SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Jak se dá nahromadit elektrický náboj
Stacionární magnetické pole
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
31. Stacionární magnetické pole
Francouzský fyzik a matematik
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Vznik síly Magnetické pole vzniká při pohybu nábojů. Jestliže bude v magnetickém poli vodič, kterým bude procházet elektrický proud, budou na sebe náboje.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
COULOMBŮV ZÁKON.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Hendrik Antoon Lorentz
Částice s nábojem v magnetickém poli
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Elektromagnetická indukce
Nestacionární magnetické pole
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: André Marie Ampére
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
ELEKTRICKÉ POLE.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Kde je elektrické pole „silnější“
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PaedDr. Jozef Beňuška
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Střídavý proud - 9. ročník
Vznik síly Magnetické pole vzniká při pohybu nábojů. Jestliže bude v magnetickém poli vodič, kterým bude procházet elektrický proud, budou na sebe náboje.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ S PROUDY

N S Připomeňme si: 1. V okolí vodičů s proudem je magnetické pole. 2. V magnetickém poli působí na vodič s proudem síla.

Dva vodiče s proudem v malé vzdálenosti od sebe Na každý vodič působí magnetická síla. Jsou-li proudy stejného směru, vzájemné magnetické silové působení je přitažlivé.

Dva vodiče s proudem v malé vzdálenosti od sebe Na každý vodič působí magnetická síla. Jsou-li proudy opačného směru, vzájemné magnetické silové působení je odpudivé.

Určení směru působících magnetických sil na vodič s proudem I2 Podle Flemingova pravidla: Natažené prsty ukazují směr proudu, indukční čáry vstupují do dlaně, palec ukazuje směr magnetické síly.

Určení směru působících magnetických sil na vodič s proudem I1 Podle Flemingova pravidla: Natažené prsty ukazují směr proudu, indukční čáry vstupují do dlaně, palec ukazuje směr magnetické síly.

Dva rovnoběžné vodiče s proudy stejného směru Dva rovnoběžné vodiče s proudy stejného směru se navzájem magnetickými silami přitahují.

Určení směru působících magnetických sil na vodič s proudem I2 Podle Flemingova pravidla: Natažené prsty ukazují směr proudu, indukční čáry vstupují do dlaně, palec ukazuje směr magnetické síly.

Určení směru působících magnetických sil na vodič s proudem I1 Podle Flemingova pravidla: Natažené prsty ukazují směr proudu, indukční čáry vstupují do dlaně, palec ukazuje směr magnetické síly.

Dva rovnoběžné vodiče s proudy opačného směru se navzájem magnetickými silami odpuzují.

Velikost působících magnetických sil I1, I2 - velikosti proudů d - vzdálenost vodičů l - délka vodičů

Konstanta úměrnosti k ve vztahu: m - permeabilita prostředí mr - relativní permeabilita m0 - permeabilita vakua m0 = 4p.10-7 N.A-1 relativní permeabilita vakua - mr = 1 železo, ocel, nikl - mr = 102 až 103

Definice ampéru (jednotky elektrického proudu) vakuum Když d = 1m, l = 1m, I = 1A, pak Fm= 2.10-7 N. Jeden ampér je proud, který při průchodu dvěma nekoneč- ně dlouhými rovnoběžnými přímými vodiči, uloženými ve vakuu ve vzájemné vzdálenosti 1m, vyvolá mezi nimi sílu 2.10-7 N působící na každý metr délky vodičů.

francouzský fyzik a matematik Definice ampéru (jednotky elektrického proudu): Experimentoval v oblasti elektromagnetizmu André Marie Ampére (1775 – 1836) francouzský fyzik a matematik

Řešte úlohu: Vzdálenost vodičů v kabelu, kterým prochází proud 25 A, je 5 mm. Jakou velkou silou je namáhána izolace mezi vodiči na každém desetimilimetrovém úseku? Relativní permeabilita izolace mr,= 1. Fm= 2,5.10-4 N

Řešte úlohu: Mezi dvěma rovnoběžnými vodiči silnoproudého vedení, jejichž vzájemná vzdálenost je 0,2 m, působí síla velikosti 16 N na každý metr délky vodičů. Určete velikost proudu ve vedení. Relativní permeabilita izolace mr = 1. I = 4.10 3 A

Test 1 Dva rovnoběžné vodiče s proudy stejného směru na sebe vzájemně působí magnetickými silami: a) stejného směru, b) navzájem opačného směru, c) přitažlivými, d) odpudivými. 1

Test 2 Dva rovnoběžné vodiče s proudy opačného směru na sebe vzájemně působí magnetickými silami: a) stejného směru, b) navzájem opačného směru, c) přitažlivými, d) odpudivými. 2

Test 3 Dva rovnoběžné vodiče s proudy na sebe vzájemně působí magnetickými silami, jejichž velikost na vzdálenosti vodičů: a) nezávisí, b) závisí přímo úměrně, c) závisí nepřímo úměrně. 3

Test 4 Vliv prostředí na velikost magnetické síly je určen: a) permitivitou prostředí, b) relativní permeabilitou, c) relativní permitivitou, d) permeabilitou prostředí. 4

Test 5 Na základě silového působení rovnoběžných vodičů s proudem je definovaná jednotka: a) elektrického proudu, b) elektrického napětí, c) elektrického odporu, d) magnetické indukce. 5