - návštěvníci mají stejné světelné podmínky jako původní objevitelé a nejsou tak ochuzeni o tento zážitek. Na nejzajímavějších místech průvodci „odpalují“ magneziová světla „ , která svým způsobem zážitek prohlubují. Nejznámějšími útvary jsou Posseltova věž, Hymirova jeskyně a Dóm Alexandera von Mörka. Zdroje: http://natura.baf.cz/natura/2003/10/20031001.html http://www.eisriesenwelt.at/ http://people.freenet.de/dioptas/skeish02.html Fotografie: http://www.bslh-saalbach.at/Fotos%20Ausflugsziele/Eisriesenwelt%20Werfen.jpg http://www.eisriesenwelt.at/ http://people.freenet.de/dioptas/skeish02.html

Za základ české úpravy presentace využity zejména snímky publikované K o n e c !!! K o n e c !!!