Proudové chrániče.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost při práci s elektřinou
Advertisements

Ochrany vedení.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ochrany Ochrany Ing. Jaroslav Bernkopf Elektrotechnika.
ČSN , edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Školení k vyhlášce 50 – 3. část Podmínky jedné poruchy –
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Indukční stroje 5 jednofázový motor.
Pojistky nízkého napětí
Zemní spojení.
Výkonové jističe nízkého napětí
Přístroje nízkého napětí
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
Výkonové jističe nízkého napětí
Indukční stroje 3 jednofázový motor.
Proudové chrániče.
Instalační jističe.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Přístroje nízkého napětí
Ochrany v energetických soustavách. Obecné pojmy Elektrická ochrana je zařízení, které kontroluje chod části energetického systému (chráněného objektu).
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Elektrické přístroje STYKAČE a RELÉ
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od Podmínky jedné poruchy – ochrana při poruše (ochrana před dotykem.
Elektřina v domácnosti
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Agenda Ochrana před dotykem Ochrana před přetížením a zkratem Vstup UPS – spolupráce se sítí Zvyšování provozní spolehlivosti náhradních zdrojů Spolupráce.
Vnější vlivy dle ČSN a ČSN ed.2
Elektrické sítě TN, TT, IT
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Instalační jističe.
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ELEKTRICKÁ.
Pojistky nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pojistky nízkého napětí
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rozdílová ochrana dlouhých vedení
TRANSFORMÁTOR Využívá principu elektromagnetické indukce
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky OB21-OP-EL-STZ-NEV-U Ochrana.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující základní informace o členění ochran v elektrotechnice. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
ČSN edice 2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem platnost od * všeobecná část *
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Výkonové jističe nízkého napětí
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Základy elektrotechniky Trojfázová soustava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Proudové chrániče.
Elektřina v domácnosti
Bezpečnost elektrických zařízení II.
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Měniče napětí.
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Provedení motorového vývodu
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Ochrany v energetických soustavách
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Proudové chrániče - RCD zdroj - Proudové chrániče,
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
Elektrotechnická měření Měření elektrických veličin
Transkript prezentace:

Proudové chrániče

Význam proudového chrániče Proudový chránič je jeden z nejdůležitějších prvků ochrany před nebezpečným dotykem. Používá se zejména v případech zvýšeného nebezpečí úrazu elektrickým proudem, kde jsou klasické způsoby nedostatečné. V současné době je používání chrániče dáno ČSN  všechny zásuvkové obvody v běžných domácnostech musí být chráněny chráničem (platí pro nové rozvody) .

Princip a funkce chrániče Proudový chránič detekuje a vyhodnocuje rozdíl okamžitých hodnot proudu v pracovních vodičích obvodu a vypíná při překročení nastavené hodnoty rozdílového proudu. Za normálního stavu je součet okamžitých hodnot proudů pracovních vodičů roven nule, na sekundárním vinutí součtového transformátoru se neindukuje napětí a chránič nereaguje. Platí i pro zkrat mezi fázemi.

Princip chrániče uzel zdroje jištění spotřebiče rozdílový proud

Princip chrániče - živé části Za normálního stavu platí pro okamžité hodnoty I1 = I2 V případě dotyku na živou část se uzavře přes zem rozdílový proud I3, neplatí I1 = I2. Proudový chránič tento rozdíl vyhodnotí a odpojí obvod v dostatečně rychlém čase. V daném případě chránič není základní ochrana, nezabraňuje dotyku na nebezpečnou živou část. Je pouze doplňkovou ochranou.

Princip chrániče - neživé části Za normálního stavu platí I1 = I2 V případě průrazu na neživou část se uzavře přes zem (ochranný vodič) rozdílový proud I3, neplatí I1 = I2. Proudový chránič tento rozdíl vyhodnotí a odpojí obvod v dostatečně rychlém čase. V daném případě je chránič základní ochranou, působí okamžitě při poruše.

Základní parametry chrániče I∆n - jmenovitý rozdílový (reziduální) proud (citlivost chrániče) při daném rozdílu proudů chránič zapůsobí In - jmenovitý proud maximální proud, který může chráničem trvale procházet s ohledem na oteplení a který může chránič bezpečně vypnout Inc - jmenovitý zkratový proud * maximální proud, který může chráničem omezenou dobu procházet, Inc = (6 nebo 10) kA

Typy proudového chrániče AC - reaguje pouze na střídavé rozdílové proudy * klasické střídavé sítě – označení Běžné zásuvky pro spotřebiče bez elektronické regulace A - reaguje na střídavé a pulsující stejnosměrné rozdílové proudy (spotřebič odebírá ze sítě i stejnosměrnou složku) Jednofázové spotřebiče s elektronickou regulací - označení B - reaguje na střídavé, pulsující stejnosměrné rozdílové proudy a nepřerušované stejnosměrné rozdílové proudy (spotřebič odebírá ze sítě i stejnosměrnou složku) Trojfázové spotřebiče s elektronickou regulací- označení

Typy proudového chrániče - podle časového působení - okamžité bez označení G - zařízení s krátkodobými chybovými proudy, zpoždění do 10 ms S - selektivní selektivní řazení proudových chráničů, zpoždění 40 ms Doby vypnutí nezpožděného chrániče

Provedení proudových chráničů Samostatný 3fázový proudový chránič Kombinovaný 1fázový proudový chránič + jistič - při zkratu vypne pouze jistič - při průrazu vypne chránič i jistič

Provedení proudových chráničů Chráničové spouště (pro spojení s jističem)