Universität für Bodenkultur Wien Department für Wasser, Atmosphäre und Umwelt Institut für Abfallwirtschaft Dipl.Ing. Felicitas Schneider FUWA konference, Jihlava, Produkce potravinových odpadů v domácnostech v kraji Vysočina a možná opatření k zabránění jejich vzniku
Obsah přednášky -Úvod do problematiky potravinových odpadů -Výsledky analýzy třídění odpadu v kraji Vysočina -Opatření k zabránění vzniku potravinových odpadů v domácnostech
3 Ztráty potravin v zahraničí Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje, že na celém světě se v průběhu celého řetězce tvorby hodnot vyhodí přibližně 30 % poživatelných potravin = 1,3 mld. tun potravin ročně Četné negativní ekologické, ekonomické a sociální dopady jako např. Spotřebovávání zdrojů na produkci, transport, balení Emise z výrobních procesů Uvolňování metanu obsaženého ve skládkových plynech při ukládání nezpracovaného odpadu Zabránit vzniku potravinových odpadů je proto mimořádně důležité Gustavsson et al., 2011
4 Cíle FUWA mj. Zjištění podílu biogenního odpadu a potravinových odpadů v kraji Vysočina Vypracování zásad, jak zabraňovat vzniku potravinových odpadů v domácnostech
5 Rozdělení tříděných frakcí Rozlišovalo se celkem 13 hlavních frakcí Biogenní odpady se dále dělily do: Zbytky z přípravy Zbytky připraveného jídla Originální potraviny Načaté potraviny Bioopad nepotravinového původu vyhnutelný potravinový odpad nevyhnutelný potravinový odpad
Průběh třídění váha třídicí stůl tříděné frakce váha + zpracování dat
Výsledky třídění -Byla provedena analýza obsahu 6 popelářských vozů -3 s komunálním zbytkovým odpadem z Jihlavy -3 s komunálním zbytkovým odpadem z okolních vesnic -Celkem bylo vytříděno kg komunálního zbytkového odpadu
Analýza roztříděného odpadu – zbytky z přípravy jídel Quelle: ABF-BOKU 8
Analýza roztříděného odpadu – potraviny a zbytky připravených jídel Quelle: ABF-BOKU 9
Analýza roztříděného odpadu – potraviny a zbytky připravených jídel Quelle: ABF-BOKU 10
Složení komunálního zbytkového odpadu Hmotnostní podíl v % Biologický odpad 31% Hygienické potřeby 11% Textil 6 % Inertní látky 3 % Nebezpečný odpad 1 % Elektroodpad 1 % Dřevo 1 % Ostatní 9 % Papír a karton 13% Sklo 4 % Plasty 14 % Kompozitní materiály 3 % Kovy 3 %
Složení biologického odpadu = zahradní odpad = potravinové odpady Nepotravinovéh o původu 30 % zbytky z přípravy jídel 30 % načaté potraviny 24% zbytky jídel 14 % originální potraviny 2% Hmotnostní podíl v %
Výsledky třídění -Kuchyňský odpad představuje 21,5 ± 2,2 % hmotnosti komunálního odpadu -Originální a načaté potraviny (vyhnutelný): 8,1 ± 1,2 % hmotnosti -Zbytky jídel (částečně vyhnutelný): 4,3 ± 0,6 % hmotnosti → vyhnutelný a částečně vyhnutelný celkem: 12,4 ± 1,5 % hmotnosti komunálního zbytkového odpadu
Opatření k zabránění vzniku -Domácnosti si většinou neuvědomují, kolik potravin vyhazují -Proto jsou pro určité cílové skupiny důležitá opatření ke zvýšení povědomí o těchto skutečnostech -Např. informace o množství a dopadech -Např. deník -Seznámení s možnostmi, které se mohou stát součástí běžného dne -Např. používat nákupní seznamy -Např. skladování ovoce a zeleniny -Např. nejlepší způsoby konzervace
Příklad: deník Schneider (2012): FUWA Leitfaden Kdy?Co?Kolik?Proč?Kam?Náklady 3. březnamléko0,5 litruPřed dovolenou jsme koupili moc, zkyslo WC1 euro/litr 4. březnahouska1 kusZůstala ležet venku, ztvrdla Kontejner na bio odpad 0,4 eura/kus
Závěry -Výsledek analýzy roztříděného odpadu odpovídá rakouským výsledkům -Změnit návyky je dlouhodobá výzva -Opatření musejí být prováděna podle cílových skupin a s důrazem na dlouhodobost -Důležitou funkci má spolupráce v celém řetězci tvorby hodnot -Každý může nějak přispět!
Universität für Bodenkultur Wien Department für Wasser, Atmosphäre und Umwelt Institut für Abfallwirtschaft Tel.: +43 (0) , Fax: +43 (0) Muthgasse 107/3.Stock, A-1190 Wien Děkuji za pozornost! Felicitas Schneider