UMĚLÉ MOKŘADY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
Kořenové čistírny odpadních vod
Solární systémy pro aktivní topení
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Provoz a údržba vodních toků
Tepelné čerpadlo 3.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
Sluneční elektrárna.
Čističky odpadních vod ČOV
Systémy chovu ryb.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Komunální odpadní vody a kaly
Zásobování pitné vody.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Kontaminace (znečištění) vody
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vodní Elektrárna.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Jak se čistí odpadní voda
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Výtok otvorem, plnění a prázdnění nádob. Přepad vody, měrné přelivy.
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Finanční náročnost instalace miniturbínky
Modelování čištění komunálních odpadních vod
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
RYBNÍK JAKO CELEK.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
ROTEX Solaris pokrokový solární systém Ing. Ivo Zabloudil product manager.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
© Asociace dodavatelů plastových potrubí - Ing. Pavel Prokop, X / 2007 Today about future … 1 4. Kanalizační sítě v Evropě - výstupy projektu SMP 1.SMP.
Teorie návrhu podzemního odvodnění podle Netopil, 1972.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha Ing. Jan Goldbach Povodí.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Digitální učební materiál
Anaerobní práh.
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
VLIV KANALIZACE NA ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD
Transkript prezentace:

UMĚLÉ MOKŘADY

Jedná se o netradiční způsob čištění odpadních vod , který využívá schopnosti odstraňovat látky z vody průchodem půdním profilem a schopností využít vyšší vegetaci k čistícímu procesu . Principem umělých mokřadů je to , že se vytvořeny bazény , které jsou dokonale izolovány , aby se zamezilo infiltraci do podloží … Buď jsou naplněny odpadními vodami a probíhá v nich jejich čištění , nebo jsou naplněny vhodným půdním substrátem , který je osázen vegetací … … Do tohoto tělesa je pak přiváděna odpadní voda k čištění .

ZPŮSOBY ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD V MOKŘADECH : Způsoby čištění odpadních vod s otevřenou hladinou , někdy označované jako BIOLOGICKÉ RYBNÍKY Způsoby bez volné hladiny , tzv. KOŘENOVÉ ČISTÍRNY

UMĚLÉ MOKŘADY S OTEVŘENOU VODNÍ HLADINOU

Principem tohoto způsobu čištění odpadních vod je vybudování umělého bazénu zabezpečeného proti infiltraci odpadní vody do podloží , do kterého jsou sváděny odpadní vody . O bezpečnosti provozu biologického rybníku rozhoduje především těsnící prvek bazénu … V praxi se využívá jako vhodný těsnící prvek minerální těsnění , těsnění vhodnou folií a kombinace těchto prvků nebo jiné těsnění .

PRINCIPY ČIŠTĚNÍ VODY V UMĚLÝCH MOKŘADECH S VOLNOU VODNÍ HLADINOU : - V zásadě rozeznáváme dva základní způsoby a to : 1 ) způsoby EMERSNÍ 2 ) způsoby NATANTNÍ AD1 ) EMERSNÍ ZPŮSOB Hloubka vody je menší , v rozmezí 0,3 – 0,6 m. Vegetace , která se používá je zakořeněna do dna . Nejčastěji se používá OROBINEC (sp.Typha) známá svým oplodím tzv. doutníky , RÁKOS (sp.Phragmites ), LESKLICE ( sp,Phalaroides) , OSTŘICE (sp. Carex) , SKŘIPINA ( sp. Scirpus ) Mají poněkud menší filtrační schopnost , ale jejich výhodou je to , že přežívají zimu a jsou vhodné i do tvrdších klimatických podmínek

AD2 ) NATANTNÍ ZPŮSOB Je založen na tom , že v nádrži - v biologickém rybníku jsou rostliny , které nejsou zakořeněny , tedy plovou . Hloubka vody v nádrži je v rozmezí 0,5 – 0,7 m Jako vegetační osazení se používá buď VODNÍ HYACINT ( Eichhornia cressipes L.) , nebo náš domácí OKŘEHEK ( sp.Lemnaceae ) známý jako „ žabinec“ Jsou velmi účinné , ale mají nevýhodu , že fungují pouze ve vegetačním období … V chladnějším klimatu jednak hladina zamrzá a jednak vegetace většinou nepřezimuje. Někdy se používá spojení obou způsobů a toto se označuje jako ZPŮSOB AKVATICKÝ , kde jsou využívány jak rostliny plovoucí , tak zakořeněné

AD 1 ) EMERSNÍ ZPŮSOB - rostliny zakořeněny AD 2 ) NATANTNÍ ZPŮSOB – rostliny plovoucí

KOŘENOVÉ ČISTÍTNY ODPADNÍCH VOD

Kořenová čistírna odpadní vod je technické zařízení , pracující na přírodě blízkém principu analogickém přírodním mokřadům . Technicky se jedná o mělkou nádrž s izolovaným dnem , vyplněnou porézním materiálem , jehož povrch je osázen vodní nebo vlhkomilnou vegetací . Odpadní voda protéká horizontálním směrem ( spád 3 – 8% ) porézním prostředím , kde je z ní odstraňováno znečištění . Uplatňují se především procesy : - FILTRACE - ADSORPCE - BIOLOGICKÝ A CHEMICKÝ ROZKLAD

SCHEMA KOŘENOVÉ ČISTÍRNY                                                                                              ©  Jan Vymazal 1- rozvodná zóna vyplněná hrubým kamenivem, 2- nepropustná bariéra (nejčastěji PVC nebo PE fólie), 3- filtrační lože (štěrk nebo drcené kamenivo), 4- mokřadní vegetace, 5- hladina vody ve filtračním loži nastavená ve výpustní šachtě, 6- sběrná zóna vyplněná hrubým kamenivem, 7- sběrná drenáž, 8- odtoková šachta s nastavitelnou výškou hladiny

PRINCIP FUNKCE KOŘENOVÉ ČISTÍRNY Čištění odpadní vody v kořenové čistírně probíhá tak , že vody zvolna protéká zrnitým propustným materiálem ( pískem , štěrkem nebo silně propustnou zeminou ) , který je prorostlý kořeny vodních , nebo vlhkomilných rostlin … Při tom se z vody odstraňují organické a nerozpustné látky, mikrobiální znečištění a částečně i dusík a fosfor. … Jak kořeny rostlin , tak i jednotlivá zrna štěrku , písku , nebo zeminy slouží jako podklad pro růst mikroorganismů , které svými metabolickými pochody odstraňují z vody znečištění … … Dalším procesem , který se při čištění výrazně uplatňuje je filtrace a povrchová adsorpce . ….Odpadní vody je nejprve třeba předčistit K tomu se zpravidla používá septik nebo sedimentační nádrž, případně lze instalovat i drticí kalové čerpadlo - podrcené tuhé látky se pak mineralizují v tělese čistírny na humus. Předčištění je důležité pro to, aby se čistírna rychle nezanesla.

J. Vymazal ve své knize Čištění odpadních vod v kořenových čistírnách shrnuje procesy , podílející se na odstraňování znečištění v kořenových čistírnách následovně :

Na rozdíl od konvenčních ČOV , v umělých mokřadech ( jak někdy kořenovým čistírnám říkáme ) probíhá výrazně širší spektrum pochodů . …. Mnohem bohatší co do šíře spektra je zejména jejich biologické osídlení … Tím je dána i mnohem větší stabilita všech procesů – pokud charakter přiváděného znečištění nevyhovuje jedné skupině mikroorganismů , dojde rychle k mobilizaci jiné skupiny a problém je odstraněn. … Vzhledem k podstatně delší době zdržení ( ta se zde pohybuje od 1 do 14 dnů ) , je i dostatek času na adaptaci mikrobiálního osídlení změněným podmínkám . Funkce rostlin ve vegetačních čistírnách je dosud často předmětem diskusí mezi odborníky… Původní předpoklad , že se rostliny přímo aktivně podílejí na odbourávání znečištění se nepotvrdil …

…Faktem ale zůstává , že do jisté míry odebírají z čištěné vody živiny pro svou výživu ( tím se uplatňují především při odstraňování dusíku a fosforu ), ale jejich podíl na celkovém odstranění není významný… … Mnohem větší význam mají pro zásobování kořenového lože kyslíkem a tím i při zajišťování aerobního prostředí . … Vzdušný kyslík je z nadzemních částí rostlin přiváděn do jejich kořenů a odtud prostupuje do okolního prostředí . … Existuje teorie , předpokládající vznik úzkých aerobních zón kolem kořenů v jinak anaerobním prostředí .

ÚČINNOST KOŘENOVÝCH ČISTÍREN účinnosti kořenových čistíren v základních ukazatelích uváděné různými autory kolísají většinou v mezích , uvedených v následující tabulce .

Aktuální účinnost kořenové čistírny závisí samozřejmě na mnoha faktorech … Dobrých hodnot je dosahováno pravidelně pro organické znečištění , protože toto je odstraňováno především mikroorganismy . Velmi vysoká účinnost je dosahována rovněž pro nerozpuštěné látky , což vyplývá logicky z toho , že v loži probíhá ve fyzikálním smyslu filtrace a dále pro patogenní mikroorganismy , což je způsobeno zejména tím ,že prostředí , blízké přirozenému je oživeno velmi širokým spektrem mikroorganismů , které případné patogenní mikroorganismy , jakožto potenciální konkurenty okamžitě likvidují . Poněkud nižší ( nicméně stále srovnatelné nebo vyšší než u konvenčních čistících systémů ) jsou účinnosti při odstraňování živin ( dusíku a fosforu ) . Tato skutečnost je dána zejména tím , že na jejich odstraňování se v rozhodující míře podílejí fyzikálně – chemické a chemické procesy… Například při odstraňování fosforu je jeho podíl , zachycený v biomase téměř zanedbatelný oproti množství , vysráženému do nerozpustných sloučenin a absorbovanému na povrchu půdních částic.

… tyto procesy jsou však podmíněny chemickou rovnováhou prostředí , dostupností Al , případně Fe iontů a reakcí ( pH ) prostředí a závisí tak například na vlastnostech kořenového lože … Jeho určitým složením lze zachycování především fosforu významně ovlivnit. při pouhém pohledu na procentuální vyjádření účinnosti je třeba mít na paměti , že kořenová čistírna dokáže úspěšně čistit i vody silně ředěné . – takové , které konvenční systém již čistit nedokáže… …. Například vyčištění odpadní vody o koncentraci BSK5 50mg/l na 15mg/l je úspěchem , který by na konvenčním zařízení byl jen obtížně dosažitelný , ale při procentickém vyjádření se jedná o účinnost „pouhých“ 70% … ne vždy je proto tento způsob vyjádření účinnosti nejideálnějším pro dokumentaci vlastností .

  Účinnost KČOV v České republice v období 1989-1999 (včetně předčištění). Koncentrace v mg/l, účinnost v % (průměr účinností jednotlivých KČOV) N = počet průměrných ročních hodnot  K = počet KČOV         Tab. 1 © Jan Vymazal         Tab © Jan Vymazal

Odstraňování organických a nerozpuštěných látek v KČOV je v průběhu roku stálé a navíc se KČOV dobře vyrovnávají s kolísáním organického znečištění, a také jeho nízkými koncentracemi. To umožňuje využívat KČOV na čištění splaškových vod, které jsou silně ředěny dešťovými nebo drenážními vodami, což je v našich podmínkách velmi běžné pro malé vesnice. Právě použití KČOV pro malé zdroje splaškových vod se jeví jako perspektivní. Odstraňování BSK5 na KČOV Spálené Poříčí v období 1992-1999.

ZÁSADY TECHNICKÉHO NÁVRHU Již několikrát bylo uvedeno , že se jedná o přírodě blízký systém , pracující na principu polopřirozeného mokřadu… Přesto se ale jedná o technické zařízení pro jehož návrh existují důležité zásady , při jejichž nedodržení čistírna nemusí fungovat , nebo bude její účinnost výrazně snížena. Předčištění - aby nedocházelo k zacpávání po´rů zrnitého lože nerozpuštěnými nečistotami , je nutno před vlastní pole čistírny zařadit primární předčištění… Pro menší zdroje zpravidla postačuje kombinace sedimentační nádrže s česlemi, v odůvodněných případech rovněž lapák tuků . Návrh velikosti – pro orientační návrh lze uvažovat s plochou kořenového pole 4 – 5 m2/EO ( ekvivalentního obyvatele)

Qd * ( lnCO – lnCt ) KBSK F = … Přesněji je možno plochu pole určit z empirického vztahu ve tvaru : Qd * ( lnCO – lnCt ) KBSK … kde : F - plocha pole KČ ( m2 ) Qd – průměrný denní přítok odpadní vody ( m3 / s ) CO – průměrné zatížení BSK5 na odtoku ( mg/l ) KBSK - rychlostní konstanta ( m / d )… v našich podmínkách lze dosazovat hodnotu 0,1 F =

Tvar – tvar pole může být obecně libovolný … Důležitá je však délka nátokové hrany , která by měla odpovídat 0,1 – 0,4 m /EO, resp. je možno ji stanovit výpočtem na základě hydraulické vodivosti materiálu lože dle vztahu : QS K * dH / Ds … kde AS – plocha příčného průřezu lože ( m2 ) QS – průměrný přítok splašků ( m3/s ) K - nasycená hydraulická vodivost plně vyvinutého lože ( m / s ) dH/dS – hydraulický sklon hladiny v loži ( m/m ) AC =

Povrch lože – musí být urovnaný a vodorovný , aby bylo možno celou plochu zatopit mělkou vrstvou vody pro potlačení plevelů … Jakýkoliv sklon lyže by navíc mohl působit povrchový , nebo zkratový tok. Náplň lože – náplň musí být obecně dostatečně propustná , aby nedocházelo k povrchovým tokům a aby se nezacpávala … Při volbě materiálu s vyšší propustností klesá nebezpečí ucpání lože za cenu nižšího podílu filtrace na čistících procesech … Naopak při jemnějších materiálech sice roste filtrační efekt , ale současně i riziko ucpání. … Z důvodu ochrany kořenů rostlin se nedoporučuje drcené ostrohranné kamenivo… Jako ideální materiál se dosud jeví stejnozrnný říční písek nebo štěrkopísek s propustností vyšší než 10-5 m/s. … V případě požadavku na zvýšené odstraňování P a N , je vhodné , aby materiál měl vyšší obsah Al nebo Fe.

Izolace a sklon dna – lože je nutno izolovat v případě , že hydraulická vodivost podloží je vyšší než 10-8 m/s , neboť by hrozila kontaminace podloží odpadními vodami. … V takovém případě se doporučuje provést těsnění budˇ jílové , nebo plastovou fólií. Dno by mělo mít podélný sklon 0,5 – 1%, aby bylo možno v případě potřeby pole vypustit. Hloubka – hloubka pole záleží na druhu vysazených rostlin. Obecně by měla být taková , aby celý profil prokořenil , ale současně by růst kořenů neměl být výrazně omezován … Pro rákos obecný je doporučována průměrná hloubka 0,6 – 0,8 m. Navýšení břehů - břehy by měly být navršeny nad povrchem lože minimálně o 0,3 , lépe o 0,5 m … Tento prostor slouží jednak pro možnost zatopení povrchu a jednak jako rezerva pro odumřelou biomasu na 10 – 20 let.

Rozdělení přítoku – přitékající voda musí být rozvedena rovnoměrně na celou šířku pole … Za tímto účelem se na přítoku zřizuje rozváděcí šachtice , odkud je voda rozváděna potrubím po celé délce nátokové hrany …. K rozvodu v poli je zřízena rozvodná zóna v šíři cca 1 m, tvořená hrubším kamenivem , do které je voda přivedena např. perforovaným potrubím nebo potrubím s nasazenými „T“ kusy… Rozvodné potrubí musí být snadno čistitelné .

Uspořádání odtoku – na odtoku je zřizován sběrný kolektor v šířce cca 0,5 m rovněž vyplněný hrubším kamenivem…. Na dně je osazeno sběrné perforované potrubí , které je svedeno do regulační šachtice, která je vybavena jednoduchým zařízením , sloužícím pro regulaci hladiny vody v poli … Dobře se osvědčila pružná hadice , zavěšovaná v požadované úrovni , jednoduché hradítko nebo otočné koleno nasazené na odpadní troubě.

Založení porostu – povrch lože by měl být po založení osázen vegetací Založení porostu – povrch lože by měl být po založení osázen vegetací. Existují v zásadě čtyři způsoby založení porostu : - SEMENÁČKY - (vypěstovány ze semen sebraných na podzim ) - ODDENKOVÉ ŘÍZKY – ( odběr v lednu až únoru z přirozeného stanoviště ) - STONKOVÉ ŘÍZKY – ( odběr od konce května do poloviny června ) - TRSY – (odběr z přirozeného stanoviště ) … Volba způsobu odběru sadbového materiálu závisí do značné míry na dostupnosti vhodné lokality k odběru a zejména na navrženém druhu rostlin. Pro podrobnější informace je třeba hledat v odborné literatuře , v současnosti existuje i u nás několik odborných firem ,které se zabývají pěstováním sadbového materiálu a jsou schopny osázení navrhnout i odborně provést.

Vhodné druhy rostlin – vhodná pro výsadbu na kořenových čistírnách je převážná většina u nás rostoucích vodních či mokřadních rostlin … Přednost by měly dostávat druhy , vyznačující se velkou rychlostí růstu , vysokou produkcí biomasy a nízkou náchylností k přetížení živinami … Jako nejběžnější je používán rákos obecný ( Phragmites australis), případně chrastice rákosovitá ( Phalaris arundinacea) , méně často pak zblochan vodní ( Glyceria maxima ), orobinec úzkolistý a širokolistý (Typha angustifolia a latifolia ) , případně skřípinec jezerní ( Scirpus lacustris ). … Pro svůj dekorativní vzhled jsou zejména u menších zdrojů vysazovány rovněž kosatec žlutý ( Iris pseudacorus ), šmel okoličnatý (Butomus umbellatus) , nebo puškvorec obecný ( Acorus calamus ) …Pro větší systémy je v Evropě však využíván téměř výhradně rákos obecný .

PROVOZNÍ ZÁSADY - Kořenová čistírna je zařízení mimořádně nenáročné na obsluhu a údržbu… Díky tomu , že se jedná o přírodě blízký systém , fungují zde do značné míry samoreguleční vazby a živočišná a rostlinná společenstva jsou dostatečně stabilní , aby většinu situací dokázala zvládnout bez vnějších zásahů … … Přeci jenom se ale jedná o technické zařízení a na rozdíl od přírodního mokřadu je kořenová čistírna nesrovnatelně více zatížena odpadními vodami . Je proto nezbytné jí určitou péči věnovat . Jedná se zejména o: Ochranu proti plevelům - ta je důležitá zejména v počátečním stádiu provozu po dokončení než dojde k plnému zapojení vysázené vegetace … Jako preventivní nebo ochranný zákrok zpravidla postačí na několik dní zaplavit povrch vegetačního pole mělkou vrstvou vody … Tím dojde k potlačení nežádoucích plevelů …. Po plném zapojení porostu již tento zásah nebývá nutný.

Kontrola a čištění primárního stupně a rozvodného systému – … Pravidelně a navíc po každém větším dešti by měl být čištěn lapák písku a česle …. V předepsaných intervalech je nutno odčerpávat kal… Frekvence kontroly rozvodného systému je rovněž dána provozním řádem zařízení . Celková kontrola a údržba - odborníci se všeobecně shodují na tom , že kořenovou čistírnu je nutno udržovat esteticky v co nejlepším stavu , i přes to , že řada skutečností nemá na funkci prakticky vliv. … Okolí vegetačního pole by proto mělo být posečeno , případné objekty by měly být v dobrém stavu , protože laická veřejnost na celém zařízení posuzuje právě zejména toto estetické hledisko a podle něj soudí na funkčnost a účinnost.

VÝHODY A NEVÝHODY KOŘENOVÝCH ČISTÍREN Výhody i nevýhody zařízení vyplívají z jeho přírodě blízkého charakteru … Systém je extenzivní – z toho obecně vyplývá jeho malá „měrná“ účinnost , ale velká odolnost a stabilita . Výhody : Relativně nízké pořizovací (investiční ) náklady ve srovnání s konvenčními systémy… Rozdíl vynikne v případě vhodné konfigurace terénu , kdy jsou minimalizovány zemní práce a v blízkosti je zdroj vhodného kameniva jako náplně do kořenového lože. Minimální provozní náklady - kořenová čistírna nemá nároky na energii, údržba se omezuje na čištění primárního stupně ( čištění česlí , vyvážení kalu ) a případné sečení porostu. Velká stabilita procesů a odolnost vůči kolísání hydraulického i látkového zatížení.

Možnost čištění i slabě znečištěných odpadních vod . Příznivý estetický dojem – kořenová čistírna v krajině prakticky není vidět , resp. V případě , že je osázena okrasnými rostlinami , může mít i dekorativní efekt. Nevýhody : Velká náročnost na zábor plochy ( cca 5m2/EO vegetačního pole ) Riziko zacpání lože nerozpuštěnými látkami při výpadku primárního stupně – v tom případě je nezbytná celková rekonstrukce lože.

Je třeba se ještě o jednom zajímavém aspektu kořenových čistíren… …. Mimořádné eliminační výkony kořenových čistíren pro fosfát ( a jiné látky ) vedou k rychlé akumulaci těchto látek v půdní matrici v účinné hloubce cca do 0,6 m… Čištění odpadních vod pro 400 EO na ploše cca 1000 m2 vede k uložení cca 500 kg P ročně do půdní matrice … tyto kapacity jsou ve vrchní půdě většinou k dispozici … Za 100 let to vede k uložení 50 tun fosfátu v horních 60 cm půdy … Podle nedávné tržní hodnoty fosfátu to představovalo hodnotu 260 000 DM ( cca 175 000 Euro ) . Při ročním lineárním cenovém indexu ve výší 4 % činí hodnota surovinové deponie za 100 let 12,6 mil DM … je však třeba vzít v úvahu ,že právě cena fosfátu ve srovnání s cenami jiných surovin se za 100 let neúměrně zvýší , neboť vyčerpání nalezišť surového fosfátu je v dohlednu . Fosfát však patří k absolutně nepostradatelným a nenahraditelným prvkům .

VHODNOST POUŽITÍ

- Výše uvedené vlastnosti kořenových čistíren předurčují jejich použití… Výhodné je jejich využití zejména tam ,kde se mohou plně uplatnit jejich přednosti . Tedy v lokalitách , kde je vhodná konfigurace terénu a v blízkosti je zdroj vhodného materiálu do filtračního lože. Navíc v místech , kde je dostatek volného prostoru a levné pozemky . Zařízení je vhodné zejména pro menší zdroje znečištění cca do 1500 EO.) Odolnost vůči hydraulickému i látkovému zatížení a schopnost čistit ředěné odpadní vody je možno účelně využít u zdrojů s kolísající produkcí odpadních vod nebo jejich složení nebo u nestandardních obecních kanalizací …. Stejně tak pro dočištění vod z plošných zdrojů znečištění . Méně vhodné jsou vegetační čistírny pro vysoce koncentrované odpadní vody a pro velké zdroje znečištění, případně do nevhodných morfologických podmínek a do míst bez dostatku levných pozemků , kde svými pořizovacími náklady nemohou konkurovat konvenčním intenzivním systémům.

PŘÍKLADY NEJČASTĚJŠÍHO VYUŽITÍ VEGETAČNÍCH ČISTÍREN : U obcí cca do 1000 – 2000 EO , zejména v případě , že obec má vybudovánu nestandardní jednoduchou kanalizaci, která kromě splaškových a dešťových vod odvádí i prameny , přepady ze studní a podobně – vody jsou pak silně ředěny. U zemědělských farem , výletních restaurací , penzionů , táborů DALŠÍ MOŽNÉ VYUŽITÍ VEGETAČNÍCH ČISTÍREN : Jako kalová pole – řada aplikací z USA i Evropy Průsaky ze skládek pevného odpadu – řada fungujících zařízení je v USA , další jsou ve Slovinsku , Norsku a Švédsku . Odpadní vody z výroby papíru – především v USA Odpadní vody z jatek , výroby masa a mlékáren – zkušenosti jsou ze zařízení v USA , Austrálii, Dánska a dalších zemí. Kořenová ČOV pro dočištění odpadních vod z mlékárny byla v roce 1991 uvedena do provozu v ČR v Kačici.

Dešťové splachy - řada fungujících systémů v USA, Austrálii a Velké Británii Důlní vody – jen v USA je k tomuto účelu vybudováno na 500 vegetačních čistíren ( většinou se jedná o systémy s povrchovým tokem ). Zaolejované odpadní vody - řada zařízení především v USA

PŘÍKLADY Z ČESKÉ REPUBLIKY I ZE ZAHRANIČÍ

Foto: Kořenová čistírna Mořina, okres Beroun, pro 700 obyvatel, plocha polí 3520 m2. Uvedena do provozu v roce 2000.                                                                                                                                         Foto ©  Jan Vymazal

Foto: Kořenová čistírna Mořina, detail rozvodné zóny.                                                                                                                                         Foto ©  Jan Vymazal

Výzkum umělých mokřadů se opírá o poznatky výzkumu mokřadů přirozených. Výzkum umělých mokřadů byl v ČR zahájen v pražském ÚČOV (Ústav čištění odpadních vod). Byl zkonstruován model, který vypadal jako takový zvláštní květináč, použit byl rákos a přiváděla se mechanicky předčištěná splašková voda. Výsledky byly vynikající. Následný pokus s přiváděním slepičí kejdy prokázal, že rákos je schopen odolávat i velkému biologickému znečištění. Vůbec první KČ v ČR byla uvedena do provozu v květnu roku 1989 v Petrově u Jílového (okres Praha-západ). Dnes je na území ČR v provozu asi 120 takových čistíren (nepočítaje male domovní čistírny) a dalších 40 je jich ve fázi výstavby. Ve světě jich je přes 5000. Největší čistírna tohoto druhu se nachází v Dánsku ve Stockholmu a má se 13 000 m2 kapacitu 6000 EO (ekvivalentních obyvatel), je zařazena jako dočišťovací stupeň. U nás největší kořenovou čistírnu naleznete v Praze 10 (Koloděje) - ta má se 4500 m2 (pro představu bazén o rozměrech 50 x 90 m) kapacitu 900 EO.

První pokusy o využití umělých mokřadů při čištění odpadních vod byly provedeny již v 50. letech, první kořenová čistírna začala pracovat v roce 1974 v Německu. První kořenová ČOV v České republice byla uvedena do provozu v roce 1989, v roce 1995 již bylo v ČR v provozu , nebo ve výstavbě na 40 těchto zařízení a nyní se jejich počet odhaduje na 80 – 120 . - V sousedních zemích je však obliba tohoto způsobu čištění odpadních vod výrazně vyšší . V Německu ( Bavorsku a dolním Sasku ) se jejich počet odhaduje na 3500 , ve Velké Británii na 400 – 600 , v Rakousku 160 –200. - V Evropě je dnes v provozu už více než 5 000 "kořenovek" a jejich počet se velmi rychle zvyšuje. Asi nejvíc jich funguje v Německu, ale i v malém Dánsku už jich je více než 500 a velmi rychle přibývají i ve Velké Británii či v USA.

Zajímavé je, že nástup kořenových čistíren byl ve všech zemích poměrně pomalý… Zlom nastává zpravidla v okamžiku, kdy se podaří prolomit odpor místní "betonové lobby" často s vazbami na státní aparát v ten moment se počet kořenových čistíren najednou explozívně zvyšuje. Příkladem může být Rakousko, kde ročně přibývalo 3 - 5 kořenovek, a pak najednou v r. 1995 se jich postavilo na osmdesát. Prudký nárůst je ostatně patrný i u nás. Po velmi opatrném nástupu v letech 1989 - 91 se jejich počet každoročně zvyšoval a dnes jich funguje téměř 120 . Jen za rok 1996 jich u nás přibylo minimálně deset. V tomto jsou ale zahrnuty jen poněkud větší čistírny. Kolik lidí si ji postavilo u svého rodinného domku, se dá jen obtížně vysledovat. Zároveň už se stabilizoval okruh projektantů a stavitelů , kteří dokáží dobře fungující čistírnu vyprojektovat a uvést do provozu.

čištění splaškových odpadních vod z obce CHMELNÁ : Obec Chmelná , okr. Benešov má 120 obyvatel . Kanalizace v obci byla vybudována převážně svépomocí v rámci akce Z a je silně nestandardní – má charakter jednotné kanalizace , kam je ale navíc svedeno i prameniště , přepady ze studní a odvodnění některých sklepů. … Odpadní vody jsou proto silně ředěny , průměrné koncentrace BSK5 se pohybují kolem 60 mg/l . Vzhledem k tomu , že se obec nachází ve III.PHO vodárenského zdroje Želivka , bylo nutno zajistit čištění odpadních vod … Vzhledem k jejich charakteru však konvenční ČOV za stávajícího stavu nepřicházela v úvahu a bylo uvažováno o celkové rekonstrukci kanalizace v obci. … To však bylo finančně zcela nad možnosti obce. Bylo proto přistoupeno k výstavbě kořenové ČOV o dvou paralelně protékaných polích s primárním stupněm , tvořeným lapákem písku s česlemi a štěrbinovou sedimentační nádrží s komůrkovým anaerobním filtrem. Čistírna je v provozu od roku 1991 bez jakýchkoliv technických problémů a s minimální údržbou.

dočištění odpadních vod z mlékárny v KAČICI : Kořenová čistírna byla vybudována jako dočišťovací stupeň pro čistírnu odpadních vod z lékárny , kde hlavním čistícím stupněm je aktivace. Kořenová čistírna byla navrhována na vstupní zatížení ( odtok z aktivačního stupně) průměrné koncentrace BSK5 350 mg/l , díky špatné funkci tohoto stupně ale byly skutečné koncentrace na přítoku do kořenového pole průměrně 600mg/l, nárazově až 2510mg/l BSK5 . … … I přes toto velmi silné přetížení v prvních šesti měsících dokázala kořenová čistírna uspokojivě plnit funkci a hodnoty BSK5 ( hodnota schválená pro vypouštění vodohospodářským rozhodnutím ) . …. Podobné problémy byly i u ostatních kvalitativních ukazatelů … V současné době je provozu aktivační části a jejich předstupňů věnována patřičná pozornost a kořenová čistírna plní svou funkci bezchybně .

průsakové vody ze skládky TKO Čáslav : Příklad využití kořenové čistírny v sestavě pro čištění průsakových vod ze skládky TKO Čáslav ( K.Burgetová) Kaskády v sestavě popelový filtr CINIC , kořenová čistírna , retenční nádrž jsou vybudovány odděleně pro sekce skládky , kam je ukládán TKO, zvláštní odpad a nebezpečný odpad . … Popelové filtry mají rozměr 6x9m a mocnost vrstvy 1 m , pole kořenové čistírny má plochu 15 x 10 m a mocnost 600 mm štěrku frakce 4 – 8 mm. Povrch je osazen rákosem obecným . Výsledky rozborů vody , které jsou k dispozici :

čištění splaškových odpadních vod z kozí farmy v Kryštofově údolí : - Čistírnu v Kryštofově Údolí si dali postavit majitelé kozí farmy. Čistí se zde splaškové vody ze dvou rodinných domků a obtížně likvidovatelné odpadní vody z mléčnice, tedy ze zpracovny mléka a mléčných produktů na této farmě. - Čistírna má velikost 36 ekvivalentních obyvatel (to znamená, že likviduje znečištění, jaké by přicházelo od 36 lidí). - Zatížení čistírny je silně sezónní - zatímco v létě majitelé chovají 80 koz a výroba mléka běží naplno, v zimě je koz jen pár a mléko se nevyrábí. Jak ukazují měření během více než ročního provozu, dokáže si čistírna velmi dobře poradit s tímto nárazovým znečištěním. - Důkladné laboratorní analýzy pak dosvědčují, že "kořenovka" čistí stejně dobře v létě, kdy rostliny vytvářejí husté porosty, jako v zimě, kdy z vysoké sněhové pokrývky jen tu a tam čouhá stébélko rákosu.

Kořenová čistírna odpadních vod v Hostětíně - Odpadní vody z obce jsou svedeny do smíšené kanalizace, odpadní voda obsahuje velké množství balastních vod. Domovní septiky fungují jako první stupeň čistění.

Mechanický stupeň čistění A1. Odlehčovací šachta - slouží při překročení max. přípustného průtoku (tzv. mezní déšť) k oddělení části přitékajících odpadních vod. A2. Dešťová nádrž (objem 38 m3) - pro zachycení odpadních vod při mezním dešti. Voda je přečerpána do lapáku písku a dále čištěna, nebo vypouštěna do toku. A3. Lapák písku - odpadní voda v štěrbinovém lapáku písku je zbavována plavenin (štěrky a písky), předřazeny jsou ručně stírané česle pro zachycení plovoucích nečistot, A4. Mělká kombinovaná nádrž - anaerobní vyhnívání zachyceného kalu ve dvou usazovacích žlabech. Vyhnilý zahuštěný kal se jednou či dvakrát ročně odváží fekální cisternou a používá se jako hnojivo. A5. Provozní přístřešek.

Biologický stupeň čistění - hlavní část kořenové čistírny. B1 - B2. Filtrační lože - jsou naplněna hrubým pískem až jemným štěrkem, izolována PVC fólií a geotextilií a osázena chrasticí rákosovitou. Členění na dvě filtrační lože umožňuje sériový, paralelní či střídavý provoz jednotlivých polí. B3. Rozdělovací potrubí - pro rovnoměrné rozdělení vody do filtračních loží (na povrchu pro letní provoz, na dně pro zimní provoz). B4. Sběrný drén - zabezpečuje odtok z filtračních loží, je uložen na dně B5 - B6. Regulační šachty - slouží k udržování hladiny vody ve filtračních ložích (zpravidla ve hloubce 10 - 30 cm pod povrchem štěrku). Krátkodobé zaplavení filtračních polí zabraňuje růstu plevelů, případně v zimním období led na povrchu chrání filtrační pole před promrznutím B7 - B8. Rozdělovací šachty - umožňují regulaci průtoků na jednotlivá filtrační lože. Dočisťovací stupeň - zařazen vzhledem k přísnějším nárokům na kvalitu vypouštěných vod (II. pásmo hygienické ochrany vodního zdroje, maximálně BSK5 20 mg/l). C1. Rybník - je napájen vyčištěnou vodou z čistírny. Navazuje na biokoridor, tvořený vodním tokem, a přilehlou mez a bude tvořit plně funkční interakční prvek v územním systému ekologické stability. C2. Odběrný objekt - pro občasné nadlepšení přítoku do rybníka. C3. Výpustný objekt - slouží k regulaci hladiny v rybníce.

Souhrn výsledků měření

ODPOVĚDI NA NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY

Není kořenová čistírna zdrojem hmyzu a zápachu pro své okolí? Každá čistírna odpadních vod může za určitých okolností zapáchat . Jak však bylo řečeno , kořenová čistírna funguje jako stabilní aerobní systém a nemá tudíž důvod , aby šířila zápach . Zdrojem určitého zápachu může být samozřejmě primární stupeň , ale i to lze vhodným uspořádáním ( především jeho zakrytím ) omezit. Co se týče obtížného hmyzu , je kořenová čistírna jeho semeništěm asi stejně jako jakákoliv neposečená louka . Důležité je ale připomenout , že při běžném provozu není přístupná volná vodní hladina - tato je zakleslá přibližně 5 cm pod povrchem pole. Tím je výrazně omezen jak zápach, tak i množství hmyzu.

Nezamrzá kořenová čistírna v zimě ? Kořenová čistírna je proti zamrzání přinejmenším stejně odolná jako konvenční zařízení. … Hladina je zakleslá pod povrchem , který je navíc kryt vrstvou tlející biomasy, fungující jako vynikající tepelná izolace . V případě extrémních mrazů se může stát , že zamrzne určitá část pole , ale průtok pak může stále procházet při dně . Dobrým příkladem mohou být vegetační čistírny , fungující v Rakousku a Bavorsku celoročně v nadmořských výškách přes 1200 m.n.m. Neklesá v mimo vegetační sezo´nu výrazně účinnost vegetačních čistíren ? Výzkumy prokázaly , že mírný pokles účinnosti ( výkyv cca do 10 % ) nastává v jarním a podzimním období , kdy vlivem přechodu teplot dochází ke změnám v druhovém složení mikrobiálního oživení

Má se porost sklízet ? V odborných kruzích na tuto otázku stále nebyla nalezena jednoznačná odpověď. Obecně vzato – v případě , že je cílem maximálně využít schopnosti rostlin vázat živiny , je nutno starou biomasu sklízet a odstraňovat . Dochází tím ale současně k poškozování a oslabování porostu . Na většině zařízení v Evropě se proto rákosové porosty nesklízí. - Jaká je životnost kořenové čistírny ? Teoretická životnost kořenových čistíren byla udávána na 20 let. Po této době mělo dojít jednak k zacpání pórů kořenového pole a jednak k vyčerpání rezervního prostoru nad povrchem pole. Tento předpoklad se ale v praxi zatím nepotvrdil jako obecné pravidlo a současné sledované systémy pracují úspěšně již více než 25 let.

Doporučená literatura :

Vymazal J. – Čištění odpadních vod v kořenových čistírnách , ENVI s.r.o., Třeboň, 1995 Cooper P.F. – Evropské směrnice pro navrhování a provoz kořenových čistíren , překlad Sága P.,Dostál T.,Stavební fakulta ČVUT Praha, 1991 Kořenové čistírny a další vegetační systémy zlepšující kvalitu vod – sborník, BÚ AV ČR a ENVI s.r.o., Třeboň,1994 Nové poznatky při řešení vegetačních kořenových čistíren - sborník, FAST VUT Brno,1998 Moshiri G.A. (Ed.) – Constructed wetlands for water quality improvement, Lewis Publishers, 1993

ENDE – SCHLUSS